Posts

Showing posts from March, 2017

KEBAIKAN MEMOHON CUTI BELAJAR BERGAJI PENUH (BIASISWA HLP)

Image
Hye, i'm back. 😁😁😁
.
Hari ni saya nak kongsikan tentang kebaikan memohon cuti belajar bergaji penuh. Mana tahu kalau post ni boleh membantu korang dalam membuat decision untuk mohon biasiswa atau tidak kan. Kan first step untuk berjuang tu, akan datang bersama keraguan. Jadi, selain beristikarah, ini saya ceritakan kebaikan yang best best kalau korang bercuti belajar ni. Mohon korang teruja (HAHA).

Sebelum tu, saya nak buat sedikit disclaimer lah ye :
1. Kebaikan yang saya senaraikan ini adalah berdasarkan pengalaman sendiri. So, mungkin berbeza dengan yang lain. Hanya pengalaman peribadi sahaja.
2. Segala fakta yang saya berikan, sekiranya salah dan jika ada, itu adalah dari kekhilafan saya sendiri. Tak terlibat dengan mana mana pihak.
3. Cuti bergaji penuh yang saya maksudkan disini adalah bagi pemegang biasiswa HLP. Untuk kakitangan kerajaan setahu saya, inilah tawaran biasiswa yang ada untuk bercuti bergaji penuh.
4. Cuti bergaji penuh adalah bermaksud, kau tak pergi kerja …

ZOO KEMAMAN YANG MENYEDIHKAN

Image
Sempena anniversary bulan dua yang lepas, sempatlah saya dan family ke Cherating. Why we choose Cherating? Konon konon nak berehat di tepi pantai nan indah kan. Plus, saya ni memang peminat pantai timur food, so pergi pantai di kawasan pantai timur, akan jadi pilihan pertama walaupun sibuk nak selesaikan tesis PhD yang masih dalam progress ni.
.
So, seperti biasa, sebelum pergi kemana mana, we will start with plan. And yang jadi kaki plan ni, most of the time memang saya lah berbanding suami. So bermula dengan aktiviti google, saya pun menggoogle dan menyenaraikanlah tempat yang menarik sekitar cherating. So takde la nanti asyik nak memandang laut je kan. Ko mampu?
.
Hasil pencarian di google, saya pun terjumpalah beberapa aktiviti yang menarik yang boleh dibuat di Cherating. Antara nya saya senaraikan di sini
.
1. Melihat kelip kelip
2. Snorkeling di Pulau Ular
3. Melihat flora dan fauna di sepanjang Sungai Cherating
4. Melawat Zoo Kemaman
5. Melawat pusat sanctuari penyu
.
So ini an…