Monday, February 11, 2013

Buat Bidadari Dunia

Pesanan Ummu Hakim buat puterinya :

"Anakku, engkau akan meninggalkan suasana tempat engkau dilahirkan, engkau akan meninggalkan sarang tempat engkau dibesarkan dan berpindah kesarang lain yang belum pernah engkau kenal. Engkau memperoleh teman hidup yang belum bisa menemanimu. Ia menjadi berkuasa ke atas dirimu dan menjaga kehidupanmu. Kerana itu hendaklah engkau dapat menempatkan dirimu sebagai hamba sahaya baginya dan demikian ia akan menjadi budak bagimu. Anakku, perhatikanlah beberapa sifat utama yang kupesan kepadamu, kerana hal itu akan menjadi bekal atau simpanan yang baik buatmu :
1. Temanilah suamimu dengan cara hidup bersederhana, merasa cukup dengan apa yang ada dan bergaullah dengan baik dan patuh.
2. Jagalah dirimu di hadapan matanya dan depan hidungnya agar engkau tidak kelihatan buruk dalam pandangannya, dan jangan sampai ia mencium bau yang tidak sedap dari badanmu. Berselaklah kerana celak merupakan hiasan terbaik. Ketahuilah bahawa air adalah pengganti terbaik minyak yang tidka kau punyai.
3.Perhatikanlah dengan baik waktu makan suamimu dan jagalah ketenangan di waktu ia sedang tidur, kerana rasa lapar dapat menimbulkan kemarahan dan tidur yang terganggu biasanya juga membangkitkan kemarahan.
4.Jagalah keamanan rumahnya dan keselamatan hartanya seta peliharalah kehormatan suamimu dan hormatilah anggota anggota keluarga. Sebab dengan menjaga keselamatan harta bendanya engkau akan mendapat penghargaan, dan dengan menghormati anggota anggota keluarganya, engkau akan mendapat perhatian yang baik.
5.Jangan sekali kali engkau membicarakan rahsia suamimu dengan orang lain dan jangan pula engkau menentang perintahnya, kerana jika engkau menyebarkan rahsianya engkau tidak akan jujur terhadap dirimu, dan jika engkau menentang perintahnya, ia akan marah kepadamu.
6.Jangan pula engkau gembira disaat ia merasa sedih,jangan pula engkau kelihatan sedih bila ia sedang bergembira.Sebab,yang pertama itu menunjukkan kependekan fikiramu, sedang yang kedua dapat mengeruhkan fikirannya.
7.Jadilah engkau orang yang paling menghormati suamimu, is pasti akan menjadi orang yang paling besar memberikan penghargaan kepada dirimu. Jadilah engkau orang yang paling mudah menyetujui pendapatnya, ia tentu akan menjadi orang yang paling lama menemani hidupmu.
8.Ketahuilah, engkau tidak akan dapat memperolehi keinginanmu sebelum engkau mengutamakan kesukaanya daripada kesenangamu sendiri, baik dalam hal hal yang engkau sukai mahupun yang tidak engkau sukai.

Semoga Allah menunjukkan pilihan yang baik bagimu


"KEJARLAH AKHIRAT, INSHA ALLAH DUNIA AKAN MENGEJARMU!"
Rujukan:
Muhammad Ali Quthb 
Pustaka Haji Abdul Majid (2008)

No comments:

REVIEW: DTOX NATURAL SENDAYU TINGGI