Saturday, January 28, 2012

Iqra'

Insya Allah

"Semakin banyak anda membaca,semakin banyak anda mengkaji,semakin banyak anda berfikir,semakin dekat anda dengan Allah.....Insha Allah" #Anis Diyana

I LOVE BOOKS

I LOVE BOOKS

I LOVE BOOKS

*Jatuh Cinta*

No words can explain how much i love books.Seriously.Sangat.Sampai rasa dating di kedai buku adalah lebih mulia dari menonton wayang.Pembudayaan membaca memang WAJIB digalakkan sejak kecil.Eh,bukan sejak kecil,tapi boleh dilakukan sejak dalam perut.You can teach your baby.Waa...kiut!

"You are what you read and the best book is Koran *Recommended* "

Yes,memang sangat disyorkan.Pembudayaan membaca membentuk peribadi.

*I'm telling dis doesnt mean i'm good but i just want to share my experience*.

Sebelum ni,memang saya suka membaca.Tapi nama pun dah jiwa remaja memang banyak membaca benda benda berunsur hiburan dan fashionista.Because i love fashion.Yes I do.Sangat suka.Everything tentang fashion memang saya up to date.Love it!Suka sangatlah time tu.

Fashion!Fashion!Fashion!

*******************
But,once saya diperkenalkan dengan buku La Tahzan.Best Seller.Penulis : Dr Aidh Abdullah Al-Qarni.Saya rasa itu adalah satu turning point untuk saya mengkaji mengkaji dan terus mengkaji banyak sangat hikmah disebalik kejadian yang sesungguhnya Allah Maha Penyayang tapi saya yang semakin jauh jauh dan jauh meninggalkanNya just because 'I Love Fashion'.Masha Allah.T_____T

*****************
Ok,dats my story untuk dikongsi.Membacalah.Yang penting bacalah benda benda yang berfaedah yang boleh menjadi makanan jiwa bukannya benda benda lagha.Insha Allah dengan membaca memang akan membentuk peribadi.Betapa tingginya saya menghormati ilmu,usailah di kata.Sangat mengesorkan budaya pembacaan.Jadi ratu kempen pun i sanggup!Hehe :)

" Iqra' "

*********************
Tetapi,perkara yang paling penting,bacalah Al-Quran setiap hari.Banyak hikmah di sebalik pembacaan.Even dengan membaca 'Bismillahirrahhamnirrahim' pun dah dapat pahala,,apatah lagi membaca ayat ayat suci Al-Quran.Masha Allah.

"Allah The Mercy"

*********************
Oh,ada sesuatu lagi untuk dikongsi,bertadabburlah juga dengan Al-Quran.Biar kita lambat khatam,asalkan kita paham apa makna yang kita bacakan.Lebih banyak pahala.Dont rush.Insya Allah.Saya masih dalam proses untuk memahami , step by step, lets do it together frens and paling penting mohon dikuatkan hati agar sentiasa beristiqamah dalam mencari cinta Allah.

Macam Wardina Saffiyah pernah cakap, pesan Dr Harlina kepada dia , baca Al Quran tiap hari.Dan baca tafsir.Kalau kita tak pernah paham apa maksud ayat Al-Fatihah,mulakan task hari ni untuk pahamkan Al-Fatihah , sekurangnya kita paham apa yang kita bacakan dalam Solat.

Dalam Tanyalah Ustaz, dengan tajuk 'Penghayatan Cara Hidup Islam' pagi tadi pun ditekankan untuk memahami Al-Quran.Like i said

"Semakin banyak anda membaca,semakin banyak anda mengkaji,semakin banyak anda berfikir,semakin dekat anda dengan Allah.....Insha Allah"

***********************

Ok,selamat penulisan pada hari ini.Sekarang saya dalam proses membuat penulisan ilmiah dan trying to motivate myself untuk menjadi rajin!rajin!rajin! menulis tesis. :)

Sekarang?

Da sesat ke blog.........Ok,

*Back On Track*





No comments:

PHD IS A LONELY JOURNEY