Tuesday, July 19, 2011

Sabar Itu Parah

Tadi masuk ke satu kelas tingkatan 5.Memang benarlah,jadi cikgu kalau tak ada unsur-unsur kesabaran dalam hati, sila resignlah 24jam. Ataupun, tak payah berangan langsung nak jadi cikgu, itu lebih sesuai. Saya?Tidaklah begitu bersabar.Tapi masih di kawal.

Tapi kadang kadang akan hilang kawalan apabila......

1. Masuk kelas bila tanya apa yang sudah di belajar untuk kelas yang lepas, memang satu habuk pun tak ingat. Bila cek buku tulis, even satu habuk perkataan pun tak tulis. Then boleh sengih-sengih lagi.Padahal,bukan banayk pun yang saya suruh tulis minggu lepas.Nak suruh buat kerja sekolah, lagi indah khabar dari rupa la...aishhh...#kurasanaklempangpunada .

2. Then bila dah masuk adegan kebebelan, masih boleh buat muka akutakbersalah.Boleh pandang pandang, ok, macam buang masa nak membebel. Maka saya teruskan dengan sesi pembelajaran. #hatikumemangpanaslah.

3. Time belajar pun memang tiada nafsu lah nak belajar.Padahal baru lepas 5 minit cikgu meluahkan perasaan yang dia gentar melihat keputusan anak murid yang bukan setakat nyawa nyawa ikan, malahan saya rasa dah boleh tanam masuk kubur dah. #macamhakutakmengajarlangsung.

Sakit jiwa.

Tapi lagi sakit jiwa bila kita tegur , tolong duduk elok elok dalam kelas, dia boleh jawab 'Suka Hati Sayalah' #panaspanaspanas


4.Bila anda tengah syiok mengajar, akan tetiba rasa tak syiok bila rasa yang kita bukanlah mengajar.Tapi macam buat lakonan teater klasik FM yang tak ada siapa pun nak tengok.Damn looser punya pelakon.Tapi yang menarik minat penonton adalah kereta polis yang tengah meronda kat luar.Usha sampai tak kedip mata tu.Saya rasa mungkin kereta polis tu tak lama lagi akan bertukar menjadi Bumble Bee Versi 2, atau biar saya saja yang bertukar menjadi Autobots menghentam diaorang ni semua.Hahaha.Ganas!

5. Lagi kecewa bila korang as a cikgu, nak minta tolong bawakan buku,tapi akhirnya korang akan dengar jawapan seorang student yang memang kiddos gila 'Cikgu,diaorang semua taknak tolong,last last saya jugak yang tolong hantarkan '

Lumrah. Saya rasa itu lah adat pelajar zaman sekarang. Tak kiralah sekolah mana pun.Tapi macam tu lah situasi. Untuk next 10 tahun akan datang, macam mana rupanya, masih belum ngerti. Kadang kadang sedih juga bila biar pun sedikit usaha tiada siapa nak hargai.


Wednesday, July 6, 2011

Sinnun


* gambar ihsan dari Iqbal :)

Kesihatan gigi sejak 3 hari ni agak menduka citakan. Memang akan di ingat sepanjang zaman la.Tak pernah saya rasa kesakitan berdenyut denyut yang sampai menggearkan otak sakitnya ni sepanjang hidup.Buat braces pun tak rasa sakit macam ni taw. Kalau macam ni rasanya, saya rela buat braces lagi 10 kali dari sakit gigi melampau!

Sejak hari Isnin, daban memang rasa lemau. No reason. Sebab selalunya kalau dah berehat sikit pun dah ok, ni tak makin berehat makin manja pulak badan ni. Pukul 9 dah tido. Then pukul 11 bagun balik. Pukul 12 tido balik sampai pagi. Ratu Tidur. Badan lemau pening kepala yang datang dari mana ntah sumbernya saya tak pasti. Tapi time bangun pukul 12 tu saya rasa something dalam mulut. Cek dalam mulut nampak 2 ulser bertempek, rasa ok je sebab ukser still lagi tak kronik sangat, for me lah.

Hari Selasa, perkembangan kesihatan mulut agak mendukacitakan.Kat sekolah dah mula start tak boleh cakap. So anak murid bagaikan pesta ah bila cikgu tak boleh mengajar. Saya mampu bagi latihan je. Makin cakap banyak, makin ngilu mulut rasanya. Bila malam, tengok mulut, mak kau,,,bengkak bagaikan bom.Pulak tu saya push kan diri untuk bercakap. Sakit sampai ke otak.Rasa nak nanges pun ada ok!

Hari Rabu : semalam saya pergi check braces ke Klinik Foo. Sebab saya wonder, if ulser apsal sampai bengkak2. Mungkin problem braces. Niat macam nak suruh Dr Foo cabut semua braces ni dah, tapi Dr Foo kata, bukan masalah braces. Ni problem wisdom teeth-gigi bongsu. And braces pun tak sampai masa nak tanggal lagi sebab katanya bahagian belakang masih belum rapat sepenuhnya and cara saya menggigit pun belum sempurna.So dia tak bagi bukak. At least kena pakai sampai hujung tahun.

So, after buat rawatan di Klinik Foo, saya pergi ke Klinik Pergigian Taiping untuk buat rawatan gigi bongsu yang bengkak ni. Doktor cakap, gigi bongsu baru nak tumbuh, so macam tak ada ruang dalam mulut untuk tumbuh, sebab tu dia bengkak2. So far solution dia, doktor just bagi ubat tahan sakit and saya kena tunggu sampai gigi bongsu tu betul2 tumbuh. If dia tumbuh dengan elok, bagus lah. Kalau tak kena buat pembedahan minor dalam mulut untuk kesenangan pada gigi bongsu nanti. Dan malam tadi, akhirnya air mata tumpas jugak jatuh ke bumi sebab dah tak tahan nak tanggung azab. Sakit sampai ke otak hokeh!

So hari ni, saya cuti lagi. Pipi bengkak sebelah dah macam garfield pun ada ni. Nak cakap tak boleh. Makin bercakap, makin bengkak. Ya Rabb, pulihkan lah kesihatan!

REVIEW: DTOX NATURAL SENDAYU TINGGI