Friday, May 6, 2011

I Hate Exam!

gambar ihsan google

Sejujurnya haku memang tak setuju sistem pembelajaran di Malaysia yang berdasarkan kepada sistem peperiksaan. Sebab? sebab manyak.....

Jom kita tengok kesan pada students ....

1. Menurut kajian, sistem pembelajaran di Malaysia yang berdasarkan sistem peperiksaan menyebabkan students mengamalkan pembelajaran melalui penghafalan semata mata. Kalau ko belajar sains, ko menghafal tapi ta paham konsep of coz dah memang tak tercapai la objektif Kaedah Saintifik tu kan.

2. Students dah lali pun asyik peksa dari awal tahun sampai akhir tahun. Then diaorg dah jadi macam tak heran dengan setiap peperiksaan sebab anggap semua sama dari Ujian sampai la ke Peperiksaan macam tade beza.At last, daya keberusahaan kureng....hanya cuak di dada.Tapi uasaha tade.Ta bley wey!

3. Bley merangsang hormon hormon peniruan secara dasyat dekat students. Sampai satu tahap, kalau anak murid haku, memang tiap kali exam tiap kali tu tiru. Selamat la ko kantoi.Hoho. Tu namanya sepandai pandai tupai melompat.... Peniruan sometimes baik n sometimes tak baik. Tapi aku mengklasifikasikan peniruan dalam exam sebagai TAK BAIK!Makin banyak exam, makin cekap lah students tu meniru. Mencemerlangkan Kaedah Peniruan :) .

4. Menimbulkan stress kepada students seperti ANIS DIYANA. Rasa macam maw gigit gigit saja buku. Lepas exam kepala mesti sewel well well sehari. Sakit Otak. Sebab dah keluarkan semua isi otak kan. Nak pahamkan nota satu hal. Tambah stress bila bab yang dibaca beria tapi satu hapa tak masuk. Tu lagi tertekan.....Arghhhhhh! . Nak baca nota bertan tan. Tu lagi menggelabah.

Now, bley tengok kesan pada cikgu plak....

1. Bley menyebabkan sakit jantung ! ( kepada yang kena buat kertas soklan sampai 3 jenis macam haku ) . 1 subjek 3 paper. Soalan mak aii....bukan nak sejemput macam kueh jemput jemput. panjang berjela weyyy!

2. Bley menyebabkan sakit dada! ( kepada yang kena buat kertas soklan sampai 3 jenis macam haku ) . DAh tulis panjang berjela satu hal. Nak kena translate dwi bahasa pulakkkk. Eee.. geram kan! . Kena taip sendiri pulakk.. Nak tampal2 je pun bley la kalau da ta rajin. Tapi dah habis datu almari buku haku geladah, ta banyak la pulak soklan dwi bahasa. Memang kena taip jugak la.....Dang!

3. Bley menyebabkan sakit mata! ( kepada yang kena buat 3 paper macam haku ) . Sebab nak kena buat analisis item pulak lepas tu. Kena wat analisa dalam 30 orang satu kelas, nape soalan pat belas ta bley jawab. Aras kesukaran semua lengkap la....

4. Bley menyebabkan sakit telinga! Nak wat skema pulak. Dah lambat buat kang cikgu yang mengajar topik sama bising pi cari skema ta siap siap..

Oh my! Kenapa haku membebel?
Sebab tgh buat soklan preksa la. Nanti part nak semak satu hal. Dang lah! Tapi kita redah je. Walaupun nampak macam tak. :P. Tugas aku kan... :)

Kesimpulan.....

AKU TAK SUKA EXAM. full stopp!


Tolong cari solution wey!












2 comments:

my note said...

anis.. I agree 110% in this case...

Salamiah Endut said...

obviously we're in the very same boat!! gosh!!!

p/s : all the best buguru! =)

REVIEW: DTOX NATURAL SENDAYU TINGGI