Thursday, May 26, 2011

Hey Ladies!

Siapa dah tengok Nur Kasih?Hangkat Tangan. Saya dah tengok hokeh!Siap hari 1st day lagi pergi tengok sama Zai.Siap tumpah air mata pat blas baldi jatuh ke bumi.Arghhh....sumpah sadis bercampur baur.Erkkk...tapi macam sedey sangat kan.Tak kesah lah sebab saya memang spesis ratu air mata pown.

Dah tamat satu siri kefoya foyaan. Cerita si lanun? Si Panda?.Tu masih lagi dalam waiting list.So, boleh lagi teruskan niat untuk banje ( jika ada ).Kecil tapak tangan, skrin panggung saya tadahkan.

Sekarang rasa nak tulis mengenai isu kecantikan.Chantek.Perkara subjektif.Ini bukan nak rasa naik bakul hangkat kaki hokehhh.Tapi setiap wanita berhak untuk rasa chantek kan.Pakai baju baru pun dah rasa chantek dah

"Cantik luar.Cantik Dalam.Cantik Dengar Sini"

1. Saya rasa kulit muka semakin kusam.Sampai ku rasa down melihat muka di cermin.Formula : tak minum air manyak manyak.Memang cari penyakit sendiri ah.Benda simple tak buat . Kalau merungut depan Moon , mesti perkara basic ni balik kena tarbiah.Hoho.Tak ku lupa Moon.Tapi tetap macam nak percaya produk kecantikan. Harus bertukar. Dalam kajian.

2. Selaras dengan itu, ( memang skema punya ayat ) , rasa nak down jugak bila tengok eye bag di muka makin dah menjadi. Ni isu tido lambat. See? Dah taw sebab dan akibat tapi still lagi nak buat. Any cure untuk hilangkan eye bag dengan segera?Ting!

3. Saya dah bosan dengan semua baju nak pergi kerja.At last end up tiap minggu akan pakai baju yang sama . Baju yang saya suka je. In process ada lagi beberapa baju dekat taylor swift yang tak siap jahit lagi. Cepatlah siap sebelum saya pakai baju uniform yang sama je tiap hari.Sekarang, baju yang manyak manyak ni , dah mula rasa maw di wariskan ..... oh adik adik ku...hehehe

4. Dah semakin gemuk. ( Fakta ). Tapi hari ni ada orang suruh saya makan banyak banyak lagi kasi gemuk. Mak kaww....overdose kang!Fakta menarik lagi : semua baju kebaya macam dah tak bley pakai dah hokehhhh!

5. Kuku tangan dan kaki perlu rawatan mani n pedi secara segera. Buruk no haku tengok. Rasa macam baru 2 minggu lepas g treatment manicure, now dah mencabar iman balik. Memang kena spending time ah buat kat umah.Kalau every 2 weeks macam ni ,bankrapc la haku!

7. Dah jarang nak make up.Sebab ? . Balik pada point no 1 dan no 2.Aku down tengok muka kusam depan cermin.Sekarang macam suka pakai benda basic je.Compact Powder n lipstik.Phewww....kena pulihkan semangat yang hilang nih!

8. Saya rasa bila dah masuk lingkuan 26 an. Perubahan kulit macam dah ketara la.Macam tak anjal. Seriuosly. Oh my!

Sudah sudah lah. Rasa nak tidur dah menggugat jiwa. Tidur lambat, muka tak segar. Cakap banyak. ( Erkkkkkk ?? )

Bye dalingss !

Wednesday, May 18, 2011

Tuesday, May 10, 2011

10 Perkara Tentang Anak Cikgu

#Randomfact

1. Anak cikgu dalam kelas selalu dapat duduk depan.Macam dah lumrah.Masuk darjah satu, mesti dah dapat tempat exclusive bahagian depan.Paling teruk, barisan yang ke3 selepas barisan depan. Barisan belakang? Macam indah khabar dari rupa. Biasala...anak cikgu kan.

2. Anak cikgu selalu dapat jadi pengawas.Hak exclusive satu jawatan pengawas mesti di monopoli anak cikgu. Boleh buat team Anak Cikgu Pengawas. Memang anak cikgu di lahirkan untuk jadi pengganas kot ( ? )...erkkk...pengawas! Paling koman jadi ketua darjah. Sebab dah di latih untuk cakap " Bangun....Selamat Pagi Cikgu" sejak dalam perut kann.

3. Anak cikgu selalu ada banyak buku.Sebab mak takpun ayah selalu dapat buku sponsor kat sekolah. Lebihan boleh bawa balik.Hahaha. Ada ke? Part buku sponsor i loikeee :)

4. Anak cikgu pandai pandai.Wooooooo

5. Anak cikgu bley makan kat ruangan cikgu dalam kantin sekolah.Sebab? Anak cikgu!

6. Anak cikgu boleh lepak kat bilik guru suka hati punya tak hengat selagi mak tak balik.Sebab? Anak cikgu!

7.Anak cikgu boleh tanda kertas soklan lepas exam sekaligus belagak diva macam cikgu jugak.Hahaha

8. Anak cikgu senang masuk asrama sebab banyak 'kaki'.

9. Anak cikgu penyimpan perkara asasi kat sekolah.Top Secret dipegang anak cikgu ah.

10.Anak cikgu comel comel.


Aku? AKU SEORANG CIKGU! Hohoho ( Gaya Santa )





Friday, May 6, 2011

I Hate Exam!

gambar ihsan google

Sejujurnya haku memang tak setuju sistem pembelajaran di Malaysia yang berdasarkan kepada sistem peperiksaan. Sebab? sebab manyak.....

Jom kita tengok kesan pada students ....

1. Menurut kajian, sistem pembelajaran di Malaysia yang berdasarkan sistem peperiksaan menyebabkan students mengamalkan pembelajaran melalui penghafalan semata mata. Kalau ko belajar sains, ko menghafal tapi ta paham konsep of coz dah memang tak tercapai la objektif Kaedah Saintifik tu kan.

2. Students dah lali pun asyik peksa dari awal tahun sampai akhir tahun. Then diaorg dah jadi macam tak heran dengan setiap peperiksaan sebab anggap semua sama dari Ujian sampai la ke Peperiksaan macam tade beza.At last, daya keberusahaan kureng....hanya cuak di dada.Tapi uasaha tade.Ta bley wey!

3. Bley merangsang hormon hormon peniruan secara dasyat dekat students. Sampai satu tahap, kalau anak murid haku, memang tiap kali exam tiap kali tu tiru. Selamat la ko kantoi.Hoho. Tu namanya sepandai pandai tupai melompat.... Peniruan sometimes baik n sometimes tak baik. Tapi aku mengklasifikasikan peniruan dalam exam sebagai TAK BAIK!Makin banyak exam, makin cekap lah students tu meniru. Mencemerlangkan Kaedah Peniruan :) .

4. Menimbulkan stress kepada students seperti ANIS DIYANA. Rasa macam maw gigit gigit saja buku. Lepas exam kepala mesti sewel well well sehari. Sakit Otak. Sebab dah keluarkan semua isi otak kan. Nak pahamkan nota satu hal. Tambah stress bila bab yang dibaca beria tapi satu hapa tak masuk. Tu lagi tertekan.....Arghhhhhh! . Nak baca nota bertan tan. Tu lagi menggelabah.

Now, bley tengok kesan pada cikgu plak....

1. Bley menyebabkan sakit jantung ! ( kepada yang kena buat kertas soklan sampai 3 jenis macam haku ) . 1 subjek 3 paper. Soalan mak aii....bukan nak sejemput macam kueh jemput jemput. panjang berjela weyyy!

2. Bley menyebabkan sakit dada! ( kepada yang kena buat kertas soklan sampai 3 jenis macam haku ) . DAh tulis panjang berjela satu hal. Nak kena translate dwi bahasa pulakkkk. Eee.. geram kan! . Kena taip sendiri pulakk.. Nak tampal2 je pun bley la kalau da ta rajin. Tapi dah habis datu almari buku haku geladah, ta banyak la pulak soklan dwi bahasa. Memang kena taip jugak la.....Dang!

3. Bley menyebabkan sakit mata! ( kepada yang kena buat 3 paper macam haku ) . Sebab nak kena buat analisis item pulak lepas tu. Kena wat analisa dalam 30 orang satu kelas, nape soalan pat belas ta bley jawab. Aras kesukaran semua lengkap la....

4. Bley menyebabkan sakit telinga! Nak wat skema pulak. Dah lambat buat kang cikgu yang mengajar topik sama bising pi cari skema ta siap siap..

Oh my! Kenapa haku membebel?
Sebab tgh buat soklan preksa la. Nanti part nak semak satu hal. Dang lah! Tapi kita redah je. Walaupun nampak macam tak. :P. Tugas aku kan... :)

Kesimpulan.....

AKU TAK SUKA EXAM. full stopp!


Tolong cari solution wey!












PHD IS A LONELY JOURNEY