Monday, April 19, 2010

Malang Tanpa Diundang

Malang tak pernah datang sebelum memberi salam.Kita tak tahu bila kita akan susah dan bila kita kan senang.Kalau kita tahu, kita mesti nak elak.Supaya semua yang datang ke kita yang senang senang belako.

Baru ni kita macam shock bila dengar Achik Spin meninggal akibat kemalangan.Orang yang sihat cargas segala bagai, kalau dah memang janji Allah sampai ajal, kita harus redha dengan segala Ujian Allah dari samada Ujian Kesenangan ataupun Ujian Kesusahan.Segalanya harus di tempuh dengan tabah.




Semalam family saya juga shock.Shcok bangat.Bagaikan tak di sangka sangka adik saya, abang di timpa kemalangan semalam.Kasihan.T_________T

Tengahari semalam, abang dalam perjalanan pulang dari rumah Acu di Perai untuk pulang kerumah.Lebih kurang pukul 12.30 dia bertolak.Tapi bila sampai pukul 2 dia tak sampai sampai lagi, kitaorang macam terpelik pelik kenapa abang tak sampai ke rumah lagi.Sedangkan kalau naik motor yang berkelajuan 50km/jam pun boleh mengambil masa selama 1 jam untuk sampai ke rumah.Takkan 2 jam tak sampai sampai lagi.Selalunya kalau abang nak kemana pun, dia mesti bagitau.Jadi hati mana yang tak risau................

Bila hati dah tak sedap, try call ke handset abang.Tapi Not Reachable.Cuba untuk kali ke 2.Terkejut hati bila abang jawab, dia ada kat Hospital Sungai Bakap. Accident.Hati saya mula dah resah.Takut.Kalau keadaan abang sangat teruk.Tak tahu nak cakap.Ini pengalaman pertama dengar adik accident.Dan saya rasa macam nak tersedih sedih pun ada. Tapi bila saya tengok ayah pun dah mula risau, saya try cakap ngan ayah pun ayah dah jadi tak banyak cakap dah, saya akur dengan situasi.

Sampai di Hospital Sungai Bakap, kami terus ke Jabatan Kecemasan nak tengok abang.Abang ada terbaring.Doktor bilang rahang abang patah dan perlu di bawa ke Hospital Pulau Pinang untuk betulkan rahang yang patah.Saya jadi lagi risau.Tapi pada masa yang sama saya syukur juga sebab kaki abang tak jadi apa apa.Abang dulu pernah patah kaki.Time form 3.Time main bola baling peringkat daerah.Itu juga saya risau.Tapi Alhamdulillah seluruh bahagian badan abang ok, kecuali muka.

Abang di hantar ke Hospital Pulau Pinang. Mak ikut teman abang dalam ambulans dan kami follow dari belakang.Mak cakap, dalam perjalanan, abang muntah muntah keluar darah dari mulut sangat banyak.Sedih dan kasihan sangat kat abang.Uwaaa...

Abang di hantar ke Jabatan Kecemasan Hospital Pulau Pinang.Bila doktor dah habis check semua, abang di masukkan ke wad. Doktor xray, dia bilang dua dua rahang abang patah.Kiri dan kanan.Dan sebab abang bila terus pengsan lepas excident dan tak ingat pun macam mana dia boleh eksiden, doktor nak xray lagi sekali untuk pastikan tiada pendarahan dalaman.

Saya sangat risau dah takut bila doktor cakap macam tu.Bila tengok abang, saya macam nak nangis pun ada.Abang dah la nak daftar matrik Gopeng 10/5 ni.Mesti kena postpone kalau tengok dari keadaan abang macam ni.

Pagi tadi doktor x ray abang.Doktor cakap, Alhamdulillah abang takde apa apa pada otak.Syukur.Tapi masih risau.Risau tengok abang yang keluar darah dari mulut tak henti henti.Doktor cakap lagi bukan saya yang cakap, abang kena buat 2 operation, satu operation betulkan rahang, satu lagi plastic surgery.

Esok insha Allah abang akan di operate.Saya harap sekarang abang cepat sembuh.Kembali normal keadaan dia.Saya sedih tengok adik saya macam tu. :(



~abang..cepat sembuh ya!~

Menurut saksi kejadiaan
Disebabkan adik saya tak ingat macam mana dia boleh eksiden, ada india bernama Kumar yang nampak macam mana adik saya eksiden.Dia bilang adik saya di himpit lori lalu terjatuh.Lori tu, dah lari lepas kejadian.Nasib baik Kumar tu yang nampak kejadian, bawa adik saya g Hospital Sungai Bakap.Thanks Kumar.......

Abang, cepat sembuh ya. I love you infinty my big bro!






14 comments:

yonna said...

ohoo.err mulut agak teruk.
nasib takde kecederaan yang parah2. ko faham la kan.

pray for ur bro,babe! i'allah he will be ok

ASaDa RyutaRo said...

semoga abg kamu cepat sembuh. alhamdulillah xda apa2 pendarahan dlm kepala.

"sabar dengan segala dugaan"

geram dgn lori yg lari mcm tu je! uhh!

Liz said...

semoga adik ko cepat baik....

p/s:- taman rumah akor depan hospital sg bakap tu je..isk isk..

my note said...

anis bawak banyak bersabar ye. wani doakan adik anis cepat sembuh

aRoL said...

salam..
sabarlah yer..
setiap yang berlaku ada hikmahnya.

LUVLYDIYANA said...

yonna :
tula , Alhamdulillah tak teruk sgt.rahang tu je la patah.tu yg lega sket.

LUVLYDIYANA said...

asada :
thanks.saya pun geram.tak de responsibility langsung!

LUVLYDIYANA said...

liz :
la..yeke..dekat jer.aku nampak gak area taman tu.wahh..mmg kenangan babe!

LUVLYDIYANA said...

wani :
thanks wani. :)

LUVLYDIYANA said...

arol :
thanks arol.. :)

iLhAm_bEcKs said...

smoge d prmudah kan sgale urusan & cpat smbuhh..
huhu
kl tgk kn moto 2..
xdpat byang kan cne org nye..
huu..
doa ye..

Noor Shakella said...

sis, hope adik sis cepat sembuh :D

LUVLYDIYANA said...

ilham :
org die nasib baik rahang je patah.syukur jugak tu!

LUVLYDIYANA said...

kiela :
thanks!

REVIEW: DTOX NATURAL SENDAYU TINGGI