Monday, March 29, 2010

Pembelajaran Tak Langsung

Saya mencintai sekolah.Ini kalau tak suka pun kena pura pura buat macam cinta kerana separuh hidup saya sekarang adalah di sekolah.Tak suka maw pegi sekolah pun kena belagak seperti suka bagaikan sedang menari shuffle sambil bersorak heep heep hooray.Owh, sungguh teruja.Walaupun tak.Kalau di beri pilihan untuk mengajar di sekolah dan mengajar dari rumah, saya akan memilih untuk bekerja dari rumah.Nampak sangat sebenarnya saya tak suka pergi sekolah.Dulu nak pergi sekolah pun malas.Sekarang nak pergi pun malas tapi rajin sikit dari dulu.Sebab dulu saya masih lagi ponteng kalau tamaw pegi sekolah.Sekarang saya dah tak pernah ponteng dah walau sejuta kali malas.Nampak sangat saya sudah semakin mencintai sekolah sikit sekarang.Ewah.

Jap.Jap.Sebenarnya entry ni saya tataw pun nak tulis pasal apa.Tapi sebab saya tengah pausekan mood untuk menggosok baju kesekolah,saya rasa macam teruja pulak maw cerita pasal sekolah.Dulu kalau pergi sekolah kita hanya taw satu benda ja.Pergi sekolah untuk belajar agar mencapai cita cita menjadi doktor.Ceh, macam tade pekerjaan lain saya yang di pikirkan dulu.Bila besar pikir maw jadi doktor.Tapi bila besar, belaja biologi pun kau dah jadi biol, ada hati nak belaja pasal anatomy, physiology yang segala bagai.Cehhhh..

Sekarang pergi sekolah bukan setakat datang untuk belajar.Saya juga boleh pergi sekolah datang untuk belajar buat kek.Wah, macam pergi kelas memasak sambil membawa beg rotan berisi tepung saja.Tapi itu yang best.Sebab kat sekolah saya ada sorang cikgu pandai wat kek tahap superb gebu gebu halus mulus.Kalau makan pun terasa nak sebiji kek bukan sepotong.Tapi sebab i shy shy sikit,dapat rasa sikit pun kita dah bersyukur rasa nak tiru resipi dah.Ini best.Sebab saya pun suka buat kek.

Itu contoh.Pembelajaran tak langsung yang saya sudah belajar di sekolah.Sekarang pun saya dah menggemari makan ulam.Padahal sebelum ni badan saya bagaikan tak boleh menerima sebarang jenis sayuran yang masuk ke dalam esofagus.Tapi sebab kan ada sorang cikgu tu suka offer ulam bagaikan di pasar tani, saya macam mula berminat nak makan.Dan sekarang, saya memang suka.Kalau tengok dari jauh pun dah rasa terliur dah.Sedap.Cubalah!

Yang paling best, saya suka belajar dari pengalaman dari cikgu cikgu sekolah.Saya bekerja di sesi petang. Dan semua rakan rakan sekerjaan saya majoriti dah sebaya baya mak saya.Bagaikan kawan kawan kita baya baya mak kita, mulanya memang macam kekok sikit.Tapi diaorang semua care layan kita tak macam aku tua dan senior aku ketua ikutlah kata.Tak tak.Macam macam dah yang saya belaja.Macam cara nak pilih pinggan.Cara nak masak puding yang sedap.Cara perbelanjaan yang baik.Yang baik jadi ikutan, yang kita rasa tak sesuai dengar kita, dengarkan saja amikkan sempadan.

Ada banyak lagi.Banyak.Yang kadang kadang saya dapat belajar tanpa sedar.Semuanya saya belajar di sekolah.Mungkin sekolah ini adalah sekolah luar bandar yang tiada diskriminasi dan konspirasi sangat.Yang kadang kadang bila saya dengar dari kawan kawan saya, macam macam cerita diaorang kat sekolah sampai ada yang sanggup untuk menjatuhkan kawan sekerja demi menjaga nama.Alhamdulillah, setakat ni tiada berlaku kepada saya.

One day, jika saya ditakdirkan untuk bertukar dari sekolah saya sekarang, mesti saya akan merindui segala best moment kat sini.

Wah,macam terharu.Nangislah kau satu bakul.T________T


5 comments:

aZHIeeDA said...

mcm seronok je pergi sekolah..takutlah nak gi ROS bulan depan..huhu

yonna said...

pergh.beg rotan berisi tepung? HAHAHAHHA comel gila okeh! takpe lah.sape kata cikgu ni mengajar dlm kelas je? :p untung2 esok2 boleh mengajar anak murid membuat kek :p hahaa

LUVLYDIYANA said...

azhleeda :
i dulu pegi ros, kuat tido dalam bilik guru.hehe.sebab most of cikgu dlm skola tu jiran i,so mcm slumber je nak buat apa apa.hehe.

LUVLYDIYANA said...

yonna :
HAHAHA..last2 aku resign jadi cikgu.jadi chef arr pulak masak memasak.heh.tu pun kalau sedap

aZHIeeDA said...

mase ros tu akak kena ngajar tak?saya ros sebulan,hu lamenye

PHD IS A LONELY JOURNEY