Posts

Showing posts from February, 2010

Kayuh Laju Laju

Sekarang saya macam teringin nak main basikal di tepi taman.Bukan taman, tepi pantai pun kira ok.Sambil naik basikal,letih letih beli eskrem.Lepas tu saya kayuh lagi.Saya kayuh pelan pelan ja sebab sambil kayuh syook dok usha orang ngan menikmati angin yang semput semput bahasa. Eyh..bestnya.Tapi saya maw kayuh beskal dengan kawan saya.Senang kalau saya tak cukup sen maw beli eskrem kawan saya belanja.HAHA.Tapi sebenarnya aktiviti riadah memang syook dijalankan berjemaah.Kalau solo macam tak fun rasanya.
Kali terakhir saya naik beskal time darjah 5.Tu pun lepas saya bising bising kat ayah nak naik basikal pegi sekolah.Ayah biar saja anak dia yang degil ketika itu dan kini gigih nak naik basikal berpanas g sekolah.Konon fun kayuh basikal ramai ramai ngan kawan kawan sekali pengsan bila balik rumah tobat dah tak naik dah!
Tapi sekarang bila dah besau besau ni teringin balik la pulak....ianya cute kan!!


~sebenarnya..saya nak naik beskal macam ni..romantika kan.HAHA~

Semalam dan Hari Ini, Esok Belum Pasti

LAPORAN SEMALAMSemalam saya pergi ke Jusco Seberang Perai Citi dengan membawa sepasang niat iaitu nak carik hadiah kawen kawan sekerjaan saya Intan dan pergi menonton wayang. Mm..tak habis habis lagi cerita orang kawen.Sekarang bila time cuti, kerja saya hanya memenuhi undangan perkahwinan ja....
Semalam saya pegi dengan Kak Miza. Sampai sampai je Jusco,kitaorang dah tukar tiket free yang kitaorang dapat dari Zai untuk tengok cerita Little Big Soldier.Untung semalam tak yah kuarkan duit untuk movie kan.Yezzaaa Yariba Yariba.
Cerita Little Big Soldier adalah amat menggeletek hati.Buatkan saya ketawa terbahak hulk hulk tak heran orang dah tengok Jackie Chan belakon siyes kelakar tak hengat. Action dia tak la banyak sangat, kalau adapun semua yang macam kelakar je ala ala Shoalin Soccer.Dia sepak bola pun saya dah rasa nak gelak guling guling dah.
Lepas habis g tengok cerita, kitaorang g survey hadiah kawen. Survey punya survey terpikat weet weet lah saya nak belikan periuk nasi dengan hara…

Info Buat Saya

Hari ni kawan baik kesayangan saya bagitahu, malam Khamis elok juga di baca surah Kahfi selain Yasin. Macam nak taw banyak apa kelebihan dia, say g gooling jap tadi. Dan saya jumpa yang ini di SINI
Hari jumaat merupakan penghulu segala hari. Perkara ini mungkin biasa didengari oleh anda. Tetapi apakah amalan yang boleh kita amalkan pada penghulu segala hari...

Sekarang saya ingin memberitahu ataupun mengingatkan anda salah satu amalan sunah yang dilakukan oleh Nabi MUHAMMAD S.A.W. Iaitu membaca Surah Al-Kahfi pada hari Jumaat.

Daripada Umar berkata: Nabi SAW telah bersabda:
"Sesiapa yang membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Untuknya cahaya dihari kiamat dan diampunkannya antara dua jumaat" (HR. Ibnu Katsir)


Daripada Mandzur Ibnu Zaid, Ibnu Khalid Al Juhani dari Ibnu Al Hussein dari bapanya daripada Ali Marfu'an:
"Sesiapa membaca surah Al Kahfi pada hari Jumaat maka dia dihindari daripada segala fitnah se…

Pemakanan Yang Tiada Nikmat

Ini cerita ringkas.Ringkas saja.Cerita ini tiada punca.Hanya tiba tiba berlaku tengahari tadi time saya terhegeh hegeh parking kereta.Tiba tiba saja bila saya dah elok elok parking kereta then ada someone bagitaw saya
"eh,eh..tak boleh parking sini.ini parking orang kantin"
Teka teki di sini adalah....
1) Sejak bila parking kat tepi tu kantin punya? Selama ni saya parking tade kecoh pun.Tiba tiba pulak hari ni nak berkira soal parking tu....
2) Saya tak kesah pun sebenarnya.Tapi yang saya perasan sepanjang petang takde pulak pakcik kantin tu datang parking kereta kat situ.Kalau betul parking tu kantin punya.Alah,nak parking jap pun tak boleh.Heh!Annoyink...
3) Saya malas nak tanya orang pulak pasal isu parking ni.Bagi saya parking di mana mana pun sama saja.Cuma saya wonder hari ni sejak bila parking tu kantin punya sebab dah setahun kadang kadang saya parking kat situ slumber ja.Takde pulak berbangkit isu parking ini kantin punya.......
Extra yang tidak berunsurkan EMO
1) Kantin s…

Money For Life

Entry ini adalah entry pesanan ringkas buat saya.Tiada kaitan dengan mana mana pihak.HANYA UNTUK AKU
Saya rasa saya perlu lebih berjimat cermat sekarang.Status keadaan kewangan akan membimbangkan di pertengahan tahun kelak jika saya tidak mempunyai simpanan yang agak banyak berkoyan koyan rasa bila keluar kan duit tu duit takkan penah nak susut melihat banyak nya duit dalam akaun.Pergh..memang saya mengharapkan macam tu.Memang.
Niat saya nak memburu sarjana kembali bagi kemasukan bulan Jun 2010.Kali ni tak tahu masih ada rezeki ke tak.Last time saya apply GAGAL atas alasan saya bukan students mathematics dan credit hour bagi subject mathematics masa saya ketika saya belajar di sarjana muda dulu hanya lah 18 credit hour membuatkan lecturer saya tanpa ragu ragu mereject saya sebagai pelajar Sarjana Pendidikan Matematik.Tapi yang saya tetap tak puas hati sampai sekarang, yang buatkan saya kecewa satu bakul sampai sekarang, bila time saya call pihak Fakulti Pendidikan UKM, untuk bertanyaka…

Mencintai Sukan Sepenuh Jiwa

Image
~wajah wajah hakim yang bijak lagi saksama~
Semalam berlangsung nya acara sukan di sekolah saya. Saya ni bukan terror sukan sangat.Suruhlah berlumba lari. Macam ada unsur unsur bakal TEWAS saja walaupun saya berkaki panjang.Sebab itu saya tak suka bermain badminton bersama Si Terror. Sebab kadang kadang menyampah kan bermain dengan Si Terror.Saya baru terkehel kehel nak main, dah mula nak bagi bola secara smash.Ceh..ini pembulian ketika permainan.Memang tidak adil.
Tapi tak terror bukan bermakna tak cinta.Mungkin saya tidak di lahirkan untuk menjadi Juara untuk acara kesukanan.Tapi dalam sejarah hidup saya, penah juga menjadi juara lari dalam guni.So, takde la looser sangat saya dalam sukan ni heh.Cuma tak terror tapi masih lagi mencintai.Maksud nya, jika tengok jejaka jejaka bermain bola, saya masih lagi boleh melayan segala aksi si jejaka.Boleh lagi nak sorak sorak pada si pemain. Boleh lagi nak tengok acara permainan lama lama.Eh, sekarang saya dah musykil sikit samada saya mencintai…

Hot N Sunny Day...

Image
~gambar di ambil bersama penyelamat :p ~
Cuaca sekarang memang panas tak terkata.Tido malam pun terasa panas.Nak mandi air pun terasa panas.Nak minum pun air terasa panas.Even duduk dalam toilet pun sekarang saya rasa panas
Kalau mengajar petang tu,bahang panas pun macam terasa dalam kelas.Tiap kali habis mengajar, mesti kena minum air dulu.Kalau tak macam kekontangan dah rasanya nih.Air bawa sebotol pun kadang kadang tak cukup.Air panas macam dah tak pandang dah sekarang.Memang sambar ais je la sekarang.
Sekarang buat kerja petang petang pun dah jadi lembab.Bila cuaca panas sanagt, pemikiran pun saya rasa macam dah tak produktif sangat.Nampak sangat pemikiran kritis saya dipengaruhi oleh suhu.HAHA
Owh..cuaca sekarang memang panas.Serius cakap..saya kadang kadang TAK TAHAN la...Hanya shades penyelamat saya sekarang.Ini betul. T_________T



Yes, I do it AGAIN....

Alhamdulillah....
Today : Mission Accomplished!!
A MILLION thanks to :
EN ZOL lecturer sempoi super dupass
ROMONG
LOKMANadik Romong
SYAZWAN

p/s : taw tak sekarang dah pukul 4?
p/ss : tapi mata saya tak boleh tidur....
p/sss : sebab saya rasa riang!
p/ssss : hati saya tengah berbunga bunga ni
p/sssss : eh eh..saya sedang apply master semula taw!!
p/ssssss : lega dengan segala kesukaran yang di selesaikan
p/sssssss : thanks kawan baik !!
p/ssssssss: taw tak anda memang baik!!
p/sssssssss : saya PERIANG!

Asyik Kawen Ja!

Image
Kawan saya kawen lagi. Bila dah habis belajar, perkara wajib yang kita akan cakap adalah tentang kahwin. Pastu bila tak kawen kawen lagi, mula dah orang anggap kita macam alien. Pegi mana saja mula maw tanya ' Bila nak kawen?'.....'Bila nak kawen?'....'Bila nak kawen?'....pastu bila kita bilang yang kita takde calon lagi..boleh pulak mendakwa kita..'memilih sangat ni..'...Dang! gila ah benci gila kalo ada yang cakap camtu. ..
Semalam saya berjaya lagi meraikan perkahwinan kawan saya. Kisah cinta diaorang ni saya tak tahu la start dari tahun berapa, tapi ke dua dua mempelai adalah kawan sesekolah saya dulu. Dan Alhamdulillah setakat ni saya jarang sangat nak miss kenduri kawin kawan2 melainkan yang betul betul tak boleh pegi.
Semalam saya datang kenduri di rumah pengantin lelaki, Shamad. Sebab rumah dia lagi dekat dengan rumah saya berbanding dengan pengantin perempuan, Wani. Sebabkan Shamad ni adalah tentera laut di Lumut..so semalam adalah sket acara2 la…

Tiada Apa Yang Mustahil Walaupun Fulus Tiada

Image
Ini kisah percutian tanpa wang.Percutian ini telah diadakan pada dua minggu lepas. Ianya sangat fun walaupun bermasalah fulus di hujung bulan.Tapi tetap fun. Yang penting, pastikan syarat syarat di penuhi dan percutian di laksanakan dengan ikhlas. Kalau tak ikhlas, duit keluar 50 ringgit hujung bulan pun korang rase macam nak menyesal sepanjang zaman.Kan Kan Kan.
Syarat syarat
1.Mesti di sertai lebih dari seorang. Kalau seorang itu bukannya nama percutian yang menghiburkan.Tapi mungkin akan jadi percutian yang memboringkan kerana korang mungkin akan jadi blurr blurr sorang sorang di tempat orang. Sebaiknya ajak 2 orang. Tapi itu lebih kepada honeymoon. Kalau honeymoon, duduk di rumah berdua pun terasa honey. Bila di katakan budget, ajaklah sekurangnya lebih dari 5 orang. Baru semua benda korang boleh share. Duit minyak boleh share. Duit tol boleh share. Duit hotel boleh share.Makan pun boleh share sepinggan 5 orang itu lagi budget kalau maw.HAHA. Untuk percutian kali ini, di serta…

Dalam Dunia Yang Serba Tak Sempurna

Hye..salam blog.Salam sawang2 blog.Salam labah2 blog.Fuhh..lama gila saya tak update blog.Sekarang saya rasa perkara yang paling susah nak buat adalah update blog.Tiap hari bukak blog macam terasa maw update.Tapi kadang kadang berakhir dengan menjadi silent reader saja.Dan sekarang kagum gila saya bila perasaan tu dah ada.Perasaan nak menulis ni memang kadang kadang macam datang dan pergi.
Kehidupan gadis remaja masih di teruskan seperti biasa.Best pulak saya menggelar diri gadis remaja.Terasa macam sentiasa young gituw.Tapi saya memang sentiasa young saja tanpa tereffect dari mana mana produk Bio Young.Dah banyak sangat produk nak awek muda sekarang.Tapi siyes sekarang saya geli bila ada lelaki dewasa yang beruban uban tiba tiba nak hitamkan rambut lepas isteri meninggal.Sekarang saya nak cakap ngan lelaki dewasa tu pun rasa geli geli ntah dari mana perasaan ni datang saya pun tataw tapi mungkin faktor utama dia dah takde bini pastu dah mula nak acting macam orang muda.Siap misai pun …