Saturday, February 27, 2010

Kayuh Laju Laju

Sekarang saya macam teringin nak main basikal di tepi taman.Bukan taman, tepi pantai pun kira ok.Sambil naik basikal,letih letih beli eskrem.Lepas tu saya kayuh lagi.Saya kayuh pelan pelan ja sebab sambil kayuh syook dok usha orang ngan menikmati angin yang semput semput bahasa. Eyh..bestnya.Tapi saya maw kayuh beskal dengan kawan saya.Senang kalau saya tak cukup sen maw beli eskrem kawan saya belanja.HAHA.Tapi sebenarnya aktiviti riadah memang syook dijalankan berjemaah.Kalau solo macam tak fun rasanya.

Kali terakhir saya naik beskal time darjah 5.Tu pun lepas saya bising bising kat ayah nak naik basikal pegi sekolah.Ayah biar saja anak dia yang degil ketika itu dan kini gigih nak naik basikal berpanas g sekolah.Konon fun kayuh basikal ramai ramai ngan kawan kawan sekali pengsan bila balik rumah tobat dah tak naik dah!

Tapi sekarang bila dah besau besau ni teringin balik la pulak....ianya cute kan!!


video

~sebenarnya..saya nak naik beskal macam ni..romantika kan.HAHA~

Semalam dan Hari Ini, Esok Belum Pasti

LAPORAN SEMALAM
Semalam saya pergi ke Jusco Seberang Perai Citi dengan membawa sepasang niat iaitu nak carik hadiah kawen kawan sekerjaan saya Intan dan pergi menonton wayang. Mm..tak habis habis lagi cerita orang kawen.Sekarang bila time cuti, kerja saya hanya memenuhi undangan perkahwinan ja....

Semalam saya pegi dengan Kak Miza. Sampai sampai je Jusco,kitaorang dah tukar tiket free yang kitaorang dapat dari Zai untuk tengok cerita Little Big Soldier.Untung semalam tak yah kuarkan duit untuk movie kan.Yezzaaa Yariba Yariba.

Cerita Little Big Soldier adalah amat menggeletek hati.Buatkan saya ketawa terbahak hulk hulk tak heran orang dah tengok Jackie Chan belakon siyes kelakar tak hengat. Action dia tak la banyak sangat, kalau adapun semua yang macam kelakar je ala ala Shoalin Soccer.Dia sepak bola pun saya dah rasa nak gelak guling guling dah.

Lepas habis g tengok cerita, kitaorang g survey hadiah kawen. Survey punya survey terpikat weet weet lah saya nak belikan periuk nasi dengan harapan rajin rajin lah Intan ko memasak nasi untuk cik somi. Air tangan isteri tu banyak keberkatan nya.Masaklah walaupun pedih memotong bawang.Eceh.

Kami pulang awal semalam.Sebab dah berniat nak pegi ke majlis nikah Cik Intan kat Masjid Parit Buntar.Budget macam dah lambat sebab pukul 4.10 masih lagi berlegar di kawasan Jusco.Nak nikah lepas Asar. So, bila time balik Kak Miza pulak yang bawa kereta seperti ribut konon konon nak rush tapi bila kami lalu depan masjid macam takde pun kereta lagi so terus kitaorang melengah lengahkan masa di rumah Kak Bani dan pegi sama ke masjid untuk bernikah.Maksudnya Cik Intan yang bernikah dan alhamdulillah semuanya selesai apabila Cik Intan sah bergelar Puan Intan lebih kurang pukul 6 petang.Sudah selesai akhirnya.

LAPORAN HARI INI
Hari ini disebabkan rakan sekerjaan yang kawen maka kami pun pergilah sekali lagi ke kenduri Puan Intan hari ni.Pengantin berbaju hitam putih temanya. Sekarang macam ramai sangat yang pakai tema hitam putih.Sampai dulu saya pernah niat nak pakai theme hitam putih sebab nak tiru Maya Karin macam dah rasa tak maw buat lah pulak dengan kaler tu sebab macam semua nak pakai kaler tu.Saya memang suka kelainan.Kalau dah sama tu,memang saya dah kuburkan sajalah niat hitam putih tahi cicak tu sebagai tema.Tu la...lambat beno nak kawen.Kata suara suara sumbang.Lalu berkata suara merdu.Relax..relax.HAHA.Abaikan kalau tak paham... T____T

Cikgu sekolah ramai jugak yang datang hari ni untuk meraikan rakan setugas yang berkahwin.Yezza..inilah yang dikatakan ukhwah fillah terjalin selamanya.

Sekarang macam sudah tamat cerita.Ini laporan dari saya.

"Yesterday is history,tomorrow is mistery and today is a gift"

Baiklah....hari ini adalah hadiah.Anggap saja saya dah dapat hadiah iaitu hari ini.Sejak semalam tak tahu kenapa saya tiba tiba sangap hadiah.HAHA.Ini betul.Saya maw hadiah!



Thursday, February 25, 2010

Info Buat Saya

Hari ni kawan baik kesayangan saya bagitahu, malam Khamis elok juga di baca surah Kahfi selain Yasin. Macam nak taw banyak apa kelebihan dia, say g gooling jap tadi. Dan saya jumpa yang ini di SINI

Hari jumaat merupakan penghulu segala hari. Perkara ini mungkin biasa didengari oleh anda. Tetapi apakah amalan yang boleh kita amalkan pada penghulu segala hari...

Sekarang saya ingin memberitahu ataupun mengingatkan anda salah satu amalan sunah yang dilakukan oleh Nabi MUHAMMAD S.A.W. Iaitu membaca Surah Al-Kahfi pada hari Jumaat.

Daripada Umar berkata: Nabi SAW telah bersabda:
"Sesiapa yang membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Untuknya cahaya dihari kiamat dan diampunkannya antara dua jumaat" (HR. Ibnu Katsir)


Daripada Mandzur Ibnu Zaid, Ibnu Khalid Al Juhani dari Ibnu Al Hussein dari bapanya daripada Ali Marfu'an:
"Sesiapa membaca surah Al Kahfi pada hari Jumaat maka dia dihindari daripada segala fitnah selama lapan hari, dan jika Al-dajjal muncul, maka terhindar dia daripadanya" (HR. Ibnu Katsir)

Kesimpulannya, pada hari Jumaat disunatkan untuk umat Islam membaca Surah Al-Kahfi. Banyak kelebihan yang ada apabila kita membacanya.

Rasulullah SAW selalu membaca surah Al-Kahfi pada malam Jumaat. Oleh itu membaca surah Al-Kahfi merupakan salah satu sunnah nabi dan kita digalakkan untuk mengamalkannya. Pada kebiasaanya orang Melayu akan membaca Surah Yassin pada malam Jumaat sebagai adat. Perbuatan in
i memang baik dan tidak salah. Sebagai seorang Islam kita mestilah berusaha meningkatkan amalan kita dari semasa ke semasa. Oleh itu cuba kita tukar bacaan dari surah Yassin kepada surah Al-Kahfi pada malam Jumaat. Kerana melakukan amalan sunnah nabi lebih utama daripada melakukan amalan sunat yang lain.

:)






Tuesday, February 23, 2010

Pemakanan Yang Tiada Nikmat

Ini cerita ringkas.Ringkas saja.Cerita ini tiada punca.Hanya tiba tiba berlaku tengahari tadi time saya terhegeh hegeh parking kereta.Tiba tiba saja bila saya dah elok elok parking kereta then ada someone bagitaw saya

"eh,eh..tak boleh parking sini.ini parking orang kantin"

Teka teki di sini adalah....

1) Sejak bila parking kat tepi tu kantin punya? Selama ni saya parking tade kecoh pun.Tiba tiba pulak hari ni nak berkira soal parking tu....

2) Saya tak kesah pun sebenarnya.Tapi yang saya perasan sepanjang petang takde pulak pakcik kantin tu datang parking kereta kat situ.Kalau betul parking tu kantin punya.Alah,nak parking jap pun tak boleh.Heh!Annoyink...

3) Saya malas nak tanya orang pulak pasal isu parking ni.Bagi saya parking di mana mana pun sama saja.Cuma saya wonder hari ni sejak bila parking tu kantin punya sebab dah setahun kadang kadang saya parking kat situ slumber ja.Takde pulak berbangkit isu parking ini kantin punya.......

Extra yang tidak berunsurkan EMO

1) Kantin sekolah saya masak tak sedap.Serius tak sedap masak cincai. Harapkan perut saja lapar.Kalau tak memang tak datang kantin dah.Bihun goreng makanan feberet pun di goreng secara tak sedap.Kadang kadang lebih kicap masin nak mampus.Serius memang tak sedap weh.Kadang kadang rasa pedas nak mampus macam maw bikin kecederaan mulut saya.Semua nya tak sedap.EVERYTHING!Tukang masak dia takde skill memasak langsung saya rasa.Nasib baik la perut ni pandai menagih nak lapar.Kalau tak, memang tak laku kantin tu saya rasa.

2) Sebab tu kadang kadang kalau kat sekolah saya makan kuih ja...tapi tahun ni saya banyak makan di kantin.Bukan sebab masakan kantin tu dah berubah kepada masakan bertaraf hotel ke apa kan.Tapi sebab nafsu makan yang membuak buak sekarang walaupun sebenarnya makan tu tak lah banyak sangat.Tapi saya kerap makan jugak sekarang.Patut sekarang dah tak jadi kerempeng dah.Satu kejayaan menaikkan badan. :)

3 ) Sekarang saya berhasrat macam nak bawa bekal saja dari rumah.Takpun makan saja siap siap dari rumah.Bukan boikot kantin akibat parking.Tapi ini menunjukkan tanda tanda penjimatan di kala duit hampir pokai.HAHAHA.Eh, bukan saya memang perlu berjimat ka???



entry ini adalah HAK CIPTA TERPELIHARA
~Cik Seri Anis Diyana~

Sunday, February 21, 2010

Money For Life

Entry ini adalah entry pesanan ringkas buat saya.Tiada kaitan dengan mana mana pihak.HANYA UNTUK AKU

Saya rasa saya perlu lebih berjimat cermat sekarang.Status keadaan kewangan akan membimbangkan di pertengahan tahun kelak jika saya tidak mempunyai simpanan yang agak banyak berkoyan koyan rasa bila keluar kan duit tu duit takkan penah nak susut melihat banyak nya duit dalam akaun.Pergh..memang saya mengharapkan macam tu.Memang.

Niat saya nak memburu sarjana kembali bagi kemasukan bulan Jun 2010.Kali ni tak tahu masih ada rezeki ke tak.Last time saya apply GAGAL atas alasan saya bukan students mathematics dan credit hour bagi subject mathematics masa saya ketika saya belajar di sarjana muda dulu hanya lah 18 credit hour membuatkan lecturer saya tanpa ragu ragu mereject saya sebagai pelajar Sarjana Pendidikan Matematik.Tapi yang saya tetap tak puas hati sampai sekarang, yang buatkan saya kecewa satu bakul sampai sekarang, bila time saya call pihak Fakulti Pendidikan UKM, untuk bertanyakan status rayuan permohonan saya, boleh pulak sape ntah yang angkat phone kat fakulti tu siap macam perli saya

"awak dulu tak dapat sebab time degree dulu awak minor math je kan.rayuan sekarang pun awak merayu dalam math eh.mm..macam tak dapat je.lain kali kalau nak merayu, wat la rayuan untuk pendidikan sains"

Ok..Ok..Fine.Saya taw saya adalah golongan mengharap ketika itu.Tapi ayat si wanita tiada bahasa tu buat saya menyampah dah nak tanya tentang status permohonan saya ketika itu.Malas la aku.Kali ni saya apply lagi sekali.Semoga berjaya.Kalau tak berjaya pun saya tak heran.Saya akan apply jugak sehingga berjaya biarpun banyak kali.Saya dah nekad.Kali ni.

Tapi ini bukan perkara suka suka.Banyak pengorbanan yang perlu di buat dan pengorbanan yang utama untuk mencapai cita cita adalah masa dan WANG.Sekarang saya harus lebih berjimat cermat.Jika berjaya, banyak WANG yang perlu di pakai tahun ni dan tahun tahun seterusnya kerana saya adalah pelajar persendirian tanpa biasiswa. Sebab saya apply master ini sebagai student part time.Maksudnya bekerja sambil belajar.Takde banyak biasiswa bagi student part time di sediakan.

Sekarang ni saya PERLU bersikap tak payah nak heran sangat dengan jeans baru ka kalau jeans yang ada tu pun macam ok ja lagi. Tak payah la nak heran sangat dengan baju baru ka, sedangkan baju yang ada pun berlambak ada lagi.Tak payah la nak heran sangat dengan handbag baru ka sedangkan yang lama pun tak buruk buruk lagi.Gulp!Tak payah nak heran dengan segala jenis make up sedangkan kau dah memang cantik secara semula jadi.HAHA.Tak payah nak heran sangat dengan handset baru sedangkan handset lama masih boleh di buat call dan sms lagi.Tak payah nak heran sangat dengan lappy baru sedangkan laptop lama masih dalam keadaan baik lagi.Tak payah.Tak payah.Tak payah maw ikut nafsu sangat nanti semua cita cita itu mati terkubur dalam peti.T____T

Makanya saya perlu lebih berhati hati dalam perbelanjaan sekarang.Berbelanja mengikut keperluan bukan kemampuan......

Untuk segala komen yang tidak berasas yang mencela segala tindakan saya untuk menyambung pelajaran,sila simpan dalam hati.Saya tahu apa yang saya buat.Dan tiada apa yang mustahil dalam dunia jika kita percaya dengan segala kemampuan kita.Susah tak bererti mengalah.

Sekarang saya perlu mulakan langkah pertama dalam memburu sarjana : mengumpul wang yang BANYAK. I love money... $$$$$$.Silakan wang jatuh dari langit untuk saya memburu impian iaitu kahwin...eh bukan..belaja.Heh!

Saturday, February 20, 2010

Mencintai Sukan Sepenuh Jiwa

~wajah wajah hakim yang bijak lagi saksama~

Semalam berlangsung nya acara sukan di sekolah saya. Saya ni bukan terror sukan sangat.Suruhlah berlumba lari. Macam ada unsur unsur bakal TEWAS saja walaupun saya berkaki panjang.Sebab itu saya tak suka bermain badminton bersama Si Terror. Sebab kadang kadang menyampah kan bermain dengan Si Terror.Saya baru terkehel kehel nak main, dah mula nak bagi bola secara smash.Ceh..ini pembulian ketika permainan.Memang tidak adil.

Tapi tak terror bukan bermakna tak cinta.Mungkin saya tidak di lahirkan untuk menjadi Juara untuk acara kesukanan.Tapi dalam sejarah hidup saya, penah juga menjadi juara lari dalam guni.So, takde la looser sangat saya dalam sukan ni heh.Cuma tak terror tapi masih lagi mencintai.Maksud nya, jika tengok jejaka jejaka bermain bola, saya masih lagi boleh melayan segala aksi si jejaka.Boleh lagi nak sorak sorak pada si pemain. Boleh lagi nak tengok acara permainan lama lama.Eh, sekarang saya dah musykil sikit samada saya mencintai sukan atau mencintai jejaka si peminat dan pemain bola.HAHAHA

Bila si pencinta sukan ni berada di padang.Heh..tiba tiba ja nak mengaku diri sebagai pencinta sukan.Saya pun macam teruja la jugak semalam maw bagi sokogan moral kepada anak anak murid yang berlari sepantas cheetah saja rasanya. Tapi bila semalam saya di tugaskan jadi hakim penamat, semangat sorak tu macam agak terbatas bila hakim penamat sebenarnya kena bagi tumpuan untuk tahu siapakah juara. Kalau dah terkinja kinja menjerit tu, memang tak leh focus la kan.Ok takpe la, demi tugas...saya tak jerit lah.Walaupun ada jugak saya jerit sikit sikit kat students suruh masuk lorong yang betul pastu habis pulak kena sound.HAHA.Terus ah tak ngaku bila Puan Deva tanya, hakim mana yang jerit jerit tu.Tak pe...hakim penamat kan memang bersemangt sukan.Tapi perasaan nak sorak tu memang macam tak tertahan tahan.Takpela, tahun depan saya maw jadi hakim sorak ja.Maw resign dari hakim penamat.Ceh...

Tapi berasap jugak la kepala semalam.Dengan keadaan cuaca yang panas membahang kalau memasak air pun boleh mendidih rasanya, ni apatah lagi berjemur di tengah padang. Konfem la berasap kepala.Lagak gaya seperti mat dan minah saleh yang berjemur saja.Macam takde apa apa.Cuma baju kitaorang cantik berseragam berkaler pinkish.Bukan nya berbikini pinkish.Dan takde la terbaring baring di tengah padang macam minah minah saleh kan.Tapi ciri ciri nya masih sama.Berjemur di tengah padang.Eh..Comel la baju tshirt kejohanan sukan berkaler pink.Saya suka.Nampak girly gitu.

Untuk acara guru adalah acara yang paling fun.Kredit to Puan Deva yang pandai pandai juga nak reka acara yang macam fun untuk gadis gadis seperti saya.Sebab saya taw, ramai jgak cikgu yang macam tak suka dengan acara ni. Lari berganti ganti 8 x 25 meter. Tapi saya paham juga, bila kita dah semakin menginjak dewasa, nak berlari di hadapan students secara beria ini memang malu malu juga.Tapi biasala, nafsu cikgu yang masih remaja. Nak suruh lari tu pun saya suka juga.HAHA

Acara guru bagi rumah sukan saya disertai oleh 7 orang guru perempuan dan 1 orang guru lelaki.Dan saya adalah pelari yang ke 7.Dan saya berlari bersama cikgu cikgu laki yang jadi pelari ke 7.Heh.Segan la saya maw lari camni.Tapi bila Shimah pas baton ke saja.Macam ada satu aura la pulak.terus nak lari laju laju.Sampai pas baton kat Gopi pelari akhir pun arsa semnagat je.Tapi sayang seribu kali sayang.Keadaan padang amat mengecewakan.Belum lagi habis garisan penamat, Gopi dah jatuh berguling guling.Baton pulak terterbang hilang mana.HAHA.Macam ganas saja.Padahal lari jarak 25 meter je.Tapi Gopi lari jugak tanpa baton.Last last dapat no 2 walaupun pada asalnya kumpulan kami juara.Tak tahu la disqualified ke tak.Kitaorang hentam ja mendakwa group kami dapat no 2.Alah,lagipun ni kan lari just for fun saja.

Lepas lari semua dah terasa nak pengsan bagai.Padahal lari 25 meter ja.Kalau suruh cikgu cikgu ni lari 100 meter, mungkin ada yang terkubur di padang rasanya.HAHA.Tapi memang best bersukan macam ni.Sebab tu saya mencintai sukan sepenuh jiwa walaupun tak terror.

Friday, February 19, 2010

Hot N Sunny Day...


~gambar di ambil bersama penyelamat :p ~

Cuaca sekarang memang panas tak terkata.Tido malam pun terasa panas.Nak mandi air pun terasa panas.Nak minum pun air terasa panas.Even duduk dalam toilet pun sekarang saya rasa panas

Kalau mengajar petang tu,bahang panas pun macam terasa dalam kelas.Tiap kali habis mengajar, mesti kena minum air dulu.Kalau tak macam kekontangan dah rasanya nih.Air bawa sebotol pun kadang kadang tak cukup.Air panas macam dah tak pandang dah sekarang.Memang sambar ais je la sekarang.

Sekarang buat kerja petang petang pun dah jadi lembab.Bila cuaca panas sanagt, pemikiran pun saya rasa macam dah tak produktif sangat.Nampak sangat pemikiran kritis saya dipengaruhi oleh suhu.HAHA

Owh..cuaca sekarang memang panas.Serius cakap..saya kadang kadang TAK TAHAN la...Hanya shades penyelamat saya sekarang.Ini betul. T_________T




Wednesday, February 17, 2010

Yes, I do it AGAIN....

Alhamdulillah....

Today : Mission Accomplished!!

A MILLION thanks to :

EN ZOL lecturer sempoi super dupass

ROMONG

LOKMAN adik Romong

SYAZWAN


p/s : taw tak sekarang dah pukul 4?

p/ss : tapi mata saya tak boleh tidur....

p/sss : sebab saya rasa riang!

p/ssss : hati saya tengah berbunga bunga ni

p/sssss : eh eh..saya sedang apply master semula taw!!

p/ssssss : lega dengan segala kesukaran yang di selesaikan

p/sssssss : thanks kawan baik !!

p/ssssssss: taw tak anda memang baik!!

p/sssssssss : saya PERIANG!

Tuesday, February 16, 2010

Asyik Kawen Ja!

Kawan saya kawen lagi. Bila dah habis belajar, perkara wajib yang kita akan cakap adalah tentang kahwin. Pastu bila tak kawen kawen lagi, mula dah orang anggap kita macam alien. Pegi mana saja mula maw tanya ' Bila nak kawen?'.....'Bila nak kawen?'....'Bila nak kawen?'....pastu bila kita bilang yang kita takde calon lagi..boleh pulak mendakwa kita..'memilih sangat ni..'...Dang! gila ah benci gila kalo ada yang cakap camtu. ..

Semalam saya berjaya lagi meraikan perkahwinan kawan saya. Kisah cinta diaorang ni saya tak tahu la start dari tahun berapa, tapi ke dua dua mempelai adalah kawan sesekolah saya dulu. Dan Alhamdulillah setakat ni saya jarang sangat nak miss kenduri kawin kawan2 melainkan yang betul betul tak boleh pegi.

Semalam saya datang kenduri di rumah pengantin lelaki, Shamad. Sebab rumah dia lagi dekat dengan rumah saya berbanding dengan pengantin perempuan, Wani. Sebabkan Shamad ni adalah tentera laut di Lumut..so semalam adalah sket acara2 lalu bawah pedang.Potong kek pun guna pedang, cuma aksi samurai bersama pedang saje takde. Kalau ade konfem sana nak shout ..'Rain! Rain! '..sebab bila samurai, di hati saya hanya ingat Rain saja.HAHAngau!

Kawan kawan yang datang ramai gila ramai.Tapi kebanyakan nya laki. Sebab ni kenduri belah lelaki kan. Yang pompuan datang berapa kerat je. Elina datang sebagai pengapit, saya datang bersama ema, zai datang bersama tunang, sha datang bersama suami, majdah datang bersama boyfren. Wallawehh..semua hidup berpasangan sekarang!! Eh eh..saya dan ema bukannya pasangan, tapi ianya sahabat terbaik. Gila ko maw berpasangan sesama muhrim!

Lepas balik kenduri..geng all boys semua nak pergi mandi air terjun n geng all girls pergi minum manda di Kamunting. Then, bila dah kenyang semua pun pulang. Bila dah pulang apa lagi...maka penulisan pun berhenti takat sini...

Owh kawan2 ASASIANS 9802..next kenduri bulan 6 ni insha Allah ..Zai n Aidi. Kita jumpa di Bota n Manjung pulak ya!!!

Monday, February 15, 2010

Tiada Apa Yang Mustahil Walaupun Fulus Tiada

Ini kisah percutian tanpa wang.Percutian ini telah diadakan pada dua minggu lepas. Ianya sangat fun walaupun bermasalah fulus di hujung bulan.Tapi tetap fun. Yang penting, pastikan syarat syarat di penuhi dan percutian di laksanakan dengan ikhlas. Kalau tak ikhlas, duit keluar 50 ringgit hujung bulan pun korang rase macam nak menyesal sepanjang zaman.Kan Kan Kan.

Syarat syarat
1. Mesti di sertai lebih dari seorang. Kalau seorang itu bukannya nama percutian yang menghiburkan.Tapi mungkin akan jadi percutian yang memboringkan kerana korang mungkin akan jadi blurr blurr sorang sorang di tempat orang. Sebaiknya ajak 2 orang. Tapi itu lebih kepada honeymoon. Kalau honeymoon, duduk di rumah berdua pun terasa honey. Bila di katakan budget, ajaklah sekurangnya lebih dari 5 orang. Baru semua benda korang boleh share. Duit minyak boleh share. Duit tol boleh share. Duit hotel boleh share.Makan pun boleh share sepinggan 5 orang itu lagi budget kalau maw.HAHA. Untuk percutian kali ini, di sertai seramai 6 orang. Saya, Niza , Zai, Kak Bani, Shimah, Kak Bani n Kak Miza.

2. Jangan demand over sangat tentang bab tidur. Asalkan memenuhi ciri ciri keselesaan dan tidak tidur secara berpelukan kerana sempit itu sudah ok. Ini kan percutian fulus mania hujung bulan. Memang mania arr duit korang kalau g sewa hotel yang harga paling murah pun 300 semalam. Untuk percutian kali ini, kami memilih Hotel Chua Gin yang harga nya RM 98 ringgit untuk 2 master bed dan 1 single bed. Pada malam itu, saya tidur bersama shimah tapi tidak berpelukan kerana ianya selesa ok.Ewah..ewah..HAHA

3. Memilih lokasi percutian yang tidak jauh dari rumah. Lagi jauh, lagi banyak sumber kewangan yang akan di keluarkan. Oleh itu, lagi dekat lagi budget.Yang penting ianya tersenarai dalam tempat tempat perlancongan di Malaysia dan anda jarang sangat nak pergi walaupun di negeri sendiri. Kalau tempat tu dah selalu pergi, itu bukan melancong namanya. Tapi lebih kepada melawat kawasan seperti YB. Percutian kali ni, kami memilih Cameron Highland Tanah Tinggi sebagai pusat percutian. Masih di Perak. Tapi jarang beno teman nak g. Isk..isk..isk..

4. Tidak berbelanja ikut kata setan. Berbelanja ikut kemampuan di hujung bulan. Tak payah la korang tengok tomato nak beli, bendi nak bali, ubi nak beli..sedangkan barang barang tu Econsave pun belambak wehh..Tesco pun ada. Niat kita maw melancong saja. Cukup la kalau anda bertangkap gambar sampai naik mual dada pun itu dah kira kenangan terindah dah. Tapi jangan la lupa nak beli barang kenangan seplastik dua. Nanti macam nampak looser sangat g tempat orang tak bawa balik apa apa untuk golongan bawahan. HAHA. Kita kan di tanah tinggi sekarang. Orang atasan memang akan sentiasa ingat orang bawahan. Kerana orang atasan ini hatinya dalah baik baik belako! Eh eh eh.Teringat saya masa time sembang sembang nak balik dalam kereta hari tu....saya pelik pelik juga kenapa orang orang kaya selalu pentingkan diri saja. Selalu tak pikir kesusahan orang yang di bawah sedangkan kita semua dulu penah susah. Semoga jika saya kaya suatu hari kelak, saya tak jadi orang kaya yang lupa diri. Ok..insaf. T____T . Ini iklan muhasabah diri.

5. Dah takde syarat. Nasihat Menteri Kewangan Cik Seri Anis Diyana : ' Pandai pandai la berbelanja ikut budget' . Kalau ikut nafsu merana. Nak lagi save. bawalah bekal dari umah. Nescaya anda takkan menyesal. Percayalah!!


p/s : gambar banyak di FB. Sila lah ke Fb saya. Yang tak jadi fren, nak add fren pun boleh. tapi add beserta msg...

" Ini menteri kewangan kah? awak mesti banyak wang..."

lalu saya akan balas dalam hati

" Ameeen..semoga saya ada banyak wang.."

eh..eh..setiap kata kata yang baik itu adalah doa kan? doa doa lah yang baik baik untuk saya..

sebab saya pun akan doa yang baik baik untuk anda juga...

i love money.....n money loves me..[ tetiba ]

supaya saya boleh melancong banyak tempat lagi...

eh..eh..taw tak yang saya dah banyak buat list nak melancong??

tapi semua tu saya simpan lagi....

akan saya capaikan hajat semua list suatu hari nanti...

sebab dalam dunia ni tiada apa yang mustahil asalkan nawaitu ada...

Ameen..ameen..ameen...

Ok... callo bette!!!!

Saturday, February 13, 2010

Dalam Dunia Yang Serba Tak Sempurna

Hye..salam blog.Salam sawang2 blog.Salam labah2 blog.Fuhh..lama gila saya tak update blog.Sekarang saya rasa perkara yang paling susah nak buat adalah update blog.Tiap hari bukak blog macam terasa maw update.Tapi kadang kadang berakhir dengan menjadi silent reader saja.Dan sekarang kagum gila saya bila perasaan tu dah ada.Perasaan nak menulis ni memang kadang kadang macam datang dan pergi.

Kehidupan gadis remaja masih di teruskan seperti biasa.Best pulak saya menggelar diri gadis remaja.Terasa macam sentiasa young gituw.Tapi saya memang sentiasa young saja tanpa tereffect dari mana mana produk Bio Young.Dah banyak sangat produk nak awek muda sekarang.Tapi siyes sekarang saya geli bila ada lelaki dewasa yang beruban uban tiba tiba nak hitamkan rambut lepas isteri meninggal.Sekarang saya nak cakap ngan lelaki dewasa tu pun rasa geli geli ntah dari mana perasaan ni datang saya pun tataw tapi mungkin faktor utama dia dah takde bini pastu dah mula nak acting macam orang muda.Siap misai pun nak hitamkan.Dasyat ahh.Dah macam Haji Bakhil dah macam ni.HAHAHAHA

Sekarang kat sekolah macam ramai cikgu praktikal baru yang datang.Tapi sorang pun saya tak sembang.Bukan sebab saya yang sombong ke apa kan.Muka saya ni dah habis manis macam gula kapas dah g senyum tiap hari.Dah penat dah saya ni bagi peluang diaorang nak sembang sembang.Tapi macam buat ta layan ja.Dah arr siap dok tempat saya buat tataw juga.Jaga lompat jauh dengan saya pun buat tataw jugak.Last last saya sendiri yang down malas dah nak tegur dah.Saya pulak yang terasa over nak mesra mesra ngan orang tapi orang wat tak layan ja.Pelik ah dengan golongan junior sekarang.Macam tak reti beramah tamah ja.Ala,bukan harapkan sangat pun nak berkawan rapat ke apakan.Tapi kalau dok sebelah meja pun buat buat ta nampak.Memang ada yang pelik arr kan.Tak kesah la.Tu bukan masalah.Sekarang maw pikir benda benda yang penting saja.Benda benda yang tak penting macam tak payah pikir pun tak apa.Kita bukan boleh buat semua orang nak suka kat kita pun kan.Sebab kita pun bukanlah macam diva sangat.

Kisah dunia ni macam macam.Sekarang dah cukup setahun saya kerja, saya lagi nak terasa perangai orang tu macam macam.Dan banyak hati yang nak kena jaga sekarang.Tapi terlalu nak jaga hati semua orang pun bukan boleh sangat.Manusia sekarang suka lupa diri.Kalau dah terasa diri tu terlebih pampered sangat, ada yang nak ambil kesempatan kan. Dan sekarang siyes saya menyampah dengan perangai orang nak yang nak budget hero. Macam nak budget ketua tapi sebenarnya dia bukan sangat pun. Siyes menyampah. Tapi biasala, adat dunia kan.Kat mana mana pun ada pembudget. Budget cun.Budget Cantik.Budget Kurus.Siyes ahhh..tahun ni saya rasa saya dah mula nak benci pembudget.

Ok, gadis remaja benci pembudget ni dah nak berhenti sekarang. Maw mencari air di dapur.Tetiba dahaga.Banyak sangat mengomen kot.Wakakakakarut.. :P





PHD IS A LONELY JOURNEY