Posts

Showing posts from November, 2009

Resultnya...

Emosi tengah bercampur baur macam nasi campur sekarang...eh bukan sekarang...sebenarnya sepanjang hari sangat emosi hari ni....bila saya call PPS dengan sah nya dah taw
PERMOHONAN ANDA TIDAK BERJAYA
Saya suruh PPS cek balik sebab apa ta dapat...dan sebab nya adalah dulu saya ni time degree dulu amik Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Major Fizik Minor Matematik...
dan sekarang..
saya g apply Sarjana Pendidikan Matematik...dia cakap tu bukan major saya dulu..sebab tu tak dapat!
isk UKM ni..suka hati la orang nak apply apa pun...apsal dulu time keluar borang application tak letak syarat permohonan, SARJANA PENDIDIKAN MATEMATIK HANYA UNTUK BUDAK MATH...cikgu MATH pun tak bley..sila blah! jangan gatai nak apply..g apply pendidikan sains je g...
huh!
kadang kadang tak semua benda yang kita nak tu dapat kan? sebab tu saya tak penah request maw kahwin dengan brad pitt tak pun donald trumph...sebab saya tau.. TAK DAPAT!..haha

Cerita Saya

CERITA HARI RAYA
Preparation raya tahun ni tak beria sangat. Mak macam emosi sikit bila dengar takbir raya, tapi adik saya yang form 5 tu tade sebab tak balik beraya. Dia cakap maw study kat asrama. Actually ni 1st time family kitaorg tak cukup ahli bila hari raya. Sebab tu mak rasa macam takde mood maw raya je. Tapi saya cakap kat mak.. ' Mak kena start biasakan diri tak cukup anak time hari raya, nanti kalau anak anak mak semua dah kahwin tak balik raya, cane? '.......Isk! sedih..sebenar nya saya plak yang emosi lebey!
Saya ingat raya tahun ni saya tak kemana mana. Tapi bila Kak Miza n Kak Bani ajak g beraya, dah rasa macam Hari Raya Aidilfitri dah. Dah la makan punya banyak kat umah Zai, Shimah n Kak Bani. Sampai last pittstop, muka saya dah naik merah dah sebab nafsu kenyang tu dah nak sampai ke otak.Gile ah punya kenyang!
Saya dah ada skill buat kuah kacang n lontong time hari raya ni! Best! Tapi sebab lontong la saya jadi kawan toilet sepanjang hari.CERITA FAMILY DAY
Hari r…

Termiss La Plak!

Image
Petang tadi pukul 5.15....saya g cek balik permohonan semakan..kali ni kuar camni plak..
'SILA HUBUNGI FAKULTI YANG BERKENAAN UNTUK MENDAPATKAN STATUS PERMOHONAN'
die suruh call fakulti kalo nak tau status...ceh!!..dah pukul 5 time i cek petang tadi....opis pun da tutup..esok nak call..raya..mana ada orang maw kerja time2 korban ni...semalam gatai tak cek..pagi tadi malas nak on intenet...saya on malam2 je...pagi2 mcm banyak koje maw buat...isk..sekarang dah melepas nak tau apa status permohonan...dah la mmg tak sabau ni, sekarang kena tunggu sampai isnin la kalau maw cek....walaupun dah tau kan yg 1st2 dia kata
'PERMOHONAN ANDA TIDAK BERJAYA'...
tape2..mana tau yg second ni...die ubah plak.....
' TAHNIAH! ANDA TERPILIH KERANA ANDA BEST'...
tapi kalau hari isnin nanti i cek, status die keluar macam ni....
' PERMOHONAN ANDA TIDAK BERJAYA..KAMI DAPATI ANDA TIDAK LAYAK UNTUK BELAJA PADA SEMESTER INI KERANA ANDA SUDAH LAYAK KAWIN...SILA ISI BORANG KAHWIN ONLINE UNT…

Review

Blog dah dilanda mood keterbengkalai sekarang. Sebab sekarang cuti sekolah! Yahoo andre andre. Banyak buat aktiviti sosial. Blog pun dah saya tinggal kan jap. Meh nak jenguk balik meh.
Nak buat review 3 hari sepanjang ketiadaan saya.....
Hari isnin hari tu, saya g tengok Christmas Carol. Siyes tak best. Tak suggest korang g tengok. Saya siap menguap dalam cinema. Zai plak , bila saya tegur, siap tertido lagi. Kira bayar movie untuk tido jela. Kalau pilih Senario pun maybe best. Rugi 9 hinggit hari tu. Sekarang perlu tengok Twilight New Moon. Nak dating ngan Cullen. Phewitt phewitt. Kalau la Cullen bf saya, kuar dating nak suruh pakai purdah. Bukan bley sangat boyfren hensem2 nih..Nanti ramai plak nak usha2 phewitt phewiit. Saya jealous kuat nih. Hak Hak.
Hari selasa g buat road tour to KL jap dengan my parents. My parent memang rajin ulang alik KL pun. I saja ikut, jadi peneman setia mak. Mak memang suka kalau ada orang yang temankan dia. Setakat tolong angkat beg plastik pun jadi la. Ke…

Hati dan Perasaan Saya

Hati saya sekarang......
1.Semalam i dah resah gundah gulana dah.I cek result master, 'PERMOHONAN ANDA TIDAK BERJAYA'...huh! sebenar nya dah tau dah. Tapi kan saya cakap, saya takkan berputus asa sehingga keputusan yang mutlak keluar.Owh, ini hasilnya....sekarang i dah mula banyak berpikir what happen to my life next next and next...Kahwin ? Itu saya tak tau....mungkin bakal suami saya tersesat kat hutan agak nya. Sampai sekarang tak jumpa bakal suami ni....Jangan sesat2 jadi tarzan sudah...i tak nak kahwin tarzan...haha..dah merepek dah.. ....
2.Pagi tadi saya call PPS balik, tanya pulak prosedur nak buat rayuan camne. Tapi Hafiz PPS tu cakap, jangan percaya dengan result yang kuar tu. Ada technical problem sikit dekat Fakulti Pendidikan. Keputusan yang official nya tunggu 30hb ni.Eh, main cat ci lut pulak result nih. Bley pulak nak main tipu-tipu time hati tengah gundah gulana ni. I call Prof Khalid n Dr Afendi pun tak angkat2...so, saya rasa saya harus sabar lagi sampai 30hb …

Pilih Jawapan Yang Betul

Situasi AAnda adalah perempuan yang dah ada boyfren yang sedang hangat bercinta tapi tak merancang lagi nak kahwin. Suatu pagi , anda di datangi oleh seorang aunty kipochi lalu bertanya
Aunty Kipochi : Bila nak kahwin? Ni dah ada yang punya ke belum ? Kalau belum nak jodohkan ni... Jawapan Anda : ( a ) Dah ada, tapi tak tau nak kahwin bila ( b ) Dah ada, maybe next year kahwin ( anda pandai pandai cakap sebab syook di lamun cinta ) ( c ) Ntah la ( d ) Dah ada, tapi tak merancang lagi nak kahwin, ada jodoh adala..
Situasi B Anda adalah perempuan single tapi tengah syook dengan seorang jejaka sampai rasa nak phewiit phewitt dia. Maksudnya, hanya anda yang syook kat dia, dia tak tau pun syook kat anda atau tidak.Suatu tengahari, anda di datangi oleh seorang aunty sweetheart lalu bertanya
Aunty Sweetheart : Bila nak kahwin? Ni dah ada yang punya ke belum? Kalau belum nak tolong carikan ni.. Jawapan anda ( a ) Senyum senyum je tapi tak bagi jawapan pun { sebab tak tau nak cakap apa } ( b ) Belum.Tap…

Kesabaran DiUji

Image
Pagi tadi cek website UKM, result untuk permohonan masterji tak keluar lagi. I call PPS , dia cakap ada beberapa fakulti yang tak hantar result lagi. Sebab tu UKM sekarang paling lambat keluar result permohonan nih.
Cuak!Berdebar!Takut! sekarang ni semua ada.....Hari tu dah call fakulti, harapan macam negative bila pihak fakulti cakap i bukan major dalam bidang yang i apply, harapan mungkin tipis. Tapi sekarang i masih tak putus asa lagi selagi keputusan yang MUKTAMAD tak keluar , i masih berharap. Amin .Amin .Amin.
Hari ni penat...tinggal lagi 4 hari sebelum cuti sekolah...hoya!!!

Kisah 1,2,3

KISAH 1Petang tadi saya bersama Zai menonton tunggang terbalik punya movie.2012.Semua action dalam tu semua tunggang terbalik.Dunia tertunggang.Kapal tertonggeng.Jalan terbalik.Down down to the earth.Tak de apa la yang tak tertunggang terbalik.Pelakon dalam tu pun belakon tunggang terbalik tergolek golek.Nasib baik saya ataupun Zai tak tertonggeng time tengok movie tu.Kedudukan masih stabil walaupun hati tak stabil bila ter'usha' jap kat seat belakang ada couple berpelukan 'mini' kat dalam cinema.Huh!Ambil kesempatan!
Saya suka Sasha.Bukan Sasha Saidin penyanyi kumpulan Elite yang nyanyi 'aaa..ooooo...caramu dan caraku'. Bukan bukan.Saya suka Sasha 2012.Hensem bangat bah.Dengan baju pilot nya, bisa gugur jantung tengok Sasha.Hensem macam Brad Pitt.Hensem ah.Berkali kali nak cakap hensem hensem hensem hensem sebab memang hensem.Phewit phewit.
Tamara pun cute.Sangat teruja dengan kecutean Tamara.Cute sangat bila Tamara request nak pakai topi.Eh,dia sangat cute lah…

Dont Shy

Saya baru tukar gambar profile dekat FB dadah.Memang Fb adalah sejenis dadah.Tiap hari niat tak nak buka FB, di kala kerja yang menimbun macam ni.Tapi i bukak juga. Huh.
Sekarang saya tiba-tiba rasa malu bila letak gambar muka sendiri di FB.....Ntah apa apa ntah punya perasaan.
Esok jika saya rasa malu lagi,saya nak letak gambar Angelina Jolie la.Haha.Ni macam OVER.Terus nak upkan muka macam Angelina Jolie.
Ok,nak tidur dengan penuh keCINTAan.Saya sekarang di landa virus Ketika Cinta Bertasbih.Jadi hati saya sekarang penuh CINTA.Malam ni baru tengok sampai episod 4.To be continue untuk ber'mood' CINTA......

Setahun Sudah

Image
Hari ini...
Genap setahun berkhidmat di SMK Alang Iskandar
Genap setahun berkenalan dengan Niza The Kecoh, Zai Kecik, Shima Flies , Zila dah jadi wife orang , Gopi Tadika.
Genap setahun bergelar cikgu
Genap setahun orang panggil 'Cikgu Anis'
Genap setahun mengjoin komuniti sekolah
Genap setahun asal lalu je dalam sekolah,mesti ada yang tegur.Bagi salam
Genap setahun bley marah marah students kalau INGKAR
Genap setahun dah tak rasa student's life
Genap setahun jadi insan bekerja
Genap setahun rasa tak best kerja, lagi best zaman belajar
Genap setahun meyimpan 1/4 dari bahagian otak untuk kerja kerja kerja
Genap setahun mengkoleksikan baju baju kebangsaan Malaysia
Genap setahun bila bangun tido pikirkan 'Apa kerja yang tak siap lagi kat sekolah?'
Genap setahun memiliki pen merah
Genap setahun mempunyai meja sendiri di bilik guru
Genap setahun mengiron baju kebangsaan untuk pergi kerjaanMasa Itu Singkat...Setahun Sudah!

Siri Bercakap Dengan Jin

Sejak bulan 5 hari tu, sekolah i asyik diganggu dengan gangguan jin. Sampai sekolah nak tutup ni pun tak habis habis lagi kisah jin.Kira dah macam lali pun ada.
Dulu time 1st kejadian histeria melanda sekolah, i macam penakut semacam.Sampai nak datang dekat students yang histeria tu pun i takut. Tengah mengajar, tetiba studnets kena histeria, i dah cuak semacam.Terpaksa minta bantuan kecemasan. 991. Actually memang i tak berani sangat pun sebelum ni. Nak duduk rumah sorang sorang pun i macam tak berani sangat.Ni apatah lagi bila nak berhadapan dengan kejadian mistik depan mata nih. Seram ah.
Tapi bila dah lama-lama.Tiap tiap hari i gi sekolah asyik jumpa students histeria je, I dah jadi berani dah sekarang. Ececey.Anis dah bertambah power super gaban sekarang. Sekarang kalau students histeria depan mata, i dah bley handle sendiri situasi kecemasan. Tapi takde la sampai nak keluarkan jin dalam badan. Itu kena ada super aura. Power belum cukup kuat lagi. Setakat menenangkan keadaan dan bu…

Cita Cita Hagemaru

Sebelum saya jadi penganggur sementara dulu, i pernah bercita cita nak buat macam-macam.Tapi satu pun tak tercapai.Last last tersadai dekat rumah.Sampai sekarang masih tersadai.
Sebelum i habis belaja, i pernah bercita cita nak kerja kat International School.Sebab nak jadi global la sangat.Sampai kerja pun nak dekat international.Haha.Perangai pelik ni takkan di layan.Sebab mak banyak suruh i stay dengan dia lepas tamat pengajian di UKM. Bila i request kat mak, mak cakap
'Tak payah la kerja ,meh balik duduk dengan mak. Nanti posting tak tahu dapat mana plak'
Takpe mak.Takpe mak. Dah tau dah.Dah tau.
Jadi i batalkan niat walaupun i dah banyak beli The Star sebagai tiket ke Hollywood. Sehingga kini i kerja saja di bawah kerajaan Malaysia setelah impian nak jadi pekerja Alice Smith School terbatal.Kalau tak mesti i dah siap berkenal kenalan dengan suami Maya Karin.Ntah ntah dia dah syook kat i. Leh jadi scandal Maya Karin ni.Haha.Jangan layan....
Bila i duduk kat rumah, i rasa hari …

Gambar Lama

Image
Malam ni i kemas kemas balik semua files dalam laptop yang tua ni,i susun-susun balik semua folder gambar then i kira rupanya i ni dah ada 50 folder gambar sejak i di UKM dulu.Giler i rasa banyak.Tu belum lagi termasuk gambar yang ada dalam PC dan juga album.Semua harus simpan sebagai bukti kepada cucu yang nenek mereka { mereka ? cucu adalah banyak } dulu di zaman youngster nya telah membuat kerja part time sebagai model amatur tak berbayar. Ah! annoyink nak cakap model model. :P

Untuk tatapan umum, i hidangkan beberapa gambar yang i terasa macam melankolik jiwa i. Sebenarnya banyak lagi.Tapi untuk mengupload malam ni, kelajuan internet ni macam siput %$@$ plak. Tak kena potong lagi nih! Huh..

Ciri ciri gambar yang bakal dihidangkan : Bukan yang cun tapi berkenangan.


Gambar Pertama:

Gambar ni di ambil pas PMR.Cube cari mana i.I tengah duduk sambil pegang dagu no 4 dari kiri. Gile kenangan gambar ni sebab i bley tangkap gambar duduk sebelah perobek hati time tu.{ di sebelah kanan }. Dulu …

Macam Dalam Mimpi

Penah tak korang buat satu benda , then baru korang perasan benda tu macam korang penah mimpii.....
Contohnya macam sekarang, i tengah baca blog Lyana , nak tinggal komen , tiba tiba i rasa macam i pernah mimpi situasi ni. Eh, sekarang dah kantoi time tido pun mimpi blog.Hahahaha.

Masuk Kandang Kambing Kena Cakap Mbek Mbek

Petang hari ini { ayat critical sila skip } , sekolah i menjalani proses pendaftaran tingkatan 1 untuk sessi 2010. Sebab peranan i di sekolah adalah cikgu , so i pun terlibat sama dengan program ni.Semua cikgu sesi petang terlibat.Lagipun cikgu sesi petang ,kuantiti dia sikit.Sebab itu semua kena terlibat. Tambahan pulak ramai cikgu yang berkursus minggu ni.Haha.Dah, dah tak payah sangat nak explain kenapa semua kena melibatkan diri.Anis ni lah.Explainator. :P
Maka dengan itu { ayat critical lagi sila skip } , semua parents yang nak ada anak darjah 6, yang nak masuk ke tingkatan 1 kat sekolah i, datang la bawa anak - anak yang sungguh kemetot-kemetot untuk mendaftar. I jaga bahagian pertukaran sekolah. Tempat bertugas di kantin. Sekolah i ni , 1st masuk sekolah jumpa kantin. So i adalah muka interframe yang pertama untuk ibu bapa.TATATATAK boleh blah. :P
Berdasarkan buku program { ayat critical lagi sila skip }, pukul 2 petang, acara dah set set go kena mula dah. So, i sebelum pukul 2…

Assistant At Home

Pesanan : Ini bukan entry PLAGIAT....HAHAHA..

2 hari ni i rasa dunia blog kecoh!Gara-gara entry cedok mencedok,cilok mencilok CHIKA's blog.Penulisan blog pun orang nak hackers sekarang.Tapi memang idea murahan betol si justmehoneyamr tuh. Nasib baik i tak buat. I tak....

Hati sekarang tengah rindu secara banyak nya dekat adik adik. Bila umur sudah dewasa ini { sangat suka nak sebut dewasa sekarang.Macam dewasa lah sangat! } , adik ramai pun rumah sudah tidak seumpama fun fair. Adik - adik balik berjemaah beramai ramai pun masing tak kecoh macam fun fair.Tidak seperti time i umur belasan tahun dulu. Rumah sangat lah kecoh macam di langgar garuda. Tiap ari kalau tak i yang perang mulut dengan Kak Ngah, mesti abang ngan adik ee ngan nak buat action kame dua orang.Nape anak lelaki kuat bergusti time kecik2 huh?.Takpun Fatin ngan Dik Lin buat kecoh memanjang.Budak kecik dua orang nih!

Tapi bila semua sudah remaja.Kakak sulung pun masih remaja.I rasa ada adik 5 orang pun macam i anak tungg…

Tiada Lagi Tanda Tanya

Semalam buat entry macam hati remuk berkecai kecai.Eh,memang remuk pun i rasa.Sampai cry baby cry satu sungai kemudian chat ngan Yanti baru hati lega walaupun 100% tak sangat sebenarnya.Sampai sekarang pun terbayang lagi hati berkecai tapi muka tetap nak senyum senyum sampai makan kfc pun separa nak tercekik tadi.

Nak cerita,tapi nak secret2.Nyampah ah kau anis.Annoyink gila.

Hey hey.Kan i dah cakap,sebelum keputusan belum pasti i macam malas nak cerita.Nanti ramai orang tanya,i mula nak bertambah stress.Sekarang i rasa keputusan macam dah 80:20 pasti.Sekarang i dah boleh cerita.Tapi keputusan yang negatif i dapat semalam,patut hati tak berbunga bunga.....

I semalam call fakulti pendidikan Universiti Kebanggaan Malaysia.Result keputusan master i pemberatan kepada negatif.I ulang negatif.Sebab tu semalam i rasa down gila macam tiada hari untuk esok dah.Macam masa depan tiba-tiba gelap,seumpama di reject.Owh,itu memang tak bangga.Sebab sepanjang episod i buat permohonan,i tak penah kena re…

Stop

Wahai Anis,
Berhenti berharap sekarang.
Nanti stress!
Ini paksaan.....
Ada hikmah sebalik kejadian....