Monday, November 30, 2009

Resultnya...

Emosi tengah bercampur baur macam nasi campur sekarang...eh bukan sekarang...sebenarnya sepanjang hari sangat emosi hari ni....bila saya call PPS dengan sah nya dah taw

PERMOHONAN ANDA TIDAK BERJAYA

Saya suruh PPS cek balik sebab apa ta dapat...dan sebab nya adalah dulu saya ni time degree dulu amik Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Major Fizik Minor Matematik...

dan sekarang..

saya g apply Sarjana Pendidikan Matematik...dia cakap tu bukan major saya dulu..sebab tu tak dapat!

isk UKM ni..suka hati la orang nak apply apa pun...apsal dulu time keluar borang application tak letak syarat permohonan, SARJANA PENDIDIKAN MATEMATIK HANYA UNTUK BUDAK MATH...cikgu MATH pun tak bley..sila blah! jangan gatai nak apply..g apply pendidikan sains je g...

huh!

kadang kadang tak semua benda yang kita nak tu dapat kan?
sebab tu saya tak penah request maw kahwin dengan brad pitt tak pun donald trumph...sebab saya tau.. TAK DAPAT!..haha

Cerita Saya

CERITA HARI RAYA

  • Preparation raya tahun ni tak beria sangat. Mak macam emosi sikit bila dengar takbir raya, tapi adik saya yang form 5 tu tade sebab tak balik beraya. Dia cakap maw study kat asrama. Actually ni 1st time family kitaorg tak cukup ahli bila hari raya. Sebab tu mak rasa macam takde mood maw raya je. Tapi saya cakap kat mak.. ' Mak kena start biasakan diri tak cukup anak time hari raya, nanti kalau anak anak mak semua dah kahwin tak balik raya, cane? '.......Isk! sedih..sebenar nya saya plak yang emosi lebey!

  • Saya ingat raya tahun ni saya tak kemana mana. Tapi bila Kak Miza n Kak Bani ajak g beraya, dah rasa macam Hari Raya Aidilfitri dah. Dah la makan punya banyak kat umah Zai, Shimah n Kak Bani. Sampai last pittstop, muka saya dah naik merah dah sebab nafsu kenyang tu dah nak sampai ke otak.Gile ah punya kenyang!

  • Saya dah ada skill buat kuah kacang n lontong time hari raya ni! Best! Tapi sebab lontong la saya jadi kawan toilet sepanjang hari.
CERITA FAMILY DAY

  • Hari raya kedua, perasaan mak dan kami adek beradek memang tak tertahan tahan maw jumpa abang. Rindu seh! Saya tak sabar nak tunggu abang habis SPM. Tahun depan , bila sekolah dah bukak,adik adik semua balik asrama, saya ada kawan baru kat rumah. Saya ada abang. So, tade la busan sangat dok umah. Time petang g amik abang kat asrama, then kitaorg g jalan2 kat penang. Best!
CERITA FREN'S DAY

  • Ema mesej saya ajak jumpa Muni kat Kampung Gajah. Sebab dah lama tak jumpa Muni. Last day aritu saya jumpa dia time convo. Tu pun jap je. Actually, kitaorang memang rapat since sekolah dulu. Bila dah sama-sama masuk UKM, lagi close . Every month mesti jumpa kat UKM KL, takpun Bangi. Bila Romong pun study dekat UKM, kitaorang punya aktiviti pun bertambah ahli. Dulu , kalau tak saya dan romong g Kampung Baru, Ema n Muni yang datang Bangi. Sekarang bila dah semua keja, da takde aktiviti berjemaah cam dulu dah. Huh! Muni da keja kat Sabah, Romong dah di KL. Nasib baik tinggal ema kat ipoh. Tade la saya kesorangan sangat di bumi Perak ni. Eh! sebenarnya saya sedang teringat memori dulu. Best dan sangat kenangan. Dan saya rindu kawan kawan! Saya rindu kat Yanti juga. Tadi baru call Yanti. Die nak deliver bulan 2 ni. Saya rindu kat Tya juga. Baru jumpa Tya last week pun sudah rindu balik. Saya rindu Anne juga. Saya rindu ineh juga. Saya rindu farah juga. Saya rindu laa juga. saya rindu kema la.Saya tengah rindu dengan kawan kawan la......SANGAT!
Entry tiada penutup. Sekarang saya maw mandi. Bye!


Thursday, November 26, 2009

Termiss La Plak!


Petang tadi pukul 5.15....saya g cek balik permohonan semakan..kali ni kuar camni plak..

'SILA HUBUNGI FAKULTI YANG BERKENAAN UNTUK MENDAPATKAN STATUS PERMOHONAN'

die suruh call fakulti kalo nak tau status...ceh!!..dah pukul 5 time i cek petang tadi....opis pun da tutup..esok nak call..raya..mana ada orang maw kerja time2 korban ni...semalam gatai tak cek..pagi tadi malas nak on intenet...saya on malam2 je...pagi2 mcm banyak koje maw buat...isk..sekarang dah melepas nak tau apa status permohonan...dah la mmg tak sabau ni, sekarang kena tunggu sampai isnin la kalau maw cek....walaupun dah tau kan yg 1st2 dia kata

'PERMOHONAN ANDA TIDAK BERJAYA'...

tape2..mana tau yg second ni...die ubah plak.....

' TAHNIAH! ANDA TERPILIH KERANA ANDA BEST'...

tapi kalau hari isnin nanti i cek, status die keluar macam ni....

' PERMOHONAN ANDA TIDAK BERJAYA..KAMI DAPATI ANDA TIDAK LAYAK UNTUK BELAJA PADA SEMESTER INI KERANA ANDA SUDAH LAYAK KAWIN...SILA ISI BORANG KAHWIN ONLINE UNTUK MENDAPATKAN CALON'

saya redha je....ada sesuatu yg LEBIH BAIK ditakdirkan ALLAH untuk saya... { kena bersangka baik! }

agagaga..Anis dah gatai dah!

Wednesday, November 25, 2009

Review

Blog dah dilanda mood keterbengkalai sekarang. Sebab sekarang cuti sekolah! Yahoo andre andre. Banyak buat aktiviti sosial. Blog pun dah saya tinggal kan jap. Meh nak jenguk balik meh.

Nak buat review 3 hari sepanjang ketiadaan saya.....

Hari isnin hari tu, saya g tengok Christmas Carol. Siyes tak best. Tak suggest korang g tengok. Saya siap menguap dalam cinema. Zai plak , bila saya tegur, siap tertido lagi. Kira bayar movie untuk tido jela. Kalau pilih Senario pun maybe best. Rugi 9 hinggit hari tu. Sekarang perlu tengok Twilight New Moon. Nak dating ngan Cullen. Phewitt phewitt. Kalau la Cullen bf saya, kuar dating nak suruh pakai purdah. Bukan bley sangat boyfren hensem2 nih..Nanti ramai plak nak usha2 phewitt phewiit. Saya jealous kuat nih. Hak Hak.

Hari selasa g buat road tour to KL jap dengan my parents. My parent memang rajin ulang alik KL pun. I saja ikut, jadi peneman setia mak. Mak memang suka kalau ada orang yang temankan dia. Setakat tolong angkat beg plastik pun jadi la. Keje sapa lagi kalau bukan saya, saya dan saya!

Hari rabu bersamaan dengan semalam, i pergi ipoh. Meet my best fren Tya. Dah lama Tya balik Malaysia, baru ni nak jumpa. Agagaga. Tya dah sudah semakin maju sekarang. Siap ada butik baju semua lawa-lawa. Kalau siapa maw kahwin pun boleh tempah dekat Tyaaz. Konfem pueh hati. Plus awek azizul hasni design. Tu macam best tu. Cun bangat!

untuk baju dan stuff yang menarik tertarik kau memang BOOM BOOM..visit here




Tuesday, November 24, 2009

Hati dan Perasaan Saya

Hati saya sekarang......

1. Semalam i dah resah gundah gulana dah.I cek result master, 'PERMOHONAN ANDA TIDAK BERJAYA'...huh! sebenar nya dah tau dah. Tapi kan saya cakap, saya takkan berputus asa sehingga keputusan yang mutlak keluar.Owh, ini hasilnya....sekarang i dah mula banyak berpikir what happen to my life next next and next...Kahwin ? Itu saya tak tau....mungkin bakal suami saya tersesat kat hutan agak nya. Sampai sekarang tak jumpa bakal suami ni....Jangan sesat2 jadi tarzan sudah...i tak nak kahwin tarzan...haha..dah merepek dah.. ....

2. Pagi tadi saya call PPS balik, tanya pulak prosedur nak buat rayuan camne. Tapi Hafiz PPS tu cakap, jangan percaya dengan result yang kuar tu. Ada technical problem sikit dekat Fakulti Pendidikan. Keputusan yang official nya tunggu 30hb ni.Eh, main cat ci lut pulak result nih. Bley pulak nak main tipu-tipu time hati tengah gundah gulana ni. I call Prof Khalid n Dr Afendi pun tak angkat2...so, saya rasa saya harus sabar lagi sampai 30hb ni. Sabar Anis Sabar!. Yang penting selagi tak official keluar, selagi tu saya tak berhenti berharap! Walaupun hati dah upside down dah sekarang......Apa yang saya buat rasa semua tak kena dah. Asyik terpikir pikir benda ni jah. Kadang-kadang sampai nak berfikir secara normal pun tak bley dah. Asyik pikir....' Dapat ke tak?' , 'Dapat ke tak?' , 'Dapat ke tak?'..........

3. Cuti ni saya dah men'cancel' semua kelas tusyen saya. Sebenarnya saya pun tak tahu keputusan ni baik atau tak, tapi saya sebenarnya sangat terasa hati dengan tuan tusyen. Plus saya dengar banyak sangat kisah kejahatan tuan tusyen, lagi saya rasa mcm terkutuk je kerja kat tempat tu. Tapi sekarang ni, bila dah cancel tusyen, maksudnya life dah jadi tak padat, nanti saya mula rasa tak bz dan mula saya rasa buang masa manyak! Kalau master pun tak dapat sambung, lagi la tak bz, isk! Ni tak boleh jadi ni...saya tak suka hidup tak energetic, nanti saya mula rasa saya dah membazir waktu secara sia sia. Pikir anis pikir!

4. Saya sangat tak suka, bila orang judge saya tanpa dia kenal sapa saya. Cakap saya memilih kawan, nak kawan yang kaya je. Pandai-pandai cakap saya nak kahwin dengan lelaki kaya je, tak nak kawan dengan orang yang tak hensem, lupa diri sebab dah bekerja sekarang. #!$%@$!#$#!. Dulu orang ni, mesej saya je cakap mcm ni. Mana dapat no fon ntah. Tapi sekarang die dah jadi stalker blog saya. Dah pandai2 nak bagi mesej, ' hye u miss blogger , u ada blog rupanya'...siyes...menyampah gile.....Tapi saya ni tengah musykil dengan diri saya sekarang ni...nape orang cakap saya macam2 tapi saya diam je..dulu saya ni kalo orang cakap bukan2, suka buat serangan balas..kat sekolah dulu saya pernah kena sound dengan boys sebab cakap kuat sangat..dan saya dengan nada tak puas hati nya g menjawab ' sebok je, pasal?'..isk..ke saya dah dewasa sekarang?haha..macam takde kaitan...cuma saya harap, bila saya diam, orang gila ni penat, dia pun akan diam. Tapi masalahnya, dia ni tak diam2 plak..lagi teruknya...ada pulak no baru yang buat dajal camni..grr..grr..tukar no phone? macam taknak sebab no fon ni dah pakai sejak FORM 5...dah 10 tahun saya bersama maxis..tak suka pun pakai gak! Tak kesah la nak cakap saya apa, yang penting saya tahu saya siapa.Tak payah nak judge saya lah. Saya bukan nak cari kawan gucci ka, bukan nak cari kawan LV ka, bukan nak cari kawan Jimmy Choo ka, kalau dapat , tu suatu bonus. Tapi kalau cakap saya memilih kawan, hanya maw kawan dengan orang yang ada duit. Serius saya terasa!

5. Saya malas la nak bermain perasaan.Just wait n see! .

Wednesday, November 18, 2009

Pilih Jawapan Yang Betul

Situasi A
Anda adalah perempuan yang dah ada boyfren yang sedang hangat bercinta tapi tak merancang lagi nak kahwin. Suatu pagi , anda di datangi oleh seorang aunty kipochi lalu bertanya

Aunty Kipochi : Bila nak kahwin? Ni dah ada yang punya ke belum ? Kalau belum nak jodohkan ni...
Jawapan Anda :
( a ) Dah ada, tapi tak tau nak kahwin bila
( b ) Dah ada, maybe next year kahwin ( anda pandai pandai cakap sebab syook di lamun cinta )
( c ) Ntah la
( d ) Dah ada, tapi tak merancang lagi nak kahwin, ada jodoh adala..

Situasi B
Anda adalah perempuan single tapi tengah syook dengan seorang jejaka sampai rasa nak phewiit phewitt dia. Maksudnya, hanya anda yang syook kat dia, dia tak tau pun syook kat anda atau tidak.Suatu tengahari, anda di datangi oleh seorang aunty sweetheart lalu bertanya

Aunty Sweetheart : Bila nak kahwin? Ni dah ada yang punya ke belum? Kalau belum nak tolong carikan ni..
Jawapan anda
( a ) Senyum senyum je tapi tak bagi jawapan pun { sebab tak tau nak cakap apa }
( b ) Belum.Tapi nak kahwin. ( ayat terus terang yang anda memang nak kahwin )
( c ) Ntahla ( sebab hati tengah syook kat jejaka lain, tapi tak berani bagi keputusan sebab jejaka lain belum tentu syook pun kat anda )
( d ) Dah ada ( sebab menaruh harapan kat orang lain la konon :P )

Situasi C
Anda adalah seorang perempuan yang single yang tidak mempunyai hubungan perasaan dengan siapa siapa pun sekarang. Suatu petang anda di datangi oleh auty keypoh lalu bertanya

Aunty Keypoh : Bila nak kahwin ? Ni dah ada yang punya ke belum ? Kalau belum nak tolong carikan ni..
Jawapan anda :
( a ) Belum ada, tolong carikan ( macam miang je ayat ni )
( b ) Ntah la, tanya mak saya ( macam mak dia yang nak kahwin )
( c ) Saya tengah tunggu orang datang meminang ni
( d ) Lari dari tempat kejadian ( ntah apa punya perangai ntah )

Situasi D
Anda adalah seorang perempuan yang mempunyai boyfren, tapi boyfren kata nak kahwin tunggu 3/4/5 tahun lagi.,..nak kejar cita-cita dulu.Suatu hari, anda di datangi oleh Aunty Sibok nak Tau lalu bertanya

Aunty Sibok Nak Tau : Bila nak kahwin? Ni dah ada yang punya ke belum ? Kalau belum nak tolong carikan ni..
Jawapan anda :
( a ) Belum. Carikan la ( sebab dah fed up dengan boy fren )
( b ) Saya dah ada, tapi boyfren cakap dia nak kejar cita cita dulu
( c ) Dah ada dan saya setia menanti
( d ) Ada calon untuk saya ke? Aha!

Monday, November 16, 2009

Kesabaran DiUji


Pagi tadi cek website UKM, result untuk permohonan masterji tak keluar lagi. I call PPS , dia cakap ada beberapa fakulti yang tak hantar result lagi. Sebab tu UKM sekarang paling lambat keluar result permohonan nih.

Cuak!Berdebar!Takut! sekarang ni semua ada.....Hari tu dah call fakulti, harapan macam negative bila pihak fakulti cakap i bukan major dalam bidang yang i apply, harapan mungkin tipis. Tapi sekarang i masih tak putus asa lagi selagi keputusan yang MUKTAMAD tak keluar , i masih berharap. Amin .Amin .Amin.

Hari ni penat...tinggal lagi 4 hari sebelum cuti sekolah...hoya!!!

Saturday, November 14, 2009

Kisah 1,2,3

KISAH 1
Petang tadi saya bersama Zai menonton tunggang terbalik punya movie.2012.Semua action dalam tu semua tunggang terbalik.Dunia tertunggang.Kapal tertonggeng.Jalan terbalik.Down down to the earth.Tak de apa la yang tak tertunggang terbalik.Pelakon dalam tu pun belakon tunggang terbalik tergolek golek.Nasib baik saya ataupun Zai tak tertonggeng time tengok movie tu.Kedudukan masih stabil walaupun hati tak stabil bila ter'usha' jap kat seat belakang ada couple berpelukan 'mini' kat dalam cinema.Huh!Ambil kesempatan!

Saya suka Sasha.Bukan Sasha Saidin penyanyi kumpulan Elite yang nyanyi 'aaa..ooooo...caramu dan caraku'. Bukan bukan.Saya suka Sasha 2012.Hensem bangat bah.Dengan baju pilot nya, bisa gugur jantung tengok Sasha.Hensem macam Brad Pitt.Hensem ah.Berkali kali nak cakap hensem hensem hensem hensem sebab memang hensem.Phewit phewit.

Tamara pun cute.Sangat teruja dengan kecutean Tamara.Cute sangat bila Tamara request nak pakai topi.Eh,dia sangat cute lah!Macam baby doll.Saya wish nanti anak anak saya akan cute macam ibunya.Agagagaga.Ini macam annoyink.Dah tukar next kisah.Next pleaseeee....

KISAH 2
Time nak balik tu saya dan Zai dikejutkan dengan peristiwa air bah,kereta Zai telah berubah.Kawasan tempat Zai parking kereta tu,ada paip bocor dari atas bumbung.Air plak mencurah curah macam hujan.Nak masuk kereta pun tak boleh blah.Kang kebasahan seksi Kuch Kuch Hota Hai plak.

Kitaorg pun bertindak ke kaunter aduan.Repot pot pet pot.Datangla dua pekerja lelaki miang miang keladi nak setelkan problem.Hari ni macam buat free show je.Problem problem tergempar macam ni biasala semua orang nak usha.Takpe,kenangan remaja.Saya cakap dekat Zai.

KISAH 3
Ayu call untuk ber'gosip'ing tentang hati dan perasaan. Sekarang saya rasa susah untuk bercerita bila Ayu banyak tanya isu-isu yang melibatkan hati dan perasaan. Bukan tak mahu di buai rasa cinta secara banyak,tapi saya takut untuk menerima kehadiran cinta, kerana takut cinta terjual di Reject Shop.Sebab rasa cinta saya bukan seperti bundle, lelong lelong sehelai 4 hinggit.Owh, tidak! Saya betul betul Mencari Yang Hakiki.Tagline Nur Kasih saya baik punya cilok.Kepada Ayu, harap ngerti ya.Suggestion di pertimbangkan.

Lewat ini ku rasakan
Kasih kian ku dambakan
Resah hati yang ku pendam
Pada takdir dan harapan

Thursday, November 12, 2009

Dont Shy

Saya baru tukar gambar profile dekat FB dadah.Memang Fb adalah sejenis dadah.Tiap hari niat tak nak buka FB, di kala kerja yang menimbun macam ni.Tapi i bukak juga. Huh.

Sekarang saya tiba-tiba rasa malu bila letak gambar muka sendiri di FB.....Ntah apa apa ntah punya perasaan.

Esok jika saya rasa malu lagi,saya nak letak gambar Angelina Jolie la.Haha.Ni macam OVER.Terus nak upkan muka macam Angelina Jolie.

Ok,nak tidur dengan penuh keCINTAan.Saya sekarang di landa virus Ketika Cinta Bertasbih.Jadi hati saya sekarang penuh CINTA.Malam ni baru tengok sampai episod 4.To be continue untuk ber'mood' CINTA......

Wednesday, November 11, 2009

Setahun Sudah

Hari ini...

  • Genap setahun berkhidmat di SMK Alang Iskandar

  • Genap setahun berkenalan dengan Niza The Kecoh, Zai Kecik, Shima Flies , Zila dah jadi wife orang , Gopi Tadika.

  • Genap setahun bergelar cikgu

  • Genap setahun orang panggil 'Cikgu Anis'

  • Genap setahun mengjoin komuniti sekolah

  • Genap setahun asal lalu je dalam sekolah,mesti ada yang tegur.Bagi salam

  • Genap setahun bley marah marah students kalau INGKAR

  • Genap setahun dah tak rasa student's life

  • Genap setahun jadi insan bekerja

  • Genap setahun rasa tak best kerja, lagi best zaman belajar

  • Genap setahun meyimpan 1/4 dari bahagian otak untuk kerja kerja kerja

  • Genap setahun mengkoleksikan baju baju kebangsaan Malaysia

  • Genap setahun bila bangun tido pikirkan 'Apa kerja yang tak siap lagi kat sekolah?'

  • Genap setahun memiliki pen merah

  • Genap setahun mempunyai meja sendiri di bilik guru

  • Genap setahun mengiron baju kebangsaan untuk pergi kerjaan

Masa Itu Singkat...Setahun Sudah!

Tuesday, November 10, 2009

Siri Bercakap Dengan Jin

Sejak bulan 5 hari tu, sekolah i asyik diganggu dengan gangguan jin. Sampai sekolah nak tutup ni pun tak habis habis lagi kisah jin.Kira dah macam lali pun ada.

Dulu time 1st kejadian histeria melanda sekolah, i macam penakut semacam.Sampai nak datang dekat students yang histeria tu pun i takut. Tengah mengajar, tetiba studnets kena histeria, i dah cuak semacam.Terpaksa minta bantuan kecemasan. 991. Actually memang i tak berani sangat pun sebelum ni. Nak duduk rumah sorang sorang pun i macam tak berani sangat.Ni apatah lagi bila nak berhadapan dengan kejadian mistik depan mata nih. Seram ah.

Tapi bila dah lama-lama.Tiap tiap hari i gi sekolah asyik jumpa students histeria je, I dah jadi berani dah sekarang. Ececey.Anis dah bertambah power super gaban sekarang. Sekarang kalau students histeria depan mata, i dah bley handle sendiri situasi kecemasan. Tapi takde la sampai nak keluarkan jin dalam badan. Itu kena ada super aura. Power belum cukup kuat lagi. Setakat menenangkan keadaan dan buat apa yang patut, i dah bley handle dah. Tak macam sebelum ni, students histeria, i pun dah takut takut seram satu badan. Sekarang,nak dekat dengan students yang histeria tu pun i dah berani.Dulu jangan kan dekat, dengar suara pun i dah cuak-cuak meremang bulu roma satu badan.

Sekarang dah berani sket. Sampai nak cakap dengan jin pun dah berani sekarang. Petang tadi ada students histeria lagi.Bila i datang dekat, jin tu cakap dekat i

Jin : Eh,macam kenal dia ni....siapa ha?
Manusia : { Malas layan, senyum je }
Jin : Ha! aku tau.Dia ni jongang!
Manusia : What ?????? { Malas layan }
Jin : Eh, ada besi besi la kat gigi dia
Manusia : { Malas layan, senyum je }
Jin : Eh, dia ni segak la.Nak ngorat.Phewitt!
Manusia : Ni laki ke perempuan?
Jin : Aku lelaki { Tapi student perempuan }
Manusia : Aku pun laki. Tak leh ngorat.
Jin : Apala dia ni, dahla jongang, macam aku tak tau hang tu perempuan
Manusia : { Lagi malas layan, pergi tengok jin lain plak }

Moral of the story : Jangan cakap dah dengan jin.HAHA








Monday, November 9, 2009

Cita Cita Hagemaru

Sebelum saya jadi penganggur sementara dulu, i pernah bercita cita nak buat macam-macam.Tapi satu pun tak tercapai.Last last tersadai dekat rumah.Sampai sekarang masih tersadai.

Sebelum i habis belaja, i pernah bercita cita nak kerja kat International School.Sebab nak jadi global la sangat.Sampai kerja pun nak dekat international.Haha.Perangai pelik ni takkan di layan.Sebab mak banyak suruh i stay dengan dia lepas tamat pengajian di UKM. Bila i request kat mak, mak cakap

'Tak payah la kerja ,meh balik duduk dengan mak. Nanti posting tak tahu dapat mana plak'

Takpe mak.Takpe mak. Dah tau dah.Dah tau.

Jadi i batalkan niat walaupun i dah banyak beli The Star sebagai tiket ke Hollywood. Sehingga kini i kerja saja di bawah kerajaan Malaysia setelah impian nak jadi pekerja Alice Smith School terbatal.Kalau tak mesti i dah siap berkenal kenalan dengan suami Maya Karin.Ntah ntah dia dah syook kat i. Leh jadi scandal Maya Karin ni.Haha.Jangan layan....

Bila i duduk kat rumah, i rasa hari hari yang mendatang bagaikan tiada apa, i mula berpikir secara hagemaru. I bercita cita pulak nak jadi Sukarelawan NGO.Tapi i pun tau mak mesti tak bagi anak dara dia berkhidmat luar kawasan. Sebab tu posting sekarang pun i kat hometown. Ini semua berkat doa ibu. Mak cakap

'Dari jadi sukarelawan, meh jadi sukarelawan mak, banyak kerja nak bagi'

Hati mula surprise kerja keras apa ntah yang mak nak bagi. Tapi i sampai sekarang tiap hari asyik kena kemas rumah ja, i dah rasa tak mencabar langsung dah nih. Mula i nak terpikir cita cita pelik hagemaru sekali lagi.HaHaHaGeMaRu!

Friday, November 6, 2009

Gambar Lama

Malam ni i kemas kemas balik semua files dalam laptop yang tua ni,i susun-susun balik semua folder gambar then i kira rupanya i ni dah ada 50 folder gambar sejak i di UKM dulu.Giler i rasa banyak.Tu belum lagi termasuk gambar yang ada dalam PC dan juga album.Semua harus simpan sebagai bukti kepada cucu yang nenek mereka { mereka ? cucu adalah banyak } dulu di zaman youngster nya telah membuat kerja part time sebagai model amatur tak berbayar. Ah! annoyink nak cakap model model. :P

Untuk tatapan umum, i hidangkan beberapa gambar yang i terasa macam melankolik jiwa i. Sebenarnya banyak lagi.Tapi untuk mengupload malam ni, kelajuan internet ni macam siput %$@$ plak. Tak kena potong lagi nih! Huh..

Ciri ciri gambar yang bakal dihidangkan : Bukan yang cun tapi berkenangan.


Gambar Pertama:

Gambar ni di ambil pas PMR.Cube cari mana i.I tengah duduk sambil pegang dagu no 4 dari kiri. Gile kenangan gambar ni sebab i bley tangkap gambar duduk sebelah perobek hati time tu.{ di sebelah kanan }. Dulu i tak suka dia sebab dia suka cari pasal dengan i.Tak puas hati ar tu...

Gambar Kedua :


Time ni tahun 2007.Last day i practical kat Melaka. Time practical i rasa tak best. Kenangan. T_T

Gambar Ketiga :

.

Ni lepas i tengok nescafe kick start.My fren jadi finalist akhir.So datang bagi supporter.Tangkap gambar dengan artis mestila kenangan.banyak gemuk time ni pun kenangan jugak.Muka agak bolat bolat.

Okeh.Itu Saja.Macam tak menarik langsung.tapi cukup cukup lah untuk malam ni.Esok i tambah lagi.Belakang i dah sakit lama menirap ni.Siyes gila sakit.

Macam Dalam Mimpi

Penah tak korang buat satu benda , then baru korang perasan benda tu macam korang penah mimpii.....

Contohnya macam sekarang, i tengah baca blog Lyana , nak tinggal komen , tiba tiba i rasa macam i pernah mimpi situasi ni. Eh, sekarang dah kantoi time tido pun mimpi blog.Hahahaha.

Thursday, November 5, 2009

Masuk Kandang Kambing Kena Cakap Mbek Mbek

Petang hari ini { ayat critical sila skip } , sekolah i menjalani proses pendaftaran tingkatan 1 untuk sessi 2010. Sebab peranan i di sekolah adalah cikgu , so i pun terlibat sama dengan program ni.Semua cikgu sesi petang terlibat.Lagipun cikgu sesi petang ,kuantiti dia sikit.Sebab itu semua kena terlibat. Tambahan pulak ramai cikgu yang berkursus minggu ni.Haha.Dah, dah tak payah sangat nak explain kenapa semua kena melibatkan diri.Anis ni lah.Explainator. :P

Maka dengan itu { ayat critical lagi sila skip } , semua parents yang nak ada anak darjah 6, yang nak masuk ke tingkatan 1 kat sekolah i, datang la bawa anak - anak yang sungguh kemetot-kemetot untuk mendaftar. I jaga bahagian pertukaran sekolah. Tempat bertugas di kantin. Sekolah i ni , 1st masuk sekolah jumpa kantin. So i adalah muka interframe yang pertama untuk ibu bapa.TATATATAK boleh blah. :P

Berdasarkan buku program { ayat critical lagi sila skip }, pukul 2 petang, acara dah set set go kena mula dah. So, i sebelum pukul 2 tu, i dah ready la kat meja kaunter untuk bertugas sebagai gadis kaunter pertukaran dengan dibantu oleh 2 org students. Ikut program juga, bila datang sekolah, ibu bapa kena ke dewan dulu untuk sessi taklimat , kemudian baru pergi mendaftar , kemudian kalau ada nak buat pertukaran, barulah berjumpa dengan gadis kaunter pertukaran.

Ketika saya sedang { ayat critical lagi sila skip } , menyusun barang di atas meja, tiba tiba ada sorang mak students ni datang kat meja i. Kebetulan time tu Kak Sarihah ada kat tempat i bertugas tu, so i bagi dia sembang ngan Kak Sarihah je la. Kadang - kadang nak layan auntie auntie a.k.a makcik - makcik ni, i tak reti sangat. Tak 'business matching'.

Sedikit info : Kak Sarihah adalah seorang ustazah di sekolah i yang menghandle acara yang berprestij ini.Harap Maklum.

I tengok makcik ni.Dia pakai name tag.So, i dah budget dia ni cikgu. Tapi i rasa dia ni cikgu critical sket.Kerana ke'critical'an makcik ni, terus menjejaskan penulisan belog i untuk jadi critical.Isk Isk...

Dia sembang dengan Kak Sarihah.I curi curi dengar sebab i ada kat sebelah.Time tu ada jam pukul 1.50.I dengar Makcik berName Tag tu cakap...

'Bila program ni nak mula ni?Saya ni PK { penolong kanan }. Nanti ada meeting dengan pengetua'

Pergh...gila riak betul makcik nametag nih.Sabo makcik sabo.Name tag kau takkan tercabut kalau terlewat g meeting.Ko ada excuse bukan memonteng.Sekarang kan baru pukul 1.50.Anis melirik matanya melihat jam di tangan { ayat critical }

Then,bila tepat pukul 2, acara kat dewan tak start lagi. Sebab baru 1/4 parents yang datang. So, penolong kanan sekolah i tak mulakan la lagi program. Dengan rasa tak sabar nya, makcik nametag ni pergi jumpa penolong kanan i tanya bila nak start program nih.Dia ada meeting katanya.

Then penolong kanan i cakapla, kalau ada hal, bley tinggalkan anak, nanti cikgu - cikgu bley la bantu nak daftarkan anak dia nanti.Dia pergila meeting.Habis meeting nanti amik la balik anak dia.Sebab nampak macam mendesak sangat kan.

Tapi dia cakap,dia tak nak buat macam tu.Menyusahkan dia kena patah patah balik.What????

Tepat pukul 2.30,ikut buku program,dah start pendaftaran.Tapi sebab taklimat pun start lambat,kul 2.30 tak habis lagi la kan taklimat.Then Makcik Nametag ni jumpa pulak Kak Sarihah dia tanya

'Saya ni ada meeting ni.Bley tak saya nak daftar anak saya dulu?'

Sebab kan Makcik Nametag ni nilai kesabaran dia adalah rendah, so Kak Sarihah pun bagi la dia green lite untuk daftar dulu.Untuk cikgu cikgu di bahagian pendaftaran, diaorang tak jaga lagi di dalam kelas-kelas yang mendaftar tu sebab ikut dalam meeting, sampai habis taklimat, cikgu-cikgu seeloknya tak payah tunggu dalam kelas.Takut ada parents,bila nampak cikgu dah ready dalam kelas,terus nak g buat pendaftaran, tak nak g taklimat.So time tu memang takde la cikgu dalam kelas.Most of them duduk kat kantin @ dewan.

Bila Makcik Name Tag ni datang kelas, then dia tengok dalam kelas untuk anak dia mendaftar takdak orang,dia hot hot temper bangat.Siap kerahkan students gi panggil cikgu yang bertugas. Then, bila dia nampak ada sorang cikgu kat kelas sebelah kelas anak dia mendaftar, dia g sound cikgu tu, komplain yang cikgu yang jaga ni, dah pukul 2.30 tapi tak dok dalam kelas lagi.$@^#%@ betul la.....

Bila cikgu yang jaga kelas untuk anak dia mendaftar tu datang, dia siap sound lagi cikgu tu lagi sekali.Siap mention yang dia ni PK.Hey hey.Awak PK sekolah lain,so jangan la nak tunjuk kuasa sangat kat sekolah cn.Here is SMKAI territory.. :P

Bila datang ke bahagian gadis kaunter pertukaran, i pun dengan penuh mesra nya nak explain la kat dia macam mana apa dokumen yang perlu di sertakan.Lagipun dia kan pelanggan 1st, semangat gadis kaunter pertukaran ni nak kerja kuat lagi nih.Tapi belum sempat pun i nak mengeluarkan suara buluh perindu i { agagagaga.ini jangan caya.propaganda! } , dia dah cakap..

'Takpe,takpe,nanti saya settle sendiri dengan PPD { Pejabat Pendidikan Daerah } '

Pergh....belagak siyal....

Macam tu la manusia, kalau dah dapat jawatan sket, tak hebat mana pun, baru setakat PK, dah belagak nak tunjuk kuasa. Baru gaji tu dah up sket dah arsa riak.Dia ni tak tahu ke yang semua manusia ni sama je yang membezakan hanya iman dan taqwa?. Kan berbuat baik dengan orang tu lagi bagus.Mesti oarang lagi respect dia.Eceh.Ini dah macam entri muhasabah.

"The person who loves others will also be loved in return."

Quote ni saya memplagiat dari blog ni.I ngaku i ngaku.Far Rah : contohi i. { eh,tetiba.macam dia hadap sangat ngn blog i :p }

Wednesday, November 4, 2009

Assistant At Home

Pesanan : Ini bukan entry PLAGIAT....HAHAHA..

2 hari ni i rasa dunia blog kecoh!Gara-gara entry cedok mencedok,cilok mencilok CHIKA's blog.Penulisan blog pun orang nak hackers sekarang.Tapi memang idea murahan betol si justmehoneyamr tuh. Nasib baik i tak buat. I tak....

Hati sekarang tengah rindu secara banyak nya dekat adik adik. Bila umur sudah dewasa ini { sangat suka nak sebut dewasa sekarang.Macam dewasa lah sangat! } , adik ramai pun rumah sudah tidak seumpama fun fair. Adik - adik balik berjemaah beramai ramai pun masing tak kecoh macam fun fair.Tidak seperti time i umur belasan tahun dulu. Rumah sangat lah kecoh macam di langgar garuda. Tiap ari kalau tak i yang perang mulut dengan Kak Ngah, mesti abang ngan adik ee ngan nak buat action kame dua orang.Nape anak lelaki kuat bergusti time kecik2 huh?.Takpun Fatin ngan Dik Lin buat kecoh memanjang.Budak kecik dua orang nih!

Tapi bila semua sudah remaja.Kakak sulung pun masih remaja.I rasa ada adik 5 orang pun macam i anak tunggal.Semua sekarang duduk asrama tinggal i ngan Fatin je kat rumah tiap hari.Nasib baik ada Fatin.Boleh juga i kawan dengan dia,ajar main Farmville.Paksa adik i jadi neighbour.Paksa adik suruh beli goreng pisang kat depan taman. Paksa Fatin suruh teman i pergi Taiping kalau i nak.Nasib baik ada Fatin. Bila adik adik i nak balik,hati bergendang gendut tali kecapi gembira. Ramai adik sangatlah beruntung kerana aktiviti gotong royong dapat diterapkan dalam aktiviti kekeluargaan. { ini ayat macam skema :P }

Kak Ngah :
Kak Ngah adalah adik i yang digunakan { ini macam barang } untuk aktiviti masak memasak,kemas mengemas.Kalau Kak Ngah takde,semua i kena buat sorang.Boleh bikin penat.Dahla rumah sangat panjang.Assistant lain macam tak fungsi sangat.Sebab tu Kak Ngah assistant terbaik dalam aktiviti suri rumah tangga nih.Heh.Kalau nak perang mulut pun syook dengan Kak Ngah.Ni dah lama Kak Ngah tak balik,rase tak fun pulak hari hari yang mendatang takde aktiviti nak debat sekampung!

Abang :
Kegunaan abang adalah untuk pergi ke market pada tiap hari.Sebab part nak pergi market i paling tak suka sebab market busuk.Sebab tu kalau mak ajak i g market,i malas nak teman tapi kadang-kadang i ikut juga sebab kesian mak dah ajak banyak kali tapi i asyik tolak je.Kalau ada abang sangat lah best.Tak payah nak keluar rumah pun tak pe.Cakap kat abang je nak beli apa.Abang mesti rajin pergi beli.Sampai time raya hari tu, i demand kat abang nak suruh beli macam-macam.Jap nak suruh beli ais.Jap nak suruh beli kicap.Abang tak banyak songeh sangat pun nak tolong.

Tapi sekarang hati abang dah di curi.Dah terjerat dengan cinta monyet.Minggu lepas mak i pergi Majlis Graduasi dia dekat MRSM.Abang introduce gadis pencuri hati dekat mak.Sabtu ni mak cakap nak pergi lawat abang lagi.Nak bawa abang keluar makan bersama dengan gadis pencuri hati abang.Mak ajak i ikut.Minggu ni boleh jadi sesi orientasi bersama gadis pencuri hati abang.Agagagaga :P

Abang Ee :
Abang ee i tak boleh mintak tolong dengan secara BANYAKnya.Sebab adik ee banyak songeh.Kalau dah buat kerja banyak2 tu,mula la tak nak buat.Tiap minggu balik asrama,mesti bawa balik baju berbakul bakul,last -last i yang basuh. Sampai lama - lama i emo sebab macam dah amik alih kerja makcik dobi dekat asrama dia. I suruh dia basuh sendiri.Tapi adik ee sangat suka buat lawak.Kalau sembang dengan adik ee, tak gelak guling guling, itu macam bukan acara wajib dalam keluarga je. Sekarang lepas PMR ni,adik ee terus balik duduk rumah. I takde la sunyi sangat tinggal dengan Fatin je.Kerja adik ee ni macam tak banyak je kat rumah.Patut kuat tido!

Dik Lin
Ini adalah golongan kanak-kanak di rumah.Setakat nak suruh angkat barang bagi meringankan beban bley la.Eh,baru perasan.Dik Lin dah lama tak call!Patut rindu....

Fatin
Ni peneman paling setia.I kemana mana sekarang banyak bawa Fatin.Sampaikan dengan kawan-kawan i pun dia dah join sekarang.Fatin sangat pandai amik hati.Petang tadi i balik sekolah, Fatin tolong potong buah epal untuk i.Sweet kan cinta adik beradek nih.

Lagi 2 minggu lagi assistant2 i nak balik.Kak Ngah tak tahu la bila nak balik.Tengok pada cuti katanya.Tapi tahun ni abang SPM.Still tak penuh gak umah.Cuti sekolah tinggal i,adik ee,dik lin n fatin je kat rumah.Happenin la sikit.Happy happy day!

Tuesday, November 3, 2009

Tiada Lagi Tanda Tanya

Semalam buat entry macam hati remuk berkecai kecai.Eh,memang remuk pun i rasa.Sampai cry baby cry satu sungai kemudian chat ngan Yanti baru hati lega walaupun 100% tak sangat sebenarnya.Sampai sekarang pun terbayang lagi hati berkecai tapi muka tetap nak senyum senyum sampai makan kfc pun separa nak tercekik tadi.

Nak cerita,tapi nak secret2.Nyampah ah kau anis.Annoyink gila.

Hey hey.Kan i dah cakap,sebelum keputusan belum pasti i macam malas nak cerita.Nanti ramai orang tanya,i mula nak bertambah stress.Sekarang i rasa keputusan macam dah 80:20 pasti.Sekarang i dah boleh cerita.Tapi keputusan yang negatif i dapat semalam,patut hati tak berbunga bunga.....

I semalam call fakulti pendidikan Universiti Kebanggaan Malaysia.Result keputusan master i pemberatan kepada negatif.I ulang negatif.Sebab tu semalam i rasa down gila macam tiada hari untuk esok dah.Macam masa depan tiba-tiba gelap,seumpama di reject.Owh,itu memang tak bangga.Sebab sepanjang episod i buat permohonan,i tak penah kena reject,apa yang i pilih Alhamdulillah dapat. I pilih Kolej Matrikulasi Pulau Pinang sebab dekat dengan rumah.Itu dapat. I pilih 1st choice Pendidikan Fizik UKM.Itu dapat.Sekarang i pilih Sarjana tapi tak dapat.Ini memang tak bangga malah sedih bertan tan...

I sebelum apply hari tu,ada discuss dengan lecturer i,dan tanya pulak soalan yang macam mengharap sangat.Ikut kelayakan i,semua nya layak untuk buat penyambungan.Tapi bila i call fakulti semalam untuk tahu perkembangan permohonan,lepas tu call pulak dengan panel penilai, jawapan banyak kepada negatif itu yang buat i nak cry lagi nak cry.Sampai cakap dengan Dr semalam pun i cry.Ah,memang sedih sgt lah.

Alasan terbesar yang menggagalkan i ialah,sebab i pilih course yang bukan major i time Ijazah Sarjana Muda dulu.Kemasukan hanya 15 orang saja untuk sessi kali ni.15 okei.Kira guna jari tangan n kaki pun masih kurang lagi.Jadi dia pilih hanya calon yang major dlm bidang yang i pilih tu je sebagai 15 orang calon.

Ini memang tamparan wanita i rasa.

"aku bukanlah selemah yang kau sangka.aku tak rela di seksa a a..."

Sekarang plan A dan bertukar ke plan B.Tunggu saja apa-apa keajaiban berlaku dlm hidup.Ini i tak suka sgt sbb rasa mcm looser.MENUNGGU TANPA BERTINDAK.Looser..looser.Tiba tiba sekarang i rasa macam dah takde future.Penah tak korang harapkan sesuatu setinggi gunung tapi tiba tiba tak dapat setelah semua usaha di buat? Penah tak? Penah tak?

I tgh down tak up up lagi sekarang. Berhenti berharap. T______T

Sebelum bersurai anak -anak...mari nyanyi lagu happy birthday kat makcik yang emosi macam pancake kena penyek ni..Eh,anis dah 24! Banyak nya nombor.... :P

'Happy Birthday to you....
Happy happy Anis...
Jangan sedih muka comot..
Happy Birthday Anis....'

Sunday, November 1, 2009

Stop

Wahai Anis,
Berhenti berharap sekarang.
Nanti stress!
Ini paksaan.....
Ada hikmah sebalik kejadian....

PHD IS A LONELY JOURNEY