Posts

Showing posts from October, 2009

Info Yang Berminat Jadi Cikgu

Image
Tup Tap Tup Tap. I dah hampir setahun jadi cikgu.10/ 11 nanti i akan sambut anniversary i sebagai seorang cikgu bagi tahun yang pertama.Aku cikgu weh, aku cikgu!!

Ramai yang tanya dekat i, i ni cikgu dari memang minat jadi cikgu ke?I dah story cerita ni kat entry time hari guru dulu.Macam mana i bley terjoin venture dalam arena cikgu cikgu.Memang minat ke? Tak tak tak. I tak minat pun pada mulanya. Tapi bila dah di pupuk pupuk, lama lama i minat. Btol.Btol. Sekarang i minat .Sebab apa yang minat, satu kepuasan bila korang tengok students korang pandai, satu kepuasan bila korang tgk apa yang korang ajar tu diaorg paham n satu kepuasan buat korang yang minat ni bila students tu praktikkan apa yang kita cakap. Sebab tu bila time hari guru, students suka buat sajak



'Guru, kau umpama lilin..membakar diri bagi menerangi kami..'



Memang engkau akan terkorban lah pun bila jadi cikgu, sebab cikgu ni menuntut satu pengorbanan yang besar tapi bila engkau minat,engkau takkan nyesal ok.



Sebenar…

Hatiku Tak Fancy

Image
Sejak beberapa hati i rasa hati i tak berbunga bunga. I risau perancangan plan A i tak menjadi, then terpaksa move ke plan B yang i rasa macam looser.....
Plan A apa? Plan B apa?
Ini future planning. Promise nanti i cerita selepas i dah tahu plan A menjadi atau tidak.Kalau cerita awal, semua orang tahu, tak tercapai, nanti I stress. I stress tau. Ini langkah langkah mengelakkan stress tapi i risau jugak sumtimes.
Memetik kata -kata Puan Seri Chika
sometimes bila kita nak semuanya perfect secara pukal, dan semuanya kita nak menjadi macam yang kita hendak, kita macam dah create satu weak point dekat mind set kita
Ya Ya Ya. I setuju Chika. Macam i juga.
Jangan teka plan A tu nak kahwin. I lembu pun tak bela lagi. Kahwin tu kerja tuhan. Siapa yang tak nak kahwin.S emua nak. Tapi tidak datang lagi jodoh dan seru. InshaAllah satu hari nanti saya kahwin. Kerana saya juga mahu berkahwin dan mempunyai anak-anak untuk mendoakan saya. { ini impian sebelum kahwin. Kepada bakal suami, nanti dah kahwin …

Indahnya Ciptaan Tuhan

Image
Dulu time zaman sekolah,kita masing masing ada cikgu kita admirer sgt.Sebab kita admirer bley jadi macam-macam,ada yang sebab dia hensem ala Shah Rukh Khan,sebab dia lawak macam Nabil,kadang-kadang benda yang simple pun nak admirer cnthnya sebab tiap hari head to toe semua pakai sama warna pun bley jadi sebab nak admirer.Tapi most of the time,banyak la kita admirer sebab cikgu tu muda plus 'cuties' bukan berkudis.......Cuba kalau cikgu tu dah menunggu saat nak pencen..ada kau nak admirer?

Dulu time zaman i sekolah pun,ada jugak cikgu yang di admirer.Time tu i form 3.Nama dia Cikgu Rodhi.Die ajar math.Dia baru datang sekolah i time form 2.Dia tak kahwin lagi time tu n of coz la jadi kegilaan gadis gadis remaja. Muka pun not bad la.Actually, i takde admirer dia secara obsess sgt, tapi cikgu ni memang menjadi kegilaan gadis gadis batch i time tu.

Sebulan sebelum PMR,kitaorg kena duduk di dewan buat study group.Time ni time paling best sebab bley kacau cikgu Rodhi tiap hari. Kebetul…

Pagi Ini...

Pagi ini...
~lepas solat terus layan blog...memang jarang di buat!
~ada sumone yang berminat nak tgk Natrah....teruja sikit ada juga yang berminat sebab semalam ada kawan i bagitau kalau tempah ticket sekarang dapat offer...yeay!
~dapat video best dari adik annisa......semoga dapat apa yang di cari..ameen.ameen ameen..
~dapat msg dari Zila bagitau dia mc lagi....kesian plak i tgk dia mengandung sulung ni..
~i rasa tak sabar tunggu bulan 12..lagi lagi dan lagi..
~i nak kemas rumah sekarang!lepas tu nak pegi sekolah.............

Hari hari kerjaan udah mula.....lagi 20 hari untuk bekerja sebelum cuti sekolah..tak sabar ok!

Teman Serumah Saya

Image
Malam ni saya rindu pada ousemate-ousemate......Malam ini i nak introduce ousemate-ousemate i yang best......
Ni housemate i yang paling di rindui malam ni. Yang bebaju kuning Farah. Perkembangan terkini : Farah dah tunang ngan kekasih cerahnya Abu @ Din Mat Tap. Farah masuk rumah i time 3rd year.Kira Farah ni sempat 2 thn la menjalani kehidupan dengan i. Sebabkan dulu farah satu-satunya ousemate i yang amik course pendidikan fizik/mate gak, so i agak rapat ngn Farah. Farah terror masak. Tapi dia tak ske makan western. Kalau i ngan laa beria nak masak spageti, Farah tak join sangat sebab dia tak suka. Tapi i belaja masak style Johor dari Farah.. I kalau ada problem atau ketidak puasan di hati, i cerita kat Farah sebab tu sampai sekarang i macam tak bley nak hide sumthin je dari Farah.macam semua tau je makcik nih!!
Yang berbaju hitam adalah Laa. Gelaran di facebook Ava Adore. Perkembangan terkini : sedang bahagia bersama boyfren. Laa housemate paling kuat nyanyi. Kalau nak update pasal T…

Pergelutan

I nak cerita satu cerita,yang terjadi kat i hari Khamis sebelum cuti Deepavali aritu...

Sebelum tu...

'Student sekarang memang berani!! "

Siyes memang berani....Sampai dengan i pun macam nak ajak fight. T______T

Actually,hari Khamis last week,sebelum i masuk kelas 1 Berlian untuk ajar Mate, ada sorang cikgu cakap kat i,nama dia Puan Deva { Puan Deva ni agak garang n semua students takut gak la kat die ala2 guru disiplin }

Puan Deva : Anis , after dis 5.30 ( time tu lagi 5 min nak masuk kelas ) is ur class in 1 B rite.Macam ni, ada students datang dekat i tadi, dia cakap, Zulfaqar ada bawa handset, siap tengok video dalam kelas sambil cover2 dgn songkok. So, nanti time u mengajar, u tolong amik handset tu . Dat students said,handset tu ada dalam poket seluar die. U masuk kelas mengajar je macam biasa then kalau dia tak perasan,baru u amik handset tu. Sebab kalau i yang dtg buat spotcheck tiba2, dia akan sorok. So, u nanti masuk kelas amik handset die.

I sentap sket bila Puan Deva pe…

Saya Dah Tak Ada Kawan...

Image
Saya ada satu keinginan sekarang.I teringin bangat seh nak tengok teater.Siyes teringin dan nak nak nak..

Actually,hasrat i ni mmg i dah pendam lama dah.Kalau peram lama2 sampai naik ulat kan.Kira ni dah taraf berulat ulat dalam hati la. I teringin sangat nak tengok teater.I teringin sejak time teater musical Puteri Gunung Ledang lagi. ..tapi bila i ajak kawan-kawan i, tak de pun yang berminat nak tengok.Takpe i pendam.....Bila i tanya kat kawan2 i yang belaja kat UKM KL..yang jaraknya hanya sekangkang kera ke Istana Budaya,diaorg cakap dah tengok..tak pe i pendam.....


Bila keluar teater P Ramlee The Musical, i rasa macam nak tengok lagi.Tapi atas sebab takde kawan pun yang berminat nak g.I tak pegi la.I pendam lagi......Takkan nak g sorang-sorang.Benda tu yang paling i takkan buat.I takkan buat benda yang 1st time sorang-sorang.Tapi kalau i dah terror..tahu selok belok..wat sorang pun bley.Ces,ini bukan belagak, tapi i jenis tak ske nak nyusahkan orang secara banyak sangat.Sebab i ras…

Entry Yang Miang

Malam ni dekat FB i, kecoh tentang junior i yang kematian suaminya..Al-Fatihah buat suami Nor Shuhailiza.Semoga rohnya di cucuri rahmat.

Bila i baca segala kekecohan yang melanda di FB i ni,tiba-tiba i sentap.. T_________T. I terpikirkan bagaimana keadaan junior i tu. Pada usia 23 tahun dah begelar janda. Ni la yang di katakan, Jodoh Pertemuan di Tangan Allah.

Dan i juga terpikir, bagaimana pula dengan jodoh i nanti? Kita selalu merancang nak bahagia je.Nak yang hensem bertaraf Brad Pitt lah.Nak yang bermisai macam A Galak lah.Nak yang gemuk macam Kuman lah.Macam-macam taste ada. Tapi kalau tak ada ciri-ciri yang kita nak.Sanggup kah kita menerima pasangan kita seadanya? Kalau i, I sanggup!! As long as 'si dia ' menyayangi dan menghargai i sebagai wanita....

Dan i juga terpkir. Kalau i kahwin nanti, macam mana kalau tiba2 suami i nak berpoligami?Sanggup tak i nak jadi macam Amina....merelakan saja tapi sebenarnya hati sedih dan perit....Macam mana kalau dipertengahan perkahwinan …

Hari Ini.......

Hari ini i ......SAKIT PERUT susah nak tido tapi ngantuk...... extra : hati-hati jika anda............ terlalu kurus / terlalu gemuk kuat emosi tak tahan panas / sejuk kuat menggeletar cepat penat degupan jantung kuat anda mungkin menghidap TIROID!!Baik g cek doktor.......ingat kurus tu bagus ke??

Busy Ke?

Tup Tap Tup Tap..hari ni dah Khamis dan dengan rasminya harini dah jadi hari last dalam dis week. Esok i dah start cuti dah rasa happy sekali sebab sekarang mood untuk bekerja sangat lah tipis. Esok cuti yes yahooo dot com. I teruja.

Cuti kali ni i dapat 3 hari. I sangat wish hari Isnin nak cuti. Sebab i rasa sangat lah tidak cukup 3 hari cuti dengan segala program yang i dah daftarkan untuk involve ni.Ces, semangat sungguh!Biasa la...mood gaya remaja memang macam ni...

Esok, i menginvolve kan diri nak join BBQ bersama gadis-gadis di rumah Kak Miza. Bakar saja apa saja. Yang penting i nak makan sosej , sosej, sosej. Ok, itu paling feberet.

Hari Sabtu, Ayu bercadang nak datang rumah i, dan i cadang macam nak bawa Ayu gi Bukit Merah Laketown sebab tiba tiba i teringin nak g jumpa Orang Utan, pusing pusing naik bot. Wah,macam menarik!!

Ahad, ati kahwin. N i dah janji nak pergi ngn my frens. So, ati, i'll be there. InsyaAllah....

3 hari cuti, dah macam-macam agenda yang i kena buat. So, i…

My Heart Will Go On....

Sejujurnya saya memang malas nak mengupdate belong kesukaan saya sejak dua menjak ni. I dah banyak kali rasanya bernekad dan bertekad untuk menyayangi belong pada setiap hari. Tapi i rasa makin hari i makin ding dong untuk mencarut coret eh bukan..mencorat coret segala macam hal dalam belong kesayangan i loikeeeee....

Hasil penyelidikan yang i telah lakukan secara mendalam, peng'update' tan blog i memang banyak terpengaruh dengan keadaan emosi dan hati. Kalau hati i terasa tak teruja atau gembira atau tak terasa fun langsung di sudut hati, i mesti malas nak update blog walaupun ada benda je nak cerita tapi hati kata taknak, i tetap tak nak okeiii!!

Cuba kalau emosi dan hati i berada dalam keadaan keterujaan yang tinggi.Hati gembira suka melompat lompat, i rasa macam 24/7 nak berdampingan dengan blog sampaikan apa yang i masak pun i nak update.Sampaikan tgh mandi pun masih pikir nak update blog blog blog blog. Sangat obses bukan. Itu kalau hati i tgh happy okeii!!

Eh, macam looser…

Program Hari Ini

Sebenarnya status badan i tidaklah berkederat sangat nak update belg malam ni.Tapi i gigih juga nak buat sebab i macam tak tertanggung rasanya kumpul manyak manyak cerita dalam hati.

I rasa hari ini i bergerak sepantas kilat, selaju bullet train. Sejak semalam i terlibat dengan Kursus Kepengadilan Bola Jaring untuk mencari pengadil-pengadil yang profesional di daerah yang tersohor okei. HaHaHa. Itu macam over. Sedangkan selama 23 tahun memang tidak pernah langsung sama sekali mencebur kan diri dalam kancah bola jaring, sedangkan bola jaring pun i tak pernah berniat untuk memgang, apatah lagi jadi pengadil. Tiba-tiba dipanggil untuk jadi pengadil, I terasa sangatlah seperti alien jatuh ke bumi tapi i gigih juga nak pahamkan undang-undang game girlgirl yang selama ni i rasa tak mencabar langsung dan menyusahkan sebab terlalu banyak yang tak bley dari bley, takpe, i belaja jugak selama dua hari.

Sebab itu sekarang i terasa tidak berkederat kerana selama dua hari i terkinja kinja di court …

Jin Notti Pun Looser

Malam ni satu je wish i.......................

' i harap students i jadi baik baik baik baik dan tidak notti serta memeningkan kepala i lagi'

Sebab sekarang i rasa students i makin notti notti notti notti macam JIN KAZAMA!!!

Perkara yang mengsengkelkan i dekat budak zaman sekarang yang konon hebat lah konon..

PEMALAS.....g sekolah bukan setakat buku tak bawak..pensil pun pinjam.homework kalau bagi tak penah buat.PEMONTENG......pergi sekolah tiap hari sebab nak ponteng je. Sampai sekarang keje cikgu i rasa bukan mengajar, tapi jadi pak guard nak kawal dak ponteng lalu lubang tikus..padahal baru form 1..dah pandai!!PEROKOK..baru form 1 dah pandai merokok..busuk!!PENGKURANG AJAR..dgn cikgu tak hormat langsung.Ada cerita kat sekolah i, cikgu ni cakap dia dah nak keluar, siap students cakap..kuar la kuar la...$#%@$%PEMINUM..lagi tension bila student siap minum2 arak lagi....hampagas kepala!PEGADUH..emosi lebey2..asal kawan cakap sket nak tumbuk..meh cikgu tumbuk sekali muka tu nak??PEM…

Dah Tau Dosa Jangan Buat

Tadi i tengok muka kat cermin Tiba-tiba i rasa kening i berselerak hodoh berterabur I rasa macam nak cukur bagi kemas extravaganza nak cantik jugak lah konon Tapi bila teringat tuhan marah cukur kening itu dosa I tak jadi nak buat Biarlah semak samun kening i I terima diri i seadanya............ HAHAHA....statement last ayat tak bley blah!!!

Contohilah Wonderpets

Selama dua hari i ini,i tiada di rumah,berada di luar kawasan..mengalami percutian hebat ala hutan di Hutan Lipur Ulu Kenas,Kuala Kangsar.Ah.kerja cikgu memang macam ni.Students ber'camping' , cikgu pun camping.Students ber'picnic' , cikgu pun picnic. Students ber'lawatan' , cikgu pun lawat-lawat. Senang nak cakap , apa aktiviti students sume ckgu kena join da club sampai i pun da rasa muda 5 tahun sekarang macam students ... ~:P

Kem Pengawas ini adalah aktiviti yang pertama di buat di luar kawasan yang i join selama almost 1 year menjadi pendidik yang terdidik.Sebelum ni semua kem yang i join buat dalam sekolah je. I malasla nak cakap i camping sekarang sebab selama i dua hari duduk di hutan, i tak de plak tido dalam khemah, makan akar-akar kayu, ulam-ulaman, telur rebus.Takde takde takde.Tak la macam camping sangat i rasa.Ala bercuti dalam hutan, kalau penat anda tidur.Lapar anda bley makan.

Percutian ini i rasa agak best jugak walaupun pada awalnya i rasa mema…

1001 Rasa Babas

I rasa belog i dah 2 minggu i abaikan...bersawang sawang.Sekarang i akan start update update dan terus update sebab saya dah lonely kembali. T____T..Sob sob.Lap leyboard. :(I rasa lepas musim raya ni, kerja i di sekolah bertambah tambah.Dah nak dekat akhir tahun.Semua benda perlu di berehkan sebelum November.Lepas tu cuti sekolah..yahooooo dot com!I nak bercuti lah.Mungkin ke Hawaii untuk menari cha cha.Hahahahahampeh ~ :PI rasa sekarang macam masa tu macam tak cukup 24 jam bagi i.Banyak sangat perlu di berehkan dalam sehari.Ke nikmat lapang tu dah di tarik?uwaaaa...nak balik!!!I tengah tungguh postcard dari Bangi.Tak sampai - sampai lagi....i risaulah!!I rasa sunyi sejak adik-adik i balik asrama, tinggal i n adik je kat umah.....ini kes lonely ni..I rindu lawak adik-adik i.Diaorang memang ala the clown sampai panggil i gila sex atas cubaan nak tangkap gambar adik ee time kain terlondeh.Hahaha.Owh..ini lawak adek beradek yang memang fun.Tunggu ye adik-adik...nanti gila sex ni jadi han…