Saturday, October 31, 2009

Info Yang Berminat Jadi Cikgu



Tup Tap Tup Tap. I dah hampir setahun jadi cikgu.10/ 11 nanti i akan sambut anniversary i sebagai seorang cikgu bagi tahun yang pertama.Aku cikgu weh, aku cikgu!!

Ramai yang tanya dekat i, i ni cikgu dari memang minat jadi cikgu ke?I dah story cerita ni kat entry time hari guru dulu.Macam mana i bley terjoin venture dalam arena cikgu cikgu.Memang minat ke? Tak tak tak. I tak minat pun pada mulanya. Tapi bila dah di pupuk pupuk, lama lama i minat. Btol.Btol. Sekarang i minat .Sebab apa yang minat, satu kepuasan bila korang tengok students korang pandai, satu kepuasan bila korang tgk apa yang korang ajar tu diaorg paham n satu kepuasan buat korang yang minat ni bila students tu praktikkan apa yang kita cakap. Sebab tu bila time hari guru, students suka buat sajak



'Guru, kau umpama lilin..membakar diri bagi menerangi kami..'



Memang engkau akan terkorban lah pun bila jadi cikgu, sebab cikgu ni menuntut satu pengorbanan yang besar tapi bila engkau minat,engkau takkan nyesal ok.



Sebenarnya untuk yang betul betul berminatjadi cikgu, ada beberapa cara untuk korang jadi cikgu.Sebelum i teruskan point ada,,ada 2 benda i nak cakap kat sini


1) Tips ni untuk yang betul betul minat jadi cikgu, tapi tak tahu pun macam mana cara untuk apply ke bidang perguruan.Bukan untuk penganggur yang takde keje, pastu saje cuba-cuba nasib nak jadi cikgu,Sebab golongan macam ni bahaya sket kalau ada kat bidang perguruan ni.Nanti lama-lama korang akan rasa terbeban sangat dengan kerja cikgu yang memang semakin membebankan ni dan mula rasa tak ikhlas nak mengajar dan efek nya pada students la.So,kalau tak minat jadi cikgu,Jangan JADI!I ulang.Jangan JADI!dan tak PAYAH cuba-cuba nak JADI. I warning ni!



2) I hanya bagi tips secara dasar.Apa yang i tahu sepanjang i jadi cikgu.Jika terkurang maklumat.Itu amat di sesali.



Laluan Perguruan



1) Lepas SPM,boleh minta jadi cikgu di maktab maktab.Ada juga menawarkan program pendidikan yang ada program berkembar dengan universiti luar negara.Jadi separuh tahun belajar di Malaysia,yang selebihnya belajar la kat luar negara yang sejuk kui kui tuh.Tajaan boleh dapat dari mara n kpm.Sekarang, i dgr cerita la,kalau yang dapat tajaan kpm {kementerian pelajaran malaysia }, balik nanti bley la jadi pensyarah kat mana mana kolej matrikulasi.Ni mcm best la,muda muda dah bergelar lecturer { itu impian saya }



2) Kalau lepas SPM apply nak jadi cikgu tak dapat, bley la apply lepas matrikulasi. I guna laluan ni untuk jadi cikgu.Lepas belaja setahun di matrik,korang apply la melalui UPU untuk jadi cikgu.I graduan Sarjana Muda Pendidikan Fizik/Mate dari Universiti Kecintaan Malaysia .Terbaik.Tapi kat USM,UM,UTM,UPM,UITM pun ada di tawarkan course pendidikan.Kalau apply UPU tu kan ada 7 pilihan.Kalau dah minat sgt nak jadi cikgu sampai tiap tiap malam ngingau nak mengajar, bley la isi ketujuh tujuh pilihan pada borang UPU online tu pendidikan ,pendidikan ,pendidikan. I cakap sebab dulu pun i buat macam ni.HAHAHA.Ops, lupa.UPSI pun menawarkan pendidikan.Nama pun Universiti Pendidikan.Of coz la tawarkan pendidikan kan. Then kat sini korang belaja la selama 4 tahun untuk jadi cikgu.Tu termasuk praktikal di sekolah la...



3) Kalau korang dah apply course lain kat u,tapi separuh jalan tiba tiba baru tersedar kecintaan korang adalah untuk mengajar sebab ikut sejarah mak ayah atuk nenek korang semua cikgu,korang jangan risau. Korang masih berpeluang lagi nak apply melalui DPLI atau pun KPLI.Ok,sekarang apa bezanya antara DPLI dan KPLI.



DPLI adalah satu program berkembar diantara universiti dan KPM.Jadi sesiapa yang amik DPLI,akan menjalani latihan perguruan di universiti2 yang menawarkan DPLI n of coz la Universiti Kecintaan Malaysia itu ada tawarkan program DPLI ni.Selepas setahun pengajian, korang akan di serapkan ke mana mana sekolah menengah yang mempunyai kekosongan guru di seluruh Malaysia termasuklah Sabah dan Sarawak



KPLI adalah satu program berkembar di antara pihak maktab dan KPM.Jadi,sesiapa yang apply KPLI,diaorg akan jalani latihan perguruan di maktab maktab di seluruh negara macam kes Joaanna yang obesiti baru baru ni.Itu dia nak apply KPLI la, sbb tu dia belaja di maktab.Lepas setahun pengajian, korang akan di serapkan ke sekolah rendah yang mempunyai kekosongan guru.



So,beza yang nyata tentang KPLI n DPLI ni, KPLI untuk peminat yang nak mengajar sekolah rendah. DPLI untuk peminat yang nak mengajar sekolah menengah.



'Tepuk Dada Tanya Selera'.....yang mana lagi korang minat..



Extra Notes : sekarang banyak kekosongan cikgu BM,BI,sejarah n muzik.Cikgu sains dah ramai.So,kalau yg apply nak cikgu jadi cikgu sains/ mate tu..harapan agak tipis la sikit.harap maklum.



4) Cara lain untuk jadi cikgu, bagi graduan universiti, korang jugak bley apply melalui SABK { sekolah agama bantuan kerajaan}. Apakah SABK ni.SABK ni adalah sekolah agama yang dibantu oleh kerajaan dan selalunya nama sekolah ni akan bermula dengan Madrasah ; cnthnya Madrasah Lil Banat.Tu la contoh contoh Sekolah Agama Bantuan Kerajaan.Maksudnya, kalau korang apply melalui cara ni, korang akan mengajar kat mana mana SABK di Malaysia la nanti.Borang permohonan boleh didapati di sekolah sekolah SABK juga.Kalau korang dah apply dan berjaya di tawarkan jadi cikgu SABK,korang akan menjalani kursus dalam cuti ( KDC ) selama setahun.Maksudnya,bila dah ditawarkan mengajar di SABK,time cuti sekolah,korang kena masuk maktab untuk menjalani kursus perguruan dalam masa setahun.Kira takde cuti la time nih.Pengorbanan.Nak jadi cikgu kan. ;p



Owh,jangan salah sangka di sini.Kalau korang korang apply SABK ni, tak semestinya korang kena jadi ustazah ajar mengaji,Jangan miss concept kat sini. Korang ajar macam baisa je subjek subjek teras, bergantung kepada apa yang korang mintak dan dapat.Cuma mengajar di sekolah agama.Jangan takut.Jangan takut.Sebab kebanyakan dari kita,bila dgr nak kena mengajar sekolah nama,nama plak Madrasah, dah cuak-cuak tak nak apply.Tak payah takut.Sekolah dia sekolah biasa je cuma menekankan bab-bab keagamaan.Itu sebenarnya lebih bagus kan.



5) Cara lain korang boleh apply jadi guru J-Qaf.Ni memang betul2 jadi ustazah la.J-Qaf ni macam kpli, tapi lebih menjuruskan kepada pengajian al-quran dan tajwid ni sekolah sekolah rendah.Sebenarnya i tak pasti still ada ke tak lagi program J-Qaf ni sebab dulu program ni diperkenalkan time kepimpinan Pak Lah , Islam Hadhari dulu. Sekarang dah tukar PM, i pun dah tak dgr khabar sgt pasal j-Qaf ni.Kan sekarang dah 1 Malaysia.Tapi,sedikit info tentang J-Qaf,boleh apply melalui website KPM dan jika permohonan berjaya,akan di serapkan ke sekolah sekolah rendah dan akan menjalani KDC { Kursus Dalam Cuti } selama setahun macam cikgu SABK tadi.



6) Bley juga apply melalu MARA. Jadi cikgu di MRSM.Apply melalui website MARA.Then,bila korang dah di serapkan jadi cikgu MRSM,nanti MARA akan hantar la korang untuk menjalani kurus perguruan kat mana mana kolej mara.



Itu info serba sedikit macam mana korang yang berminat,nak apply jadi cikgu.Rajin rajin la bukak website KPM,untuk tgk borang application.....



Next tips,i bagi next post k...

Wednesday, October 28, 2009

Hatiku Tak Fancy

Sejak beberapa hati i rasa hati i tak berbunga bunga. I risau perancangan plan A i tak menjadi, then terpaksa move ke plan B yang i rasa macam looser.....

Plan A apa? Plan B apa?

Ini future planning. Promise nanti i cerita selepas i dah tahu plan A menjadi atau tidak.Kalau cerita awal, semua orang tahu, tak tercapai, nanti I stress. I stress tau. Ini langkah langkah mengelakkan stress tapi i risau jugak sumtimes.

Memetik kata -kata Puan Seri Chika

sometimes bila kita nak semuanya perfect secara pukal, dan semuanya kita nak menjadi macam yang kita hendak, kita macam dah create satu weak point dekat mind set kita

Ya Ya Ya. I setuju Chika. Macam i juga.

Jangan teka plan A tu nak kahwin. I lembu pun tak bela lagi. Kahwin tu kerja tuhan. Siapa yang tak nak kahwin.S emua nak. Tapi tidak datang lagi jodoh dan seru. InshaAllah satu hari nanti saya kahwin. Kerana saya juga mahu berkahwin dan mempunyai anak-anak untuk mendoakan saya. { ini impian sebelum kahwin. Kepada bakal suami, nanti dah kahwin . kalau kita masuk sehati serasi anjuran Hot Fm radio yang hangat tu , u ingat tau ni...ni impian i sebelum kahwin..HAHAHA.. }

Eh, Selamat Pagi! Sejak dua tiga hari ni, i rajin plan nak online pagi pagi sebelum melakukan aktiviti kewanitaan.....bik tolong bik!! { tetiba berangan rumah ada pembantu..jangan jangan..itu nanti membuatkan i malas. enggak bisa.enggak bisa minta tolong sama pembantu }

Dah la..membebel panjang. Kata hati tak fancy. Tapi saya memang macam ni. Hati tak fancy pun malas nak show off. Takkan hati tak fancy pun engkau nak bawa muka sekepul comot sepanjang musim. Tidak Tidak Tidak.

Hati tak fancy, tapi masih boleh bersenda tawa. Hati tak fancy, masih bley nak craving makan keow tiaw. Hasih tak fancy masih lagi boleh nak makan secara banyak { nafsu makan dah datang sejak 2 hari ni..i makan banyak.Yeay ! Yeay ! }. Masih lagi boleh nak bergurau gurau.Masih masih masih.

Kerana keadaan i takkan terpengaruh dengan hati melainkan i betul betul stress. I tak stress.Tak stress. Hanya risau lah!




Tuesday, October 27, 2009

Indahnya Ciptaan Tuhan

Dulu time zaman sekolah,kita masing masing ada cikgu kita admirer sgt.Sebab kita admirer bley jadi macam-macam,ada yang sebab dia hensem ala Shah Rukh Khan,sebab dia lawak macam Nabil,kadang-kadang benda yang simple pun nak admirer cnthnya sebab tiap hari head to toe semua pakai sama warna pun bley jadi sebab nak admirer.Tapi most of the time,banyak la kita admirer sebab cikgu tu muda plus 'cuties' bukan berkudis.......Cuba kalau cikgu tu dah menunggu saat nak pencen..ada kau nak admirer?

Dulu time zaman i sekolah pun,ada jugak cikgu yang di admirer.Time tu i form 3.Nama dia Cikgu Rodhi.Die ajar math.Dia baru datang sekolah i time form 2.Dia tak kahwin lagi time tu n of coz la jadi kegilaan gadis gadis remaja. Muka pun not bad la.Actually, i takde admirer dia secara obsess sgt, tapi cikgu ni memang menjadi kegilaan gadis gadis batch i time tu.

Sebulan sebelum PMR,kitaorg kena duduk di dewan buat study group.Time ni time paling best sebab bley kacau cikgu Rodhi tiap hari. Kebetulan plak i satu group dengan Wani Yahya yang memang obses gila dengan cikgu ni.Lagi la best nak bermesra ngan cikgu nih.Kalau time math, kitaorg siap cepat. Then bila cikgu Rodhi lalu kat tepi meja kitaorg, mesti ah nak angkat tangan nak tanya soalan. Kadang-kadang takde soalan pun, tapi saja pura-pura tanya sebab nak suruh cikgu Rodhi ajar. Kalau cikgu lain lalu,tiba tiba plak jadi paham semua soalan macam takde nak tanya langsung.Haha.Obses!

Tapi bila i form 4, cikgu Rodhi tu dah kahwin. Lepas cikgu tu kahwin, keobsesan gadis-gadis kat cikgu tu pun macam makin kurang sket. Suami orang jangan di ganggu!

Hujung tahun form 4, datang plak sorang ustaz baru kat skola i. Datang sekolah i, dah memang bertitle suami orang ber anak 1.Muka siyes hensem macam Norman Hakim. I panggil dia Ustaz Norman Hakim.Dah la mengaji sedap. Serius buat hati cair.Semua gadis-gadis la i rasa admire kat ustaz nih.Ustaz ni penah ajar i Bahasa Arab Tinggi. Sangat best lah sebab ustaz admirer ajar.Tapi yang tak best, dengan Bahasa Arab Tinggi ni, i problem sikit.

Sekarang tiba-tiba nak nyesal sebab tak terror Bahasa Arab { iklan }

Time form 5, ustaz ni dah tak ajar i dah.Tapi admirer punya pasal,mesti kena tengok selalu. Nasib baik kelas i dekat tangga. So, kalau ustaz ni pergi mengajar kelas tingkatan 2 kat atas, mesti dia lalu depan kelas i. Time dia lalu, i n Yanti yang dok sebelah, mesti bisik-bisik

'Ustaz lalu.ustaz lalu'

Sampaikan one day, cikgu Sejarah i tegur bila i n Yanti usha ustaz tu lalu..dia cakap sambil senyum-senyum..

'Tengok apa tu....'

Siyes malu.. T_______T

Lagi sorang cikgu yang i admirer, Teacher Norayun. Dia pun cikgu baru pindah kat sekolah i. Tak ingat time form berapa, tapi suami dia pun cikgu KH sekolah i. Cikgu Khairi. Teacher Norayun ni cun. Kalau pakai baju, mesti 1 set in colour. Tapi most of the time, dia suka pakai jubah n boots.Chantek! Tiap ari dapat tengok teacher Norayun ni dari jauh pun terasa macam

'Wa,indahnya ciptaan tuhan...'

Sunshine...


~peminat~




~artis klon Norman Hakim.Extra Note : Dia tak suka Memey seMemeh~
p/s : i terbau unsur-unsur ke'skema' an dlm ayat..

Sunday, October 25, 2009

Pagi Ini...

Pagi ini...
~lepas solat terus layan blog...memang jarang di buat!
~ada sumone yang berminat nak tgk Natrah....teruja sikit ada juga yang berminat sebab semalam ada kawan i bagitau kalau tempah ticket sekarang dapat offer...yeay!
~dapat video best dari adik annisa......semoga dapat apa yang di cari..ameen.ameen ameen..
~dapat msg dari Zila bagitau dia mc lagi....kesian plak i tgk dia mengandung sulung ni..
~i rasa tak sabar tunggu bulan 12..lagi lagi dan lagi..
~i nak kemas rumah sekarang!lepas tu nak pegi sekolah.............

Hari hari kerjaan udah mula.....lagi 20 hari untuk bekerja sebelum cuti sekolah..tak sabar ok!

Teman Serumah Saya

Malam ni saya rindu pada ousemate-ousemate......Malam ini i nak introduce ousemate-ousemate i yang best......

Ni housemate i yang paling di rindui malam ni. Yang bebaju kuning Farah.
Perkembangan terkini : Farah dah tunang ngan kekasih cerahnya Abu @ Din Mat Tap. Farah masuk rumah i time 3rd year.Kira Farah ni sempat 2 thn la menjalani kehidupan dengan i. Sebabkan dulu farah satu-satunya ousemate i yang amik course pendidikan fizik/mate gak, so i agak rapat ngn Farah. Farah terror masak. Tapi dia tak ske makan western. Kalau i ngan laa beria nak masak spageti, Farah tak join sangat sebab dia tak suka. Tapi i belaja masak style Johor dari Farah.. I kalau ada problem atau ketidak puasan di hati, i cerita kat Farah sebab tu sampai sekarang i macam tak bley nak hide sumthin je dari Farah.macam semua tau je makcik nih!!

Yang berbaju hitam adalah Laa. Gelaran di facebook Ava Adore. Perkembangan terkini : sedang bahagia bersama boyfren. Laa housemate paling kuat nyanyi. Kalau nak update pasal The Strokes, Muse, Radiohead, Coldplay terkini ,bley tanya kat laa. Laa juga ske goreng telur kat boyfren lama. I ngn laa selalu gak plan masak spageti sama2.Sampaikan i rasa i dah terror la masak spageti, selama 3 thn seousemate ngn laa

Yang di hadapan nama dia Wani. I tak rapat sgt dgn dia.Sebab bilik dia kat bawah.Semua pun tak rapat sgt dgn dia sebab dia suka buat hal sendiri. Bilik kitaorg semua kat atas, so banyak rapat dgn yang lain la. Wani mmg dari awal pindah umah die decided nak duduk sorang2 kat bilik bawah. Biasala. dalam banyak2 ousemate, mesti ada sorang yang pelik2. Dan dia ni mmg agak pelik sket dari yang lain. Tak kesah lah asalkan bahagia!

Yang pakai cermin mata tu nama dia Kema. Kema sempat 2 thn je serumah ngn i. Sebab tahun last tu dia dah pindah balik kolej stay dengan geng2 dia kat Kolej Zaaba. Kema pun i agak rapat. Dulu time kema ada kat rumah, apa2 ttg tutorial i bincang kema.Kalau tak paham kuliah pun i tanya Kema.Teman seperjuangan nih!

Ini Farah IT. I panggil dia Farah IT sebab die terror bab2 komputer. Kitaorg satu rumah merujuk ttg komputer dekat farah.Sesuaila sebab dia sorang je yang amik IT kat dlm rumah.Yang lain semua cikgu. I rapat ngn farah gak tapi yang tak best sebab Farah sempat setahun je serumah ngn i. Lepas rumah akak dia siap dapat kunci kat seksyen 3 tambahan, dia pindah rumah akak dia. I ske kawan ngan Farah.Sampaikan bila Farah pindah, i still lagi meronggeng ronggeng lepak dengan dia.I banyak jalan-jalan dengan Farah.Sampai sekarang kalau i datang Bangi, i mesti jumpa Farah.Cuma bila dah masing-masing di alam pekerjaan ni.susah sket la nak jumpa.Tapi i tau Farah tetap nak jumpa i...

Yang berbaju coklat bukan ousemate i.Dia hanay guard di rumah.Gile ah punya canggih sampai uamh pun ada guard.
Yang berbaju oren,Za.Dulu i rapat dengan Za.Tapi sejak ada krisis dia clash ngan schoolmate i,dia terus jadi tak baik dengan i.Plak tu diaorg clash sebab krisis yang dasyat gak.I dah cakap kat schoolmate i tu, i macam tak nak jadi orang tengah time diaorang tgh gaduh.Sebab i tahu akan jadi macam ni la.Hubungan i ngan Za pun dah tak baik sgt lepas tu.Tapi takde la sampai gaduh.Cuma kurang bercakap sangat. Tahun ke 4,Za pindah masuk balik kolej.Sebab i rasa dia pun tak serasi dengan semua ousemate dlm umah tu.Lepas kejadian dia ngn kekasih lama,schoolmate i tu......Perkembangan terkini pun i tak tahu lepas habis belaja,bawa haluan sendiri.
Ni semua ousemate i.Walaupun Farah IT,Za n Kema tak stay lama...tapi still banyak kenangan dgn diaorg tambah tambah dengan Farah n Kema sampai buatkan i rindu secara BANYAK kat ousemate i malam ni especially Farah,Laa,Farah IT n Kema...miss uolss!!































































Saturday, October 24, 2009

Pergelutan

I nak cerita satu cerita,yang terjadi kat i hari Khamis sebelum cuti Deepavali aritu...

Sebelum tu...

'Student sekarang memang berani!! "

Siyes memang berani....Sampai dengan i pun macam nak ajak fight. T______T

Actually,hari Khamis last week,sebelum i masuk kelas 1 Berlian untuk ajar Mate, ada sorang cikgu cakap kat i,nama dia Puan Deva { Puan Deva ni agak garang n semua students takut gak la kat die ala2 guru disiplin }

Puan Deva : Anis , after dis 5.30 ( time tu lagi 5 min nak masuk kelas ) is ur class in 1 B rite.Macam ni, ada students datang dekat i tadi, dia cakap, Zulfaqar ada bawa handset, siap tengok video dalam kelas sambil cover2 dgn songkok. So, nanti time u mengajar, u tolong amik handset tu . Dat students said,handset tu ada dalam poket seluar die. U masuk kelas mengajar je macam biasa then kalau dia tak perasan,baru u amik handset tu. Sebab kalau i yang dtg buat spotcheck tiba2, dia akan sorok. So, u nanti masuk kelas amik handset die.

I sentap sket bila Puan Deva pesan macam tu.I sentap bukan sebab taknak amik handset Zulfaqar tu, tapi bila i terdgr nama student tu, dia adalah student yg panas baran dan sangat malas dan dia adalah student yg paling i tak suka { Astagfirullah..tapi btol tak suka!!! }. Bayangkan, kalau i suruh tulis, dia takkan tulis. Paling bagus pun dia tulis hari, tarikh n arahan. Kalau i suruh2 banyak kali, dia macam memberontak nak hempas2 buku.Ok,hati cikgu mana yang tak geram macam tu. I ni pun berperasaan ok! Tapi tiap kali dia buat macam tu takpe, i sabar. Tapi bila Puan Deva pesan macam tu, i sentap sket sebab takut dia buat sesuatu kat i sebab dia ni panas baran sket. Sebab tu i cakap kat Puan Deva balik...

I : Ok, tapi i risau sikit sebab Zulfaqar ni panas baran. I takut kalau dia buat apa2 dengan i.Tapi,kalau ada peluang nak amik handset tu, i amik la nanti...


Bila i masuk kelas 1 Berlian...

Zulfaqar ni masuk lambat dari i ke kelas. Time dia masuk kelas, i nampak dia tgh masukkan handset tu ke dlm poket belakang belah kanan. So, mmg i dapat aim la poket belah mana dia letak handset.

I pun mengajar la macam biasa.Time i suruh students salin latihan , i saja jalan2 dekat dengan Zulfaqar tu buat konon-konon i nak tgk latihan dia buat n suddenly dia bangun untuk pindah tempat.Mungkin tak selesa bila i datang dekat. Then , bila dia bangun, terus i masukkan tgn dlm poket dia, snatch handset die yg dalam poket tu...

Dan bila i amik handset tu dari poket dia, dia terus pegang tgn i n picit tgn i untuk lepaskan handset tu...sakit ok..i sakit.Bayangkan la budak lelaki picit tgn i yang bertulang ni je.Kalau byk isi tak pe gak. Hati i pun time tu sakit.Bila dia buat macam tu kat i.Sakit!Time die tgh picit tgn i tu, tiba-tiba terdengar suara Cikgu Manap { cikgu disiplin } kat kelas sebelah n terus i cakap..

' Zulfaqar, baik kamu lepas tgn cikgu sebelum cikgu panggil Cikgu Manap'

Hati dah menggelegak time tu......lepas i cakap macam tu, baru dia lepaskan tgn i...tapi macam still tak puas hati, dia cakap..

' Saya tak kacau cikgu,cikgu tak payah la sebok2 nak kacau saya!!'...Sambil hempas-hempas kerusi.

Sangat kurang ajar kan.....

Then, lepas i hbs kelas pukul 6.30, dia datang dekat i,..

' Cikgu,saya nak balik handset saya'......

Sebab hati i pun tengah panas time tu, sebab dia bersikap kurang ajar dgn i tadi,so macam no consideration la. Actually sebelum ni i ada je rampas handset budak, tapi sebabkan dia dtg dekat i dgn secara baik, i pun treat dia dgn baik dan nasihat dgn baik. Tapi bila i dah diseksa macam tu.siapa yang nak layan baik kan....hati i panas ok!

'Kalau kamu nak handset,kena bawa mak ayah kamu dtg jumpa penyelia petang.Ini peraturan.'

I macam taknak cakap banyak sebab hati i betul2 sakit. I ada 2 orang adik lelaki.Tapi tak pernah langsung nak mencederakan i. So, i pun nak keluar la dari kelas. Bila i cakap macam tu, dia tak puas hati. Then terus tutup pintu kelas tak bagi i keluar.....

' Baik cikgu bagi handset saya!! '

Bila dia wat i macam tu, hati i lagi panas.Sangat geram ok.Nasib baik time tu ada students lagi tak keluar dlm kelas. Kalau tak i rasa maybe dia dah kurung i dalam kelas tu....

Terasa diancam, i cepat2 keluar kelas pergi kat kereta. N bila i nak tutup pintu kereta, bley plak si Zulfaqar ni tahan pintu kereta i...sampai nak terkopak.Kebetulan plak time tu takde cikgu.Sebab kalau sesi petang cikgu bukan ramai sangat pun...

'Zulfaqar,kalau patah pintu kereta cikgu ni.kamu ganti ye.Kamu nak handset,nanti kamu mintak kat penyelia petang.Saya nak pergi bilik dia ni....kita setel sana'

Nasib baik dia nak lepaskan pintu kereta tu.Terus i tutup pintu kereta, i pergi bilik penyelia petang....Sebenarnya cuak gak takut die tumbuk i, tapi cover sebab tu terus cepat2 blah!

Giler ah budak sekarang...mmg kurang ajar! Hati i memang panas time tu.Kalau dia dtg dekat i dengan cara baik, i boleh gak nak lembut hati bagi balik handset dia. Tapi dah sangat kurang ajar...i terus tak mau bagi langsung sebab geram bila dia boleh nak picit tgn i dengan sakit nya....

Dis week, i takut gak kalau2 sumthing happen kat i. Mak pesan, jangan jalan sorang2 kat sekolah, takut dia tiba-tiba dendam dtg pukul ke. Tiba-tiba cuak bila mak pesan macam tu. Tapi Alhamdulillah sekarang takde apa2 yang berlaku....masih selamat.

Sebab tu , time Puan Deva tu pesan kat i suruh rampas handset Zulfaqar ni, i berat hati siit sebab dia ni panas baran. Kalau i biar je, students i sekarang makin hari makin naik lemak sikit. I tau je ramai yg bawa handset, n kalau di cek sorang2 handset tu, i tau je mesti ada video blue dlm tu.

Kalau i dah cerita ni, mesti ada plak nak bagi komen annoyink kata

'Skema lah kau..handset students pun nak rampas'

Tapi sebelum bagi komen annoyink macam tu, i nak tanya kat korang....

Kalau korang sebagai cikgu, tahu ada students bawa handset dan dikhuatiri ada unsur lucah dalam handset,korang nak terus biar bagi students tu tgk blue atau rampas?

Ok..sekarang sila tengok blue...haha..eh..bukan..sekarang sila buat pilihan....

Semoga students saya berubah menjadi students yang baik-baik...dan lulus exam..Ameenn..

Friday, October 23, 2009

Saya Dah Tak Ada Kawan...

Saya ada satu keinginan sekarang.I teringin bangat seh nak tengok teater.Siyes teringin dan nak nak nak..

Actually,hasrat i ni mmg i dah pendam lama dah.Kalau peram lama2 sampai naik ulat kan.Kira ni dah taraf berulat ulat dalam hati la. I teringin sangat nak tengok teater.I teringin sejak time teater musical Puteri Gunung Ledang lagi. ..tapi bila i ajak kawan-kawan i, tak de pun yang berminat nak tengok.Takpe i pendam.....Bila i tanya kat kawan2 i yang belaja kat UKM KL..yang jaraknya hanya sekangkang kera ke Istana Budaya,diaorg cakap dah tengok..tak pe i pendam.....


Bila keluar teater P Ramlee The Musical, i rasa macam nak tengok lagi.Tapi atas sebab takde kawan pun yang berminat nak g.I tak pegi la.I pendam lagi......Takkan nak g sorang-sorang.Benda tu yang paling i takkan buat.I takkan buat benda yang 1st time sorang-sorang.Tapi kalau i dah terror..tahu selok belok..wat sorang pun bley.Ces,ini bukan belagak, tapi i jenis tak ske nak nyusahkan orang secara banyak sangat.Sebab i rasa kalau macam orang tu temankan i, i dah nyusahkan orang tu..sbb tu i lebih suka buat sendiri. Cuma untuk 1st time je i perlukan tunjuk ajar kerana i kurang ajar....haha


Sekarang minat nak tgk teater datang balik sebab nanti ada nak tayang teater Kisah Natrah , 30 November ni. I rasa macam menarik kisah ni, sebab jalan cerita dia tentang perjuangan seorang muslimah yang menjadi isu di Singapura sampai terjadinya rusuhan.Klik SINI untuk cerita lanjut.I tak reti ah nak explain sebab i bukan pencerita tegar......


I rasa cerita ni menarik.Sebab tu i nak tengok.Owh.lupa nak cakap.Red Kebaya pun i teringin nak tgk tapi miss juga sebab i tatau sape yang minat nak tgk teater ni..ayat mcm takde kawan langsung..mmg looser ah.Sebenarnya, i ramai je kawan, tapi i tak jumpa lagi kawan yang nak tolong teman kan i tengok teater ni...


Untuk kali ni, i harap i dapat lah nak tengok teater Kisah Natrah ni.Plus Maya Karin n Remy Ishak yg jadi hero n heroin..lagila gedik nak g tengok....Nak..nak..nak.


Tapi i tak de teman pun nak g tengok..sebab i tak tahu pun siapa2 yang berminat nak tgk teater ni.I je yang macam semangat lebey.kalau i ajak2 orang..nanti mesti akan cakap tak minat. Tu yang kecewa tu.Kalau tak dapat tengok jugak kali ni. i rasa i nak kuburkan sajalah niat i nak tengok teater. Tunggu lepas kahwin plak, i nak paksa suami teman i sebagai salah satu aktiviti bermesra mesraan...


Sekarang ...i tak nak mengharap i dapat tengok..tapi i akan berdoa i dapat tgk.. { ayat putar alam }


Semoga bangunan ini tidak roboh sebelum i sempat pegi......


I nak duduk di atas kerusi-kerusi tu..biarlah sekali.. T___T

Wednesday, October 21, 2009

Entry Yang Miang

Malam ni dekat FB i, kecoh tentang junior i yang kematian suaminya..Al-Fatihah buat suami Nor Shuhailiza.Semoga rohnya di cucuri rahmat.

Bila i baca segala kekecohan yang melanda di FB i ni,tiba-tiba i sentap.. T_________T. I terpikirkan bagaimana keadaan junior i tu. Pada usia 23 tahun dah begelar janda. Ni la yang di katakan, Jodoh Pertemuan di Tangan Allah.

Dan i juga terpikir, bagaimana pula dengan jodoh i nanti? Kita selalu merancang nak bahagia je.Nak yang hensem bertaraf Brad Pitt lah.Nak yang bermisai macam A Galak lah.Nak yang gemuk macam Kuman lah.Macam-macam taste ada. Tapi kalau tak ada ciri-ciri yang kita nak.Sanggup kah kita menerima pasangan kita seadanya? Kalau i, I sanggup!! As long as 'si dia ' menyayangi dan menghargai i sebagai wanita....

Dan i juga terpkir. Kalau i kahwin nanti, macam mana kalau tiba2 suami i nak berpoligami?Sanggup tak i nak jadi macam Amina....merelakan saja tapi sebenarnya hati sedih dan perit....Macam mana kalau dipertengahan perkahwinan suami i meninggal macam kes Suhailiza ni.Tabah @ tidak i nak hadapi?Wah,takutlah dengan dugaan Allah!!

Apa-apa pun i doakan yang terbaik untuk i dan juga perkahwinan i jika ada jodoh nanti { gatai }.I juga akan mendoakan segala yang terbaik untuk suami dan keluarga i nanti { gatai }. I akan mendoakan segala kesejahteraan buat suami dan keluarga i nanti { gatai }. I akan doakan ditetapkan kecintaan suami terhadap i , dipanjangkan jodoh..takmo lah suami meninggal..dan di hindarkan poligami { gatai }. I akan doakan dijauhkan segala musibah buat suami dan keluarga nanti { gatai }. I akan doakan kebahagian buat suami dan keluarga nanti { gatai }. I akan doakan dikurniakan anak-anak yang soleh dan solehah { gatai }

Haha.Entry manyak gatai arini. I pun sudah ngantuk. Sekarang i nak tido di samping suami. { gatai.gatai.gatai } ~wink~

Friday, October 16, 2009

Hari Ini.......

Hari ini i ......SAKIT PERUT susah nak tido tapi ngantuk......
extra :
hati-hati jika anda............
  1. terlalu kurus / terlalu gemuk
  2. kuat emosi
  3. tak tahan panas / sejuk
  4. kuat menggeletar
  5. cepat penat
  6. degupan jantung kuat

anda mungkin menghidap TIROID!!

Baik g cek doktor.......ingat kurus tu bagus ke??

Thursday, October 15, 2009

Busy Ke?

Tup Tap Tup Tap..hari ni dah Khamis dan dengan rasminya harini dah jadi hari last dalam dis week. Esok i dah start cuti dah rasa happy sekali sebab sekarang mood untuk bekerja sangat lah tipis. Esok cuti yes yahooo dot com. I teruja.

Cuti kali ni i dapat 3 hari. I sangat wish hari Isnin nak cuti. Sebab i rasa sangat lah tidak cukup 3 hari cuti dengan segala program yang i dah daftarkan untuk involve ni.Ces, semangat sungguh!Biasa la...mood gaya remaja memang macam ni...

Esok, i menginvolve kan diri nak join BBQ bersama gadis-gadis di rumah Kak Miza. Bakar saja apa saja. Yang penting i nak makan sosej , sosej, sosej. Ok, itu paling feberet.

Hari Sabtu, Ayu bercadang nak datang rumah i, dan i cadang macam nak bawa Ayu gi Bukit Merah Laketown sebab tiba tiba i teringin nak g jumpa Orang Utan, pusing pusing naik bot. Wah,macam menarik!!

Ahad, ati kahwin. N i dah janji nak pergi ngn my frens. So, ati, i'll be there. InsyaAllah....

3 hari cuti, dah macam-macam agenda yang i kena buat. So, i rasa macam i kena extra cuti lagi satu hari untuk relaxxxxxxxx..ces,,,ngengade!

Wednesday, October 14, 2009

My Heart Will Go On....

Sejujurnya saya memang malas nak mengupdate belong kesukaan saya sejak dua menjak ni. I dah banyak kali rasanya bernekad dan bertekad untuk menyayangi belong pada setiap hari. Tapi i rasa makin hari i makin ding dong untuk mencarut coret eh bukan..mencorat coret segala macam hal dalam belong kesayangan i loikeeeee....

Hasil penyelidikan yang i telah lakukan secara mendalam, peng'update' tan blog i memang banyak terpengaruh dengan keadaan emosi dan hati. Kalau hati i terasa tak teruja atau gembira atau tak terasa fun langsung di sudut hati, i mesti malas nak update blog walaupun ada benda je nak cerita tapi hati kata taknak, i tetap tak nak okeiii!!

Cuba kalau emosi dan hati i berada dalam keadaan keterujaan yang tinggi.Hati gembira suka melompat lompat, i rasa macam 24/7 nak berdampingan dengan blog sampaikan apa yang i masak pun i nak update.Sampaikan tgh mandi pun masih pikir nak update blog blog blog blog. Sangat obses bukan. Itu kalau hati i tgh happy okeii!!

Eh, macam looser sangat i cakap hati i tgh tidak gumbira tapi i fine masih boleh gembira sebab itu buku cakap 'Rahsia Hati Tak Siapa Tahu' [ ini tajuk novel kan, da tak ingat siapa tulis, tapi cerita die best ..time i form 5, semua addict dengan cerita ni okeii ]

Okey , i cerita apa yang buat i tak gembira...

1. Selepas cuti hari raya hari tu, tiba- tiba i terasa banyak kerja. Everything nak kena settle sebelum sekolah tutup lagi 5 minggu, padahal banyak lagi yang tak settle dan yang paling buat i tak gembira sekarang i banyak lagi tak habis nak ajar students sedangkan exam minggu depan.Cuak okeii....i memang jenis kalau tak settle satu benda, i akan terpk pk sebab itu ku bilang hatiku enggak happy.. T__________T

2. I tertunggu tunggu post card dari Bangi tu sampai sekarang tak sampai-sampai, i risau dan harus memikirkan wat happen next?????

3. Lately kaki dan tangan i cepat lenguh. I takut kalau sumthing happen to me. I tak kawin lagi. Bf pun takde lagi. I umur pun tak sampai 24 lagi. I rasa nak jumpa doc tapi i takutt kalau doctor cakap bukan-bukan.....

4. I tiada teman berbicara sekarang.................sebab tu tak gembira kot..HuaHuaHua...

Ya Allah...
jika aku jatuh cinta...
cintakanlah aku pada seseorang..
yang melabuhkan cintanya padaMU
agar bertambah kekuatanku untuk mencintaiMU

Saturday, October 10, 2009

Program Hari Ini

Sebenarnya status badan i tidaklah berkederat sangat nak update belg malam ni.Tapi i gigih juga nak buat sebab i macam tak tertanggung rasanya kumpul manyak manyak cerita dalam hati.

I rasa hari ini i bergerak sepantas kilat, selaju bullet train. Sejak semalam i terlibat dengan Kursus Kepengadilan Bola Jaring untuk mencari pengadil-pengadil yang profesional di daerah yang tersohor okei. HaHaHa. Itu macam over. Sedangkan selama 23 tahun memang tidak pernah langsung sama sekali mencebur kan diri dalam kancah bola jaring, sedangkan bola jaring pun i tak pernah berniat untuk memgang, apatah lagi jadi pengadil. Tiba-tiba dipanggil untuk jadi pengadil, I terasa sangatlah seperti alien jatuh ke bumi tapi i gigih juga nak pahamkan undang-undang game girlgirl yang selama ni i rasa tak mencabar langsung dan menyusahkan sebab terlalu banyak yang tak bley dari bley, takpe, i belaja jugak selama dua hari.

Sebab itu sekarang i terasa tidak berkederat kerana selama dua hari i terkinja kinja di court , blow blow wisel dan memerah otak untuk memikirkan jenis jenis kesalahan yang dibuat pemain. Penat seyh. T______T

Betapa pantas nya i bergerak hari ini, i masih sempat lagi nak pergi kenduri kahwin my fren, Ain. Dengan pakai tshirt,tracksuit n sport shoes nya...i dengan intan slumber je g kenduri my fren pakai macam tu. Tak kesah lah kan, yang penting kehadiran. Kalau tak pergi, i macam segan sangat la plak sebab rumah dia dekat dengan rumah i, so time rehat tengahari waktu kursus tadi, i n intan g cabut jap g kenduri. Nasib baik dapat goodies special.Berbaloi baloi!

Habis kursus, i n intan wat next plan plak. Kitaorang g join potluck dekat umah Kak Shikin. Makanan wallaweh, sangatlah banyak sampai i pun buat second round nak makan semua makanan. Sangat sedap okei dan sekarang tiba-tiba i craving nak makan laksa lagi.Nak Nak Nak.

Itu kisah hari ini. I nak menjengok ikan jap. I baru join game ni hari ni. ~:P

Thursday, October 8, 2009

Jin Notti Pun Looser

Malam ni satu je wish i.......................

' i harap students i jadi baik baik baik baik dan tidak notti serta memeningkan kepala i lagi'

Sebab sekarang i rasa students i makin notti notti notti notti macam JIN KAZAMA!!!

Perkara yang mengsengkelkan i dekat budak zaman sekarang yang konon hebat lah konon..

  1. PEMALAS.....g sekolah bukan setakat buku tak bawak..pensil pun pinjam.homework kalau bagi tak penah buat.
  2. PEMONTENG......pergi sekolah tiap hari sebab nak ponteng je. Sampai sekarang keje cikgu i rasa bukan mengajar, tapi jadi pak guard nak kawal dak ponteng lalu lubang tikus..padahal baru form 1..dah pandai!!
  3. PEROKOK..baru form 1 dah pandai merokok..busuk!!
  4. PENGKURANG AJAR..dgn cikgu tak hormat langsung.Ada cerita kat sekolah i, cikgu ni cakap dia dah nak keluar, siap students cakap..kuar la kuar la...$#%@$%
  5. PEMINUM..lagi tension bila student siap minum2 arak lagi....hampagas kepala!
  6. PEGADUH..emosi lebey2..asal kawan cakap sket nak tumbuk..meh cikgu tumbuk sekali muka tu nak??
  7. PEMBISING....i rasa macam i buat free show je kadang2 tiap ari sebab i ngajar kat depan, bukan nak dengar tapi kerja bersembang 24jam..nak je i sumbat mulut dengan stokin busuk senang nyesal baru tau bersembang itu memudaratkan mulut. T_______T

Wahai students....jadilah kamu baik baik belako macam cikgu.. ~:P

Wednesday, October 7, 2009

Dah Tau Dosa Jangan Buat

Tadi i tengok muka kat cermin
Tiba-tiba i rasa kening i berselerak hodoh berterabur
I rasa macam nak cukur bagi kemas extravaganza nak cantik jugak lah konon
Tapi bila teringat tuhan marah cukur kening itu dosa
I tak jadi nak buat
Biarlah semak samun kening i
I terima diri i seadanya............
HAHAHA....statement last ayat tak bley blah!!!

Sunday, October 4, 2009

Contohilah Wonderpets

Selama dua hari i ini,i tiada di rumah,berada di luar kawasan..mengalami percutian hebat ala hutan di Hutan Lipur Ulu Kenas,Kuala Kangsar.Ah.kerja cikgu memang macam ni.Students ber'camping' , cikgu pun camping.Students ber'picnic' , cikgu pun picnic. Students ber'lawatan' , cikgu pun lawat-lawat. Senang nak cakap , apa aktiviti students sume ckgu kena join da club sampai i pun da rasa muda 5 tahun sekarang macam students ... ~:P

Kem Pengawas ini adalah aktiviti yang pertama di buat di luar kawasan yang i join selama almost 1 year menjadi pendidik yang terdidik.Sebelum ni semua kem yang i join buat dalam sekolah je. I malasla nak cakap i camping sekarang sebab selama i dua hari duduk di hutan, i tak de plak tido dalam khemah, makan akar-akar kayu, ulam-ulaman, telur rebus.Takde takde takde.Tak la macam camping sangat i rasa.Ala bercuti dalam hutan, kalau penat anda tidur.Lapar anda bley makan.

Percutian ini i rasa agak best jugak walaupun pada awalnya i rasa memang tak best sebab terpaksa paksa nak kena duduk dalam hutan..Meninggalkan blog selama dua hari sedangkan i baru pasang niat nak update tiap hari.T______T.I memang rasa tak best bila niat i yang berkobar kobar berasap asap,terganggu.Rindu bloggers!!!Eceh..tetiba......

I rasa best dengan kem kali ni sebab boleh ber'mesraan' bersama single ladies yang lain. Kalau kat sekolah, asyik kerjaan saja. Sampai kadang-kadang bikin pusing kepala ibu, sampai mau ngomong pun enggak ada masa.Argh, ibu dah mula ngomong indon.Baik kau ubah anis sebelum readers blah.Ini warning.KAHKAHKAHKAH.Cis, sungguh tak serius warning macam ni.

Tapi ada satu benda yang i kagum dengan rasa setugas di sekolah i, sebab everytime sekolah nak buat kem-kem macam ni, ramai sungguh masterchef kat sekolah i yang leh amik tender nak masak-masak ni.Memang master la i rasa.Sampai i yang amatur ni pun bley budget menjadi master kalau dah tiap kem buat macam ni. Ala suasana kenduri di hutan pun ada. Nasib baik tetamu yang datang hanya orang saja. Tidak termasuk beruk, babun, kera dan juga monyet di hutan. Kalau tak, extra job la untuk master-master chef sekolah i macam ni.....Sekarang baru tau kan.Kerja cikgu bukan setakat mengajar, jadi chef pun bley woo wa cakap sama lu..

I rasa ok kem kali ni sebab i tak over penat. Balik rumah siap bley online berjam jam, itu tandanya i tak penat. Sebab i rasa banyak pembantu-pembantu sepanjang kem dan kitaorg buat kerja ramai-ramai, sebab tu i tak penat. Kalau i penat balik kem, konfem i menyesal pergi kem ala hutan macam ni. Bak kata Wonderpets..Apa Yang Penting..Kerjasama.Kalau takde kerjasama, ramai cikgu mogok tak nak pergi, tiada master chef , konfem-konfem la i penat dan rasa tak best sebab pergi kem dalam tertekan. Sebab nama pun kem , konfem la tak best , penat pulak tu. Tapi sebab kem kali n tak penat, i consider sebagai best.Lalalalala.Anis menyanyi girang. ~:P

Contohilah wonderpets kalau tak nak penat di tapak kem.Ini i pesan sebab i dah rasa :)

Thursday, October 1, 2009

1001 Rasa Babas

  • I rasa belog i dah 2 minggu i abaikan...bersawang sawang.Sekarang i akan start update update dan terus update sebab saya dah lonely kembali. T____T..Sob sob.Lap leyboard. :(
  • I rasa lepas musim raya ni, kerja i di sekolah bertambah tambah.Dah nak dekat akhir tahun.Semua benda perlu di berehkan sebelum November.Lepas tu cuti sekolah..yahooooo dot com!I nak bercuti lah.Mungkin ke Hawaii untuk menari cha cha.Hahahahahampeh ~ :P
  • I rasa sekarang macam masa tu macam tak cukup 24 jam bagi i.Banyak sangat perlu di berehkan dalam sehari.Ke nikmat lapang tu dah di tarik?uwaaaa...nak balik!!!
  • I tengah tungguh postcard dari Bangi.Tak sampai - sampai lagi....i risaulah!!
  • I rasa sunyi sejak adik-adik i balik asrama, tinggal i n adik je kat umah.....ini kes lonely ni..
  • I rindu lawak adik-adik i.Diaorang memang ala the clown sampai panggil i gila sex atas cubaan nak tangkap gambar adik ee time kain terlondeh.Hahaha.Owh..ini lawak adek beradek yang memang fun.Tunggu ye adik-adik...nanti gila sex ni jadi hantu baru tau.. ~:P
  • I rasa best ada ramai kawan sekarang ~ :P
  • I tak suka orang yang tuduh n judge i bukan-bukan tanpa kenal siapa i yg sebenarnya...jgn judge i sebelum berkawan T__________T
  • I tiada perasaan apa-apa terhadap camping yang i nak pergi esok.
  • I rasa otak i dah jemmed dan perlu tidur..

Good Nite!!

PHD IS A LONELY JOURNEY