Saturday, September 26, 2009

Lima Hari Tanpa Henti

Saya rasa mood raya saya semakin susut selepas 5 hari secara berturut i membanting tulang memerah keringat untuk berhari raya dan ku korbankan diri semata mata hari raya.Ok,ayat ni memang nampak i gigih sekali berhari raya.Tapi i rasa,tiap tahun i memang gigih pun berhari raya sampai seminggu direct dengan aktiviti raya pun ada.Itu kisah tahun lepas...i memang berhari raya selama seminggu direct.

Tahun ni i rasa, ( i rasa lagi......dan rasanya sungguh finger lickin good bak kata kfc..owh..ini memang mengarut ntah apa ntah ) aktiviti raya i dikurang sikit dari tahun lepas.I memang dah kurangkan tapi masih dan masih sampai raya 5 direct non stop tanpa henti..ni pun i tak paham kenapa macam ni ntah.Sebab tu i memang suka raya..i likeeeeee.. :)

~ HARI RAYA PERTAMA...raya 1st i memang busy la macam semua aktiviti nak buat hari raya 1st.Macam tiada hari untuk esok.Tapi perkara wajib mesti nak ziarah kubur atok dan salam duit raya ini macam tak bley terlepas lah kalau raya 1st...

~ HARI RAYA KEDUA...g balik kampung ayah kat kedah.Wat tawaf dari satu umah ke satu umah sedara sampai leh pusing 1 pekan Kulim I rasa sebab semua sedara i banyak kat Kulim.Banyak sangat pergi rumah sedara sampai perut i pun bunyi kruk krek kruk krek n adik siap sakit-sakit perut lagi sampai penat berenti banyak kali dekat stesen minyak.Owh,adik..ko memang meninggalkan kenangan sungguh la..Tapi i suka gak aktiviti lawatan kekeluargaan ni sebab macam sedara yang lama tak jumpa pun bley jumpa time hari raya.Itu i suka......

~HARI RAYA KETIGA...awal-awal lagi kawan sekolah i dah plan-plan nak datang beraya kat rumah dan awal-awal pagi lagi i semangat nya buat mee kari kaw kaw untuk kawan-kawan i nak datang.Tapi hari ni bukan setakat kawan i nak datang rumah,kawan adik i,pakcik i pun nakdatang..so masak memang dah macam open house secara tak rasmi dah la i rasa.dari pukul 10,Rahimi datang ngn kawan die beraya rumah i.Thanks Rahimi.Then sambung kawan adik i..Then sambung pakcik i datang.Then sambung inaz,farah,kemal,shira,shima,ema,romong n biron datang raya.Sampai jiran sebelah rumah buat open house pun i tak sempat pergi sebab dah terbongkang.......Thanks kawan-kawan.. :)

~HARI RAYA KEEMPAT...hari ni my family buat kenduri arwah tok.Ni memang acara wajib di buat time hari raya sejak atok meninggal 2 tahun yang lalu. Macam di kira hari keluarga la jugak sebab time ni akan semua dari yang berpangkat cucu sampai la ke tok..akan datang rumah...Petang tu plak,i g raya rumah laa dengan obet n thanks laa spageti memang sedap!!

~HARI RAYA KELIMA..hari ni Yanti bersama suami datang kerumah i awal pagi lagi.dah lama tak jumpa Yanti,i rasa sejam dia datang rumah i pun tak cukup lagi nak gosip.Tahun ni Yanti datang berdua..next year akan datang bertiga dengan anak yang coming soon. Hari ni juga i pergi beraya ke rumah zai n shima,kawan kerjaan.Alhamdulillah ada gak peluang i nak g beraya rumah kawan terdekat.. :)

Hari Raya memang busy tapi i likeee..Tahun ni tak buat konvoi raya ke Ipoh @ Bota @ Teluk Intan yang sepatutnya i buat hari ni dengan Ema,Anne,Romong n Elina..sebab plan cancel last minutes...

Kepada Anne..sorry sangat cancel..nanti balik Ipoh roger je..jangan nak tunggu raya tahun depan sangat..Deepavali ada cuti lagi..kita akan jumpa lagi...

Kepada Moon..aku terharu ko amik cuti banyak tahun ni tapi kita still tak jumpa.Plan kelam kabut memang cam tak sedia set 1,2,3....jangan mogok tahun depan nak amik cuti sikit..selamat pulang ke Sabah esok..take care.. :)

Kepada Ema..raya tahun ni kejap je..plan banyak terganggu..nanti kita jumpa gossiping lagi.. :)

Kepada Ineh..terima kasih bersusah payah datang kerumah dari Teluk Intan nun disana walaupun jem bagai...

Kepada adik beradek,sedara mara dan kawan-kawan..yang terlibat secara langsung dan tidak langsung bagi memeriahkan acara hari raya tahun ni..terima kasih.Semoga ukhwah fillah terjalin selamanya...

Eh..i dah rasa entry kali ni macam bertukar kepada entry Salam Perantau edisi Anugerah Baju Raya Popular..I dah habis bagi ucapan.

Sekian.

4 comments:

maiyah said...

byk projek raya nampak.. moga ceria ye

yOnnA said...

uitt byknya program raya dia. kalah artis ok! hhahaa

LUVLYDIYANA said...

kak maiyah :
happy sungguh!!hihi

LUVLYDIYANA said...

yonna :
tahun ni kira kurang sket..kalo tak lagi banyak..huhu

REVIEW: DTOX NATURAL SENDAYU TINGGI