Thursday, August 6, 2009

Undang-undang tu ape?

I lahir dari keluarga yang life penuh dengan undang-undang.I kira-kira,hampir keBANYAKKAN ahli keluarga i jadi pelaksana undang-undang.Dari ayah i sampai la ke bapa sedara sampai la ke atuk sedara sampai la ke ipar duai macam semua kerja yg melibatkan undang2 je.Sampai umah ni pun byk yang berperaturan tapi masih lagi tidak terkongkong.I tak bley bangun lewat di rumah sebab ayah dah latih macam tu sejak kecik.Eh,bukan saja kat rumah,kat kampung pun sama sebab mostly sedara saya pelaksana undang-undang.Aishhh...

AYAH saya...
Dia adalah seorang polis di Ibu Pejabat Polis Tapah dan akan bertukar minggu hadapan ke Ibu Pejabat Polis Nibong Tebal.Sangat berkepakaran dalam bidang menembak termasuklah menembak biawak dan tupai di belakang rumah time i kecik2 dulu.Dulu time diri masih comel,eh sekarang pun comel jugak.Kan kan.HAHA.Abaikan statement tu...time i masih tinggal di kampung bersama atuk..ayah i suka bawa balik pistol ke rumah.Sampai i siap2 testing pegang pistol n insaf lepas tu sebab pistol berat giler punye ah tak larat angkat oleh kanak2 comel tapi tak insaf main kira2 peluru.Gile ah punye thriller zaman kanak2.Mane nak cari orang main pistol SEBENAR di zaman kanak2?Mane nak cari orang yang main kira2 peluru di zaman kanak2?Di sebabkan kepakaran i dalam bidang persenjataan,i rasa i juga layak untuk menjadi TOMB RIDER jika di beri peluang KINI...

BAPA SAUDARA saya..
I ada 2 orang bapa saudara yang bekerja di bahagian kePOLISan.Masing-masing berkhidmat di Sungai Siput dan Alor Star.Dan masing-masing berada di bahagian SIASATAN.I rasa polis2 yang berkhidmat di bahagian ni macam cool2 sket.Relax la beb!Itu mungkin MOTO hidup mereka yang i reka-reka.HAHA

I juga i seorang bapa saudara yang berkhidmat di Penjara Kajang.Time i belaja dulu,i sangat kerap ke Penjara Kajang tapi i tak pernah jumpa pelakon.Sangat mulia kan i punya wish.Sebab i kalau tengok2 drama2 melayu yang ader action2 sket,mesti berakhir di Penjara Kajang.Sebab tu dulu,kalau i g penjara kadang2 i wish i jumpe dengan artis tengah buat pengambaran sebab i nak tengok macam mane.Tapi sampai sekarang i tak dapat tengok sebab tak pernah jumpe pun lokasi yang sesuai artis ni buat pengambaran.Setakat jumpa Zizie Ezette,Eric,Accapan di Mid Valley tu tak payah cakap ah...I malas dah nak heran...

I juga ada bapa saudara yang kerja di Parlimen Malaysia sebagai penggubal undang-undang.Kerja apakah ini i tak pasti.Tapi yang i tau die pastilah kenal dengan semua ahli parlimen sebab bekerja di parlimen.I kurang sembang dengan dia tapi masih lagi rapat cuma bapa saudara i ni pendiam dan macam skema nak buat lawak2 palsu.Tapi i tetap suka dia sebab dia suka lanje i makan tahap DEWA.Dulu time i belaja,i pun suka datang rumah dia di Putrajaya.3 hari i stay,housemate i dah cakap i gemuk.Gile ah punye lahap aku makan sampai 3 hari leh gemuk....

MAK SAUDARA saya..
Saya ada seorang mak saudara yang bekerja sebagai peguam.Tapi dia ni macam skema sket.Life byk sgt rules.Ekkk..sifat peguam macam ni ke?HAHA.Tapi i still suke dia sebab dia suka ajar i masak masakan western sebab itu memang i suka.Cuba tanya siapa yang ajar i masak spagheti?macaroni?si lawyer buruk ni la..HAHA..

ATOK SAUDARA saya...
I ada seorang atok saudara yang sekarang menjadi pegawai polis pencen.Dia memang ada kaliber sebagai pegawai polis ahh.Sebab die ni tegas sket kadang2 pun i takoooottt

I ada seorang atok saudara yang berkhidmat sebagai ahli parlimen sehingga KINI.Ni tak bley citer lebey sebab parti pembangkang.Kang blog i kene band i tak rela youuuuuu..HEHEHE.

I juga ada seorang lagi atok saudara yang berkhidmat di Penjara Kajang ,tempat i wish jumpa artis buat penggambaran sebab i selalu wonder dalam diri dulu,i ni selalu masuk penjara,kalau tgk cerita melayu pun,mesti ader kaitan ngn penjara,tapi i tak jumpe..bilamasa diaorang berlakon..itu yang i pernah terlintas di kepala tiap kali i masuk penjara..

I dah cakap..i di kelilingi oleh orang yang mengamalkan undang-undang.Kemana saja i pergi,mesti nak cakap hal undang-undang..

TETAPI

Walaupun i telah di latih hidup dikelilingi pelaksana undang2,tapi I rasa bukan pengamal undang-undang yang baik sebab....

1. I ada masalah ngan timing.Kalau janji ngan i pukul 3,i jarang datang tepat masa.Kadang 2 i pun musykil apatah yang i buat sampai terlewat i pun tak tau.Berangan pun bukan.Tertido pun bukan.Aishhhh..

2. I suka parking kereta sesuka hati asalkan kosong.Sebab itu i sangat memanjakan autobots twins i sebab ianya kecik dan comel so i senang nak mencelah..

3. I dah 2 kali kena saman sebab parking bersepah sepah tapi masih tak bayar.Malas ahh..Tunggu dulu amaran kecemasan baru i bayar..HAHAHA

4. I suka speed tak ikut had laju sebab kereta i kecik i rasa tak bley trace..ok..ok..itu i rasa je..sebab i rasa kereta kecik bawa 100 km/j pun tak laju mane pun...

5. I akan buat sesuatu secara sesuka hati selagi tidak menjejaskan sesiapa dan memudahkan i.Hidup kena bijak bukan.Hoyaaaaa!!

Mutasi gen yang suka break the rules ni i tak tau datang dari mane.Yang pasti bila ada orang potpetpotpet baru i tak buat.Maybe i need someone yang selalu bagi nasihat potpetpotpet kot.HAHA.....

Dah habis tulis..now bagila komen potpetpotpet supaya i akan insaf SEKARANG.... :)

No comments:

PHD IS A LONELY JOURNEY