Posts

Showing posts from August, 2009

Pahala Puasa Ku Zero

I keluar berjalan jalan lagi hari ini.Sangat syurga i rasa bila tidak kerja sampai i rasa nak request cuti sekolah dilanjutkan selama seminggu.Tolonglah Muhyidin!

Hari ini i bercadang untuk shopping raya.Pada mulanya takde dalam plan pun nak shoping raya hari ni,tapi bila i tengok semalam saiz baju kurung yang bersaiz paling small dah makin habis,i naik risaulah pulak bila i buat shopping last minutes nanti takde saiz yang sesuai buat i.So,i rasa i perlu perlu perlu dan sangat perlu untuk shopping raya hari ni...

Jadi i pun mengajak Zai untuk teman i shopping bersama sama hari ni.Adik i , Fatin pun nak ikut i juga last minutes,i kesian so i ajaklah dia sekali...

Setibanya kami di Taiping Sentral, i dengan semangat nya pergi mencari baju raya yang di idamkan.Pada masa yang sama,i berniat juga nak beli baju raya untuk mak n ayah i sebagai tanda ingatan pertama kali beli baju raya untuk mak n ayah sebagai gadis yang bekerja.Sambil i mencari baju raya di Taiping Sentral , i ader dengar bunyi…

Small Gathering 2

Image
Semalam i kuar berbuka puasa lagi bersama rakan-rakan.Kali ini bersama gadis-gadis,kawan2 i time primary school dulu.I sudah lama tak berjumpa gadis-gadis ini walaupun i bekerja di hometown sendiri tapi disebabkan gadis-gadis ini tidak bekerja di kampung halaman tercehnta,so kami pun macam jarang jumpalah...

~gadis-gadis~


~gadis gadis~
I,simaa n hanim.We are best fren ever after.Ok,ini kenangan.Sejak sekolah rendah lagi kami memang selalu bersama.Pergi ngaji sama2 , balik kelas tambahan sama2, pergi tusyen sama2, masuk lumba lari team rumah hijau yang sama, kelas yang sama sejak darjah 2, tapi boyfren saja tak pernah sama.Jika sama maka bertuah la si jejaka dimiliki oleh 3 gadis yang er..err..err..comel la jugak.HaHa.Tolong la anis.Janganlah kau annoyink.Plz..plz.Ok,tak comel.Ngaku.T_________T.
Before keluar berbuka bersama sama,i ada jugak ajak xschoolmates i yang lain.Tapi masing-masing tak dapat menghadirkan diri.Yang dapat join hanyalah i,simaa,ct,zaihan n ain je.Walaupun tak ramai t…

Entry Kenangan

Sekarang ni musim hujan...dah 3 hari i rasa asyik hujan je kat tempat i..kadang2 kejap je panas..then hujan balik..macam main cakcilot je ngan i..bila hujan i berlari lari anak la pergi angkat kain kat ampaian..bila nampak je matahari sket..i pun keluar la balik pergi sidai baju...owh..mecabar betul di bukan puasa begini!nasib baik i tak pengsan di tengah jaan akibat berlari lari anak mengejar matahari...

Semalam i pergi hantar adik i ke MRSM.Dalam perjalanan balik hujan selebat alam sampai jalan pun tak nampak.Nasib baik penglihatan i jelas lagi untuk melihat jalan.Berkat mata irish.Haha.Ok2..jangan annoyink...

I bila time hujan selebat alam ni....sangat kesian pada penunggang motor.teringat i pada pakcik menang moto hadiah Power Root.Mesti dia kebasahan lenjun sampai ke tolang bila naik moto time hujan.Owh..i paham kesengsaraan itu....

Kerana dulu..i juga perempit wanita berjaya di UKM.Rumah sewa i plak jauh sejauh 4km dari UKM ke rumahku syurgaku dan saat paling mencabar bila i bawa m…

Small Gathering

Image
~its me~
Seperti puasa tahun lepas,tahun ni my schoolmates ada organize Majlis Berbuka Puasa.Dis year,buat kat Ipoh.Tahun lepas dah buat kat Taiping..so dis year giliran warga Ipoh plak jadi organizer.I kadang2 rasa bertuah mempunyai sahabat yang tidak lost contact sehingga kini.I rasa melayang layang lah.Rasa best....

Ikut plan awal,kami mahu berkumpul bersama-sama di Masjid negeri pada pukul 6.30.Tapi ikut plan akhir,pukul 6.30 i masih berada di Taiping tengah menjadi CrazyTaxi pick up Romong, Faiz n Acik sampai i pun naik crazy bila tengok jam tinggal beberapa minit nak berbuka puasa.Ini semua Facebook dadah punya pasal lah.Kalau i tak main facebook,mesti i cepat...Kalau i tak jadi pengomen unggul di facebook,mesti i dah cepat..Kalau i tak explore game farmville kat facebook,mesti i dah cepat..err..errr..sebenarnya..Kalau i tak lembab,mesti i dah cepat.Kah Kah Kah.Gelakkan dia!.I sebenarnya memang ada problem timing!Salah i bukan facebook.Ok..i ngaku sekarang sebelum facebook tutup a…

Time Is Running Out

Image
~ini muse..bukan anak pakcik musa~
Tengahari tadi..time i menyapu di hadapan umah sambil usha jiran depan balik keje...i berkata dalam hati...

'awalnya..dia ni balik...'
Tengahari tadi....time i menyapu di hadapan rumah,i nampak ramai orang ke masjid.I dah rasa proud.Bila i rasa seluruh penduduk taman i suka ke masjid menjadi ahli sunnah wal jamaah.I dah rasa i pun beriman sama walaupun i tidak ke masjid....tumpang berkat....

Tengahari tadi...i mencari adik ee yang hilang secara tiba2 dengan menaiki motor tanpa lesen padahal mak dah pesan kat i jangan bagi adik ee naik motor dia takde lesen lagi..takut terlanggar anak orang....i dah jadi risau adik i hilang secara tiba-tiba....

Tengahari tadi...i baca status Fida Nur di Facebook,bagitau dia balik pukul 4.45..i rasa awalnya..kalah kerja cikgu yang balik 5.45 time bulan puasa...

Tetapi...
Bila adik ee balik ke rumah dengan berbaju melayu lengkap...i jadi cool bila i tau dia ke masjid..so i tak payah banyak tanyalah dia ke mana.
'bag…

Rupa-rupanya....

Image
~ustaz senyuman menawan...i likeeeee...cute kan~
I banyak rasa shock malam ni.Bila i dengar Ustaz Ismail Kamus meninggal dunia di Mekah.I kaget.Sebab i rasa baru je i jumpa dengan ustaz senyuman menawan itu di sekolah bagi mengubati pelajar histeria.Tengok2,berita kematian nya kini i terima.I juga terpikirkan jika ustaz meninggal,mesti tiada lagi cara untuk rawatan histeria buat students kat sekolah i.Takkan selamanya sekolah i dikuasai hantu.Eee...i takootlah..



Rupa-rupanya..

Itu hanya khabar angin palsu semata.I lega.Eh,sangat lega.Sebab bukan Ustaz Ismail Kamus senyuman menawan yang meninggal.Jika tidak,negara akan kehilangan ahli ulamak yang i kagum juga tidak seperti Ustaz Akhil Hayy yang telah mengecewakan hati i sebab telah berkahwin lain.I sedih ni.....



Rupa-rupanya..


Yang meninggal ialah Ustaz Ismail Salleh.I tak kenal.Nama hampir serupa cuma nama keluarga yang berbeza.Apa-apa pun...mari kita sedekahkan Al-Fatihah buat si arwah sebagai umat islam bersaudara...





Al-Fatihah....

Aktiviti Selama 2 hari

SELASA
25 Ogos 2009

I berada di KL selama dua hari.I kembali melawat UKM,universiti kebanggaan n memang ada sedikit rasa proud sebab ukm dah mula membangun kini.I tengok dekat depan FST pun dah ada pondok bas bertingkat yang baru.Kalau dulu,berdiri la beramai ramai kepada sesiapa yang nak tunggu bas.Pakcik bas pulak macam dengki,suka tak amik students ikut time.Terpaksala tunggu berjam jam.Cian kepada sesiapa penunggu bas.Dekat depan FSSK pun i tengok ada jalan untuk pedestrian yang baru.Kalau dulu..kawasan tu tak terjaga langsung.Siap berlubang lubang sampai kaki i pun bley masuk dalam lubang bikin capek seminggu.Ooo,i dah kuar UKM baru nak wat cantik2.Tak aci!!!

I juga sempat membuat rondaan ke bazar ramadhan dekat shell Bandar Baru Bangi.Cis,ayat rondaan tak tahan.Macamsecurity guard plak i rase.Bazar Ramdhan yang menjadi pujaan setiap warga students UKM.I semangat nak cari nasi kerabu wan ateq dekat bazar ramadhan.Tapi tak jumpa pun Wan Ateq.Mungkin dah berpindah ke bazar ramadhan la…

Rahsia Hati Tak Siapa Tahu

I
Semalam I telah selamat menjalani Kursus Segak.Ada perkataan selamat disitu.Mean,i telah tamat kursus tanpa ada unsur2 perubahan di badan.Samada sedikit cantik atau banyak cantik.Sedikit pun i tidak berubah.Jangan risau.I masih segak seperti sedia kala.Sebelum kursus,i mengharapkan kedatangan i ke kursus mampu menukar rupa wajah kepada Angelina Jolie.Namun angan-anganku benar-benar palsu belaka bila habis kursus i g toilet,i tengok muka i masih seperti Anis Jolie tapi i tak kesah,i tetap sexy.HAHA.

Kursus ini rupanya kursus ujian Segak untuk guru-guru yang hidupnya bukan di dambakan untuk PJ,tapi terpaksa mengajar PJ atas alasan kekurangan guru PJ di sekolah.Tapi i masih musykil di sini sebab i tak ajar PJ pun tapi masih kena pergi kursus ni.Tapi i tak kesah pun sebab kursus ni macam fun juga,tak boring sangat.Makan pun free,claim pun dapat.Alhamdulillah.

Kursus tamat pada waktu tengahari,so di waktu petang i tak payah dah g sekolah nak mengajar.Tapi bila i teringat bil astro mak pesan…

Jangan Tunggu Sampai Esok

Image
~ini anis jolie.dia hot dan sexy.percayalah!~

I rasa i dah totally sihat.Yeay!Isk..jangan happy terkinja kinja sangat sampai lupa tuhan.Alhamdulillah Saya Sudah Sihat..Aminnnnnn.Ini baru betul!!

Pagi tadi i ada rasa sedikit pening bila lepas bangun dari tidur.Mungkin sebab terlampau banyak tido sebab makan ubat byk.Tapi bila turun tangga, i tengok mak mula ngadu cakap 'ades,pening la kepala' terus baring dekat sofa tapi mak macam takde respon je.HAHA. I pun terus la ubah topic tanya kat mak..'Mak dah sarapan?jom sarapan sekali'.Baru mak i bagi respon.'Mak,tunggu akak la...'

I rasa lakonan i untuk demam ngada2 sudah tidak menjadi..so i rasa better i sihatkan diri saja...i'm healthy now :)

I dah rasa strong sikit selepas sarapan,n i decide nak buat aktiviti yang thriller sampai boleh kuarkan air mata,terharu dan taksub dengan ke'strong'an i selepas demam.I dengan semangat nya pergi mensidai muka di pagar rumah tunjuk i sudah sihat pada jiran-jiran.Eh,itu …

Malaslah!

I rasa i dah ok.Demam terasa kebah.Sakit dan sihat tu memang macam chipsmore.Kejap ada,kejap takde.Itu kuasa tuhan.Tapi now i berasa syukur di kurniakan kesihatan yang baik2...dan di berikan i sedikit kesakitan untuk menghapuskan dosa-dosa kecil bak kate terubuk masin....

I ske ah demam kat umah.Rase demam lama sket pun takpe.I suke sebab my parents ada nak bagi perhatian.Bley manja2 over the limit.Jangan jeles ini kebahagiaan rumah tangga.HAHA.I suke bila i ngadu2 kat mak nak makan char keow tiau..terus ayah tolong g beli walaupun i makan hanya 2 sudu sebab tak lalu.I suka bila i tgh baring2 then mak datang tolong bagi minum air bali suam.Sgt syurga.I ada cakap kat mak tak payah la susah2.Tapi mak cakap,mak buat sebab mak sayang anak2 mak.Ok,i terharu jap.Ambil tisu... T__________T.I terharu dengan kasih sayang my parents dan i harap i boleh menjaga mereka seperti mana mereka menjaga i.

Bila i demam ni macam2 la yang bagi ramalan ku benar2 palsu belaka..ada yang kata i demam sebab sela…

Not Active

I DEMAM..sudah 4 hari masuk hari ni..semalam i pergi klinik..suhu badan i mencecah 39 darjah celcius n terus di masukkan ke bahagian kuarantin sebab i di suspek H1N1..nauzubillah bukan..i dapat mc 2 hari...semalam dan hari ni..tapi hati i tak tenang sebab a bundle of works are waiting for me kat sekolah..i nak g sekolah..tapi i pening..pagi tadi..penolong kanan call i tny surat notis mesyuarat audit pun i terpaksa jugak gagahkan diri untuk dtg sekolah walau pun i pening..petang ni...i cuba nak melakukan aktiviti yg membawa kepada perpeluhan..tapi sekarang sudah hujan macam mana nak berpeluh.i pening..i try pura2 sihat dengan main game di facebook..tapi makin lama makin pening.Sekarang kepala pusing2...will update dis blog soon..doakan kesihatan saya..AMIN!

Hari Ini

HARI INI....
I buat pertama kali tengok muka Ismail Kamus secara life.I ingat dia tua sangat la.Tapi hensem juga bile senyum.Dup Dap Dup Dap.HAHA.Jangan gosip.T______T.

HARI INI...
Ismail kamus datang ke sekolah buat pertama kalinya untuk perawatan histeria.Selepas ini, i juga wish Ustaz Akhill Hayy datang ke sekolah untuk membuat ceramah sambil i nak tanya,heart to heart..kenapa kamu cerai isteri kamu?I tak suka dekat youuu...Eh,tak tak.I takkan buat lagi ayat desprate macam ni.HAHA.I juga wish Hoobanstank dan juga All American Rejects cancel konsert di Sunway Lagoon hujung minggu ini demi memenuhi permintaan i,buat konsert di sekolah.Owh,itu memang tak boleh BLAH!

HARI INI..
I secara life nya melihat proses perwatan histeria yang di buat oleh Ismail Kamus.'Panas..Panas' jerit si mangsa.'Habis la mulut aku' jerit si mangsa lagi. ' Manusia ini memang %$@^* ( ini mencarut i tak nak cakap )' jerit mangsa selepas itu. Dan mangsa memang menjerit jerit semasa perawatan y…

Daisuki

Image
I nak buat entry berunsurkan BUATAN MALAYSIA hari ini.Tapi i pun tak paham,kenapa tiba-tiba tajuk entry ini Daisuki macam berDAKI DAKI saja,tapi maksud die sangat syurga iaitu 'Aku Suka Kau' menurut Takuya Kimura....
MADE IN MALAYSIA,i rasa tidak tertakluk kepada kopi radix dan juga minyak gamat healin sahaja.Kadang2 macam best juga merasa barangan negara sendiri bak Hujan Emas di Negeri Sendiri,Hujan Batu di Negeri Orang' padahal kalau hujan emas betul2 di negeri sendiri,dah lama MELAYU jadi jutawan segera seperti 'Bio Aura'..Syukurrr,Alhamdulillah.Memang i kagum pada aunty2 zaman dahulu kala sebab dah pandai pikir konsep kehidupan 'Bio Aura' - jutawan segera.Ok,i suka ayat dahulu kala disini sebab nampak macam giler ah old school nyerr.
Dan i juga tak tipu memang suka jugak artis yang MADE IN MALAYSIA ni.Kau ingat setakat Angelina Jolie tu ade aku heran sangat.KAHKAHKAH.
I suka pada LIYANA JASMAY.I suka sebab dia funky n cerio2 selalu.Dia juga stylo walaupu…

Good Luck Jonas Brother

Image
~ini Remy Ishak.Dia masih single n i suka dia.Dia bercadang nak jadi suami i,tapi i tolak sebab i tengok dia curang dengan Sharifah Sofia i tak kecewa.HAHA.Percayalah kalau nak~


~remaja yang berbaju melayu hijau,tersengeh sengeh dan tidak bermisai itu adik i.I panggil dia,adik ee @ abang chik sebab nama dia FITRI.I pun suka dia.~

ESOK adik i bakal menduduki trial PMR.GOOD LUCK adik ee.I harap dia akan dapat result berwarna warni walaupun tadi i tengok dia selumber je tengok ANIMAX tanpa ada perasaan esok mau exam i tak tahulah!.Sebab i pulak yang jadi risau tengok dia bersenang lenang sebegitu.Tapi mak cakap,lelaki memang macam tu,study sikit2 tapi dapatan nye banyak.I harap macam tulah sebab i tamak nak yang banyak...

Tapi,i tau adik i boleh walaupun dia selalu main gitar sambil menyanyi

'Aku keliru menjadi buntu...'
Hindarkan kebuntuan padanya bila jawab exam esok aminnnnn...

GOOD LUCK MY YOUNGEST BROTHER..ALL THE BEST TO YOU...

Ini kisah I...

Aktiviti yang berjaya i buat hari ini..…

Weekend At Home

Image
~ini avril,saya berkawan baik dengan dia,percayalah kalau nak.~
Dis weekends i tak kemana mana.Ntah macam ajaib plak i rasa bila hujung minggu i berada di rumah tapi macam fun juga sebab dapat feel ala2 Mickey Mouse Clubhouse, hidup berjemaah bersama keluarga walaupun i tinggal dengan adik ee ( adik i yang nak amik PMR tahun ni ) je kat rumah sebab my parents sejak semalam dah g penang buat lawatan sambil belaja ke sekolah2.HAHA.Ya..memang lawatan sambil belaja sebab my parents nak g melawat adik2 di asrama yang masih lagi belaja.Back To School...kata omputih...

I tak ikut sebab semalam ( Sabtu ) i ada meeting kat sekolah.Cakap kat my parents 'Takpe lah,pergi jela,akak berkhidmat untuk negara kerana Allah'.Buat ayat pasrah kerana hati juga pasrah itaknak g meeting tapi kena pergi dalam keterpaksaan.Takpe.I redha....

I'm tireless worker.I tak bley duduk diam nanti i kene sawan.I tak bley hidup relax2 je takde keje nanti i rase masa tu banyak sangat kat i.Terasa i dapat 48jam s…

Kita Takkan Maju Kalau Terus Begini..

Image
~ini Taylor Swift.Dia masih muda..~
Hari ni 8 Ogos 2008.Lagi 3 bulan ke usia 24.I masih berusia 23 tahun.Yeay!masih muda gituww.I suka bila i cakap i 23 tahun sebab nampak muda.Kalau i cakap i 24 mesti ada soalan2 yang i tak larat nak layan


'Bila nak kahwin?' Tak tau la..takde jodoh lagi...

'Tak lama lagi kan....hehe' Ntahla...tak tau bila..

'Dah kahwin ke belum?' Belum..
'Mmm..tak lama lagi la tu...' Aminnnnn..
Soalan terjah main hentam macam tu memang i dah sediakan jawapan siap2.Sebab sekarang i rasa kalau i pergi mane2 mesti orang akan tanye macam tu sampai kadang2 i wonder kenapa orang macam nak kesah dah kahwin ke belum kan....salah ke kalau tak kahwin2 lagi?ke memang Malaysian macam tu..bila sudah 23..harus tanya soalan macam tu..baru boleh ke umur 24..kalau tak..HARAMMM..kamu tua dalam usia..ntah..i tak paham kenapa...perlu ke ada syarat dalam usia?Umur 23 engkau mesti habis belaja...Umur 24 mesti kahwin..Umur 25 dapat anak..ader ke camtu..macam mane nak …

Undang-undang tu ape?

I lahir dari keluarga yang life penuh dengan undang-undang.I kira-kira,hampir keBANYAKKAN ahli keluarga i jadi pelaksana undang-undang.Dari ayah i sampai la ke bapa sedara sampai la ke atuk sedara sampai la ke ipar duai macam semua kerja yg melibatkan undang2 je.Sampai umah ni pun byk yang berperaturan tapi masih lagi tidak terkongkong.I tak bley bangun lewat di rumah sebab ayah dah latih macam tu sejak kecik.Eh,bukan saja kat rumah,kat kampung pun sama sebab mostly sedara saya pelaksana undang-undang.Aishhh...

AYAH saya...
Dia adalah seorang polis di Ibu Pejabat Polis Tapah dan akan bertukar minggu hadapan ke Ibu Pejabat Polis Nibong Tebal.Sangat berkepakaran dalam bidang menembak termasuklah menembak biawak dan tupai di belakang rumah time i kecik2 dulu.Dulu time diri masih comel,eh sekarang pun comel jugak.Kan kan.HAHA.Abaikan statement tu...time i masih tinggal di kampung bersama atuk..ayah i suka bawa balik pistol ke rumah.Sampai i siap2 testing pegang pistol n insaf lepas tu seba…

Aku BAHAGIA dan TAMAK

Image
~gambar tiada kaitan~
"Allah meninggikan darjat orang-orang yang beriman di antara kamu, dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan agama dari kalangan kamu beberapa darjat. Dan ingatlah Allah Maha Mendalam pengetahuan-Nya tentang apa yang kamu lakukan".

Alhamdulillah,i baru saja selesai bersahur untuk berpuasa sunat nisfu syaaban.I bahagia.T_____T.Eh,tetiba plak.Ok,Ok.I bahagia berpuasa di rumah sebab i pasti akan bersahur dengan makanan-makanan yang menyelerakan sumpah best sekali.I bahagia berpuasa di rumah sebab i pasti akan makan secara berjemaah bersama keluarga.I bahagia berpuasa di rumah sebab i tak payah nak bangun awal nak prepare makanan.I bahagia berpuasa di rumah sebab i pasti akan bersahur dengan nasi.I bahagia.Eh,ini bahagia sebab kerja mudah or malas?Owh,i kurang pasti.HAHA.Tapi yang pasti nya,pada zaman dahulu kala,di zaman students duduk umah bujang indah sekali,i kadang2 bangun secara bersiri bersama housemate untuk berpuasa.Itu pun kalau masing-masing ter…