Sunday, July 12, 2009

Daily 10



Sepanjang menjadi guru dan tinggal bersama mak dan ayah di rumah mak dan ayah serta makan pun masih di dalam tanggungan mak dan ayah..i sedar i mempunyai 10 rutin diri yang tidak boleh di ubah secara godaan bersiri.Walaupun i memang jenis yang suke tergoda.Iklan KFC Cheezy Chikaroni publish kat Utusan pun i boleh tergoda.Rayu ayah sambil buat eyelid kelip kelip suruh beli jugak.Bila dah makan 2 sudu..dah mula perut memberontak kata dah kenyang.Tolak pinggan ke tepi.Terus bagi testimoni kat adik kata 'Rasa dia biasa je..kalau tak caya cubalah' sambil buat ayat riak kat belakang 'Akak pun bley masak camtu...'..Gile ah riak...Nasib baik ader adik yang memang sentiasa percaya cakap kakaknye.Kalau i goreng2 die pun die masih percaya.Sebab itu i sayang adik i soooo muchhhhhhh.Sebab dia selalu membenarkan kata-kata kakaknya.Eh..tidak..tidak..I sayang adik i sebab dia adik yang terbaik buat i...Syukran Jazilan.

Setiap hari 1 ada 10 rutin harian yang sentiasa diamalkan.Tidak termasuk rutin meng'gosok' gigi...tidur dan je berendam di dalam jazuki..Tidak.Tidak.Itu tipu...bilik air di rumah i tiada jazuki.Kolam air pun tak mampu menampung kebesaran badan.Itu i punya wish....nak buat rumah siap ber'jazuki'.Bestnya jadi badak berendam!

10 perkara wajib buat setiap hari...

1. I akan kemas bilik tiap hari.Kalau sibuk macam mana pun i mesti kemas bilik.Sebab i rasa tidur itu saat paling cool sekali.Sebab itu bilik itu kena dalam keadaan nikmat.Semua yang berkaitan bilik tidur harus nikmat.Baru dapat tidur yang nikmat.Kalau sebelum tidur i tgk bilik i berselerak...mesti i kemas dulu baru i boleh tidur dalam kenikmatan.Jap.Kenapa banyak sgt perkataan nikmat di sini.Ok..kita change.Tidur itu Indah.Jadi buat perkara yang indah untuk mendapat tidur yang indah.Bestkan bestkan...bestnyerrrr..Yang Terindah Hanya Sementara.Ayat ni i saja nak letak sebab ader perkataan indah.Dun kill me....!!

2. Saya mesti meng'iron' baju pada setiap hari. Kalau dulu i jarang berbaju kurung.Apatah lagi ber kebaya atau bersari atau bercheongsam.Dah..dah..jgn nak ampu One Malaysia sangat.Dulu memang i jarang berbaju tradisional sebab i lebih cenderung ke pakaian t-shirt n jeans ke kuliah.Kalau ada 1 hari i terpakai baju kurung ke kuliah..mesti ada nak tegur 'Ader presentation ke?'.'Kan ayu kalau pakai macam ni...'.Sumpah tak best kalau ader nak tegur camtu.Rasa nak balik rumah tukar balik jeans.Now.Now.Now.Tapi sekarang i memang wajib berbaju baju kebangsaan ke tempat kerja.So memang wajib i gosok baju tiap ari walaupun kadang-kadang baju tu i dah gosok tapi i tetap nak gosok lagi sebab kalau tak gosok di saat untuk memakai..i mesti rasa baju tu kedut2 burukkkkkk.Ahhh..Perfect Make U Feel Gorgeous.Dah cakap kan..kan...

3. I mesti bancuh milo.Sebab i suka pada temanya 'minum milo anda jadi sihat dan kuat'.Sebab i perlu melalui seharian dengan kuat.Kerana kerjaan ku adalah seberat buku teks Mathematics Sekolah Rendah tahun 1995.Gile ah buku teks dulu.Punye tebal bertaraf kamus oxford dwibahasa.Patut kanak-kanak dulu ramping ke sekolah.I mudah tergoda kan...Milo letak tema jadi kuat pun tergoda.Owh..tak lupa jugak..kadang2 i suka minum milo sambil cicah biskut tiger sebab i tengok iklan budak lompat jauh sungguh kuat sekali.Sebab i suka minum milo tak kira pagi @ tengahari..sebab itu i kurang lapar....sebab tu berat badan turun secara mendadak...kerjaan banyak..minum milo...Eh..tu macam i citer rahsia kelangsingan la plak.Opsss..



4. I akan kemas rumah.Owh..itu pasti.I rasa i tak bley tengok benda kotor @ berselerak.Sebab dalam rumah ni tinggal i n adik i je most of the time..so kitaorg memang dipertanggungjawabkan sepenuhnya terhadap kebersihan rumah.Lagipun i memang suke balik kerja rumah cun ya aww awww sebab baru jiwa rasa indah.Hati penuh kehappyan.



5. I akan menyapu sampah sambil memasang MTV @ Hitz secara disco.Lantak ah aunty sebelah rumah nak jerit2 cakap..'woi..senyap woi..'..I tak kesah.Gile ah..kalau i buat macam tu..esok mesti datang surat layang dari persatuan penduduk Taman Serai Maju buat aduan rumah no 8,ader anak dara pasang speaker kuat2.Tapi i buat jugak.Sebab waktu pagi sume neighbour i keje.Mane ader siapa2 di kiri dan kanan....Yes..Yes..Yes..bley wat sehati berdansa!



6. I akan layan Mukabuku @ Facebook pada setiap hari.Giler ah FB..memang menarik wat i jadi sasau kalau intenet no connection.Itu belum lagi kalau i meng'join' para petani menanam sayuran di kebun.Pastilah penat mengelap keringat.Dan itu belum lagi i jadi pembawa texi.Pasti byk saman yang di keluarkan.Kalau i join...confirm tak tidur 1 malam..esok g sekolah bawa muka tak siap.Eh..tak perfect.tak bley.tak bley.



7. I'm blogger.So tiap ari i memang akan layan blog yang baru update.Tak kesahla cite itu setakat letak gambar jeke..@ membuat penulisan gaya proposal nak bagi kat lecturer..i tetap layan.Mengikuti kehidupan seseorang i rasa menarik sebab macam boleh open my mind n give me inspired.As long as i tidak bersikap kipochi macam makcik nasi ayam jual depan taman sudah....I rasa baik makcik jual nasi ayam jadi blogger kan.So,boleh die tahu i kuar nak g mane...mane mak i bawa kete...Sambil2 tu promote kan bisnes...Ah..gile ah Anis punye bijak bagi idea bernas kat makcik jual nasi ayam macam ni....HAHA..



8. I macam dah kene sawan download sekarang.Tiap pagi i mesti nak download lagu biarpun dapat 1@ 2 je kat youtube.Sekarang i dah macam dah hampir khatamkan semua lagu PussyCat Doll.After this i nak download Coldplay plah.Owh..sungguh cool...I rasa kalau dah cukup 100 singer @ band i download...i boleh bukak kedai Music Valley depan rumah macam ni.Untung-untung.$$$$$$$$$...



9. Tiap ari i ader appointment dengan sis Oprah pada pukul 8 malam.Biasala..akak glamer..mesti tiap ari kene buat appointment.Giler ah takjub.Tiba-tiba plak Oprah jadi sis i kan.Tapi i memang addicted dengan Oprah Winfrey Show sekarang.Rasa kalau tak tengok dalam sehari tu bley mimpi-mimpi Oprah invite i masuk talkshow.Memang i suke.All her talkshow are inspired me.I juga suka ikut cakap Sis Oprah.Giler ah punye loyal dengan akak sendiri kan.Bneda yang terkini i buat pagi tadi menurit Sis Oprah..'Black Is Basic'..mean..jika anda keliru nak pakai baju warna ape..pakaila warna hitam sebab itu yang terbaik.Dan pagi tadi i buatkan..pakai baju hitam-putih g sekolah.Puas hati.Menawan.....



10. I suka kacau adik tiap ari.I tak bley kalau tak tengok die membebel buat muke songeh.BURUK.Haha.Tapi i suke.Nasib baik ader adik i yang bongsu ni tak masuk asrama lagi.Kalau tak mesti i yang buat muke songeh...haha..



Ok..itu 10 perkara..eh dah nak habis ni tetiba plak i teringat lagu..'Ingat 5 perkara..sebelum 5 perkara'..



Iklan sket






http://kembaraanakjalanan.blogspot.com/





HIHI

No comments:

PHD IS A LONELY JOURNEY