Tuesday, May 12, 2009

Kipochi

I actually baru je selesai berbuka puasa...aikk.tetiba lak buka puasa tgh malam.sgt tidak logik..ok..ayat kias..berpuasa dari facebooking and blogging..pergh..2 hari tak menyentuh keyboard..rase macam nak kena sawan babi pun ada..haha..sgt addicted..even my facebook or my blog takla seperti artis..tapi bila bukak blog n facebook my frens..actually i boleh juga update cerita kwn2..yela..dah hidup terasing ni..kene la pandai survive..haha..ayat tak boleh blah..macam la duduk kat hutan or planet marikh...

Menyibuk kan diri membuka blog orang atau membuka facebook orang..adakah itu kipochi?

Tidak..tidak..i tidak kipochi..i rase tu lumrah..tapi bila dah over nak sibuk2 tau hal orang itu boleh jadi macam entiti paranormal..luarbiasa..n memang buat i rimas..

I actually sebenarnya rimas sgt dengan orang kipochi dan orang kipochi itu adalah merujuk kepada penjual nasi ayam dekat dengan rumah i..sebab makcik tu asyik menyibuk hal orang dan pastilah ianya akan mengundang perasaan tak suka kan..di ulang..tak suka..bukan membenci..tak baik benci orang...

Biar i intro sket tentang makcik si penjual nasi ayam

Perniagaan bermula pada pukul 9 pagi dan berakhir pada pukul 10 malam...perniagaan di jalankan sejak bulan 12 yang lalu dekat depan taman i n kebetulan my mum kenal la makcik ni sket2..but not too close..mak i pun tak layan kipochi k...

N nak dijadikan sifat kipochi ni makin terserlah..kebetulan plak rumah i ni the 3rd house dari depan..so..memang boleh nampak la si penjual nasi ayam ni tiap ari dan lagi ligat la si penjual nasi ayam ni menjadi kipochi kan...

I tak tau kenapa die nak kipochi sgt..dan i tulis ni berdasarkan kepada fakta..bukan rekaan semata mata..1st time yang my mum n i dapat detect makcik ni adalah kipochi bila time awal2 dia buka stall kat depan taman i ni..my mum pun jadi lah di antara pembeli yang terawal..bila my mum nak beli tu..sempat lagi makcik penjual nasi ayam ni story the bad things about my neighbour yang tinggal setaman..my mum pun agak terkena jangkitan kejutan on dat day sbb kitaorang yang duduk lama pun tak tau cerita..ini plak die yang baru sehari dua berniaga..so nampak sgtlah die mula menunjukkan sifat kipochi kan..but my mum juz ignore selagi tidak kipochi hal2 peribadi kami..

Ku sangka panas hingga ke petang..rupanya hujan di tengah hari..makcik itu masih lagi mengulangi sifat ke kipochiannye..yang paling tak tahan..sbb die menyebuk hal i la..ok..i adalah seorang yang memang suka keluar..pagi2 i pergi sekolah..tgh hari balik rumah then pergi balik...weekends i tgk wayang ke..pergi tusyen ke..uiks..sape yang nak duduk rumah 24 jam kan..lain la i ni suri rumah tangga ke..pemganggur ke..tu sgt sesuai la..

Rupanya bila i rajin keluar..si makcik kipochi ini suka tgk i keluar n i dapat detect die ni menjadi karam sing walia bila i datang beli nasi ayam kat stall die then die bertanya

"Selalu sangat keluar ni pergi mana?"

Haha..makcik kipochi sgt tak pandai buat trick..tak pandai buat kipochi secra berhemah..ok..kipochi secara berhemah adalah..kamu sibuk hal orang..tapi tak payah la mintak pelakon yang buat rumusan tentang lakonan die kan..sangat tak boleh blah..pasti la si artis akan cakap

"no comment"

Biasa la...dunia artis memang begitu..

Tapi soalan makcik kipochi itu pada hari yang sudah dilupakan tarikh memang buat i sentap..baru i tahu rupanya yang selama ni i selalu keluar ada cctv rupanya kat time i..cctv free tak payah bayar ok...cis...

Dan semalam..sekali lagi makcik kipochi menunjukkan style kipochi nya adalah sgt tidak berhemah bila my mum pergi hantar kereta untuk di cuci dekat petronas yang jaraknya 500m je dari rumah i...my mum kalau hantar kereta..malas tgg lama2..so dia akan balik rumah balik...then bila my mum balik..die dengan suara terjerit nya

"eh.mana kereta??"

bila my mum jawab dengan ringkas.." pergi cuci "..dia plak lebih2 nak tanya..

"cuci dekat mana?"

sighh..masih sempat lagi bersoal jawab kan walaupun tgh meniaga...sbb tu i tak suka die..sbb i rasa now bila i nak keluar ader orang nak usha n kira berapa kali i keluar..ader je orang nak tgk i pkai baju ape bila keluar..ader je orang nak tgk sape yang dtg rumah i...sbb pernah sekali makcik kipochi sekali lagi menunjukkan sifat tak berhemah bila die tanya pada my mum time my friends dtg ramai2 kat rumah sbb nak attend kenduri hasnida..she ask my mum

"kenapa ramai sgt yang datang rumah tu??"

Sighhh..sgt tak boleh blah kan..dan i hari ni sgt bahagia bila stall makcik tu tutup...hopefully she not permanent here..hahaha :)

No comments:

PHD IS A LONELY JOURNEY