Wednesday, May 13, 2009

Keinsafan



Alhamdulillah..i sudah selesai menunaikan solat isyak..cukup solat 5 waktu hari ni..Alhamdulillah..

Entry bermula dengan ciri-ciri keinsafan..sbb since dari semalam..ops..silap2 bukan semalam..actually after jumpa farah last week..hati i memang di sentuh dengan ciri-ciri keinsafan..yeah..i mahu jadi muslimah...aminnnnn

I bukan lah seorang yang alim..walaupun berasal dari keturunan yang alim...:)..ya..i bersyukur di lahirkan dalam family yang amat menitik beratkan soal solat sbb kalo i balik kampung..tok i pasti selalu ingatkan

"Anis dah solat?"

Kat rumah pun sama..bila i ni terrleka sket..mak selalu tanya soalan itu..syukur..syukur..kalau family i tak secaring itu..pasti i bertambah jahil lagi...

Tapi macam raihan nyanyi la kan.

'iman tak dapat di warisi'

Biarpun mak selalu pesan..tok selalu ingatkan..kadang2 memang i akan termiss jugak solat..isk..seorang gadis berusia 23 tahun dan tak cukup solat..adalah memalukan bukan??

Oppps..anis bukan tak beriman..tapi masih kurang lengkap imannya..i kadang2 semayang pun tak cukup..especially bila dah keluar tu selalu termiss..selalu terleka dengan hiburan dunia..selalu anggap benda itu remeh..selalu rasa it take times..isk..ingat Allah....ingat Allah..Anis insaf....insaf diri...

I sedang berusaha untuk mencukupkan solat now..sangat paling susah nak buat..bila time hanging out..sbb sometimes kat mall nak cari surau tak jumpe..tak pun kadang2 ramai orang n surau kecik...so ianya buat i rasa tak selesa...insaf diri....tolong jangan rasa begitu lagi..

Sometimes maybe i rase i need somebody yang selalu ingatkan i...
"Anis solat..." "Anis solat...." "Anis solat..."

Ya..i rasa sangat perlu sbb i seorang yang sangat suka terleka dan terlupa...

Now..i berusaha membaiki diri..berusaha untuk TIDAK TINGGAL SOLAT...janji pada diri...i rasa insaf bila time i keluar last week...farah sentiasa ingatkan i nak solat...i suka macam tu..time i keluar..ade somebody nak ingatkan..dat y i suke keluar ngn kawan2..kalau i keluar sorang..memang anis leka..insaf diri...


Hope after dis i takkan miss solat..selalu ingat Allah...n hati i bertambah tersentuh bila i dengar Dr Fadzillah Kamsah cakap di astro oasis semalam

"Allah akan ingat kamu kalau kamu ingat Allah"

Ya anis...ingatlah pada konsep itu..

"Ya Allah..ampuni daku dan cucurilah daku rahmatmu...Aminnnnnnn"

4 comments:

OMARA said...

Assalamualaikum. Maafkan saya, cuma nak tanya gambar ini adakah menunjukkan orang Islam sedang menunaikan solat? Bagaimana dengan aurat wanita dalam solat? Dimanakah gambar ini diambil?

Maaf, terima kasih.

ADORA said...

Waalaikummussalam..
Owh..ini memang islam.tapi mungkin mengikut kepercayaan mazhab yang lain..lain mazhab..lain caranya dan mazhab syafie yang paling sempurna.seperti yang kita amalkan sekarang.cuma gambar ini bukan menunjukkan MALAYSIAN..i take it from yahoo images..

Azwandy Bin Muhamad said...

salam..
Alhamdulillah... Bgs sekali niat anis 2...
Sy pon sama jugak... Harapnye xkan termiss solat... Smoga kte semua dirahmat Allah...
Amin...

ADORA said...

Btol tu..semayang pun tak cukup kan.huhu..

PHD IS A LONELY JOURNEY