Saturday, May 16, 2009

Kisah Cikgu Anis

2002

Pelajar perempuan comel itu..( watak heroin harus comel )...sangat suka berangan..pulak tu duduk tepi tingkap..kerja tiap hari usha ustaz hensem lalu..sumpah hensem macam norman hakim..cakap bahasa arab pun penuh dengan slaga..wah..admirer btol!!tiap ari wish ustaz hensem lalu..bila ustaz lalu..pastilah tak dapat tumpuan langsung..asyik nak usha ustaz hensem saja bersama rakan yang kurang sikit comel ( watak kedua harus kurang comel sikit..hahaha..gelak besar.. :P )

Masih hilang tujuan..apakah masa depan pelajar perempuan yang kerjanya asyik megusha orang lalu depan kelas dan tumpuan utama haruslah diberikan kepada ustaz hensem...tapi yang pasti..die tak suka biologi yang membiolkan..kerja sekolah asyik usha rakan yang kurang sedikit comel saja..tapi yang pasti nya..pelajar perempuan itu sangat suka pada fizik..she always gets a good marks in physics dan kawan yang kurang sedikit comel suka membalas dendam dengan mengusha semula kerja yang dibuat kawan yang comel..( haha..gelak besar lagi.. :P )..dan itu menambahkan kecintaan dia pada fizik..ya..she addicted to physic since form 5...

She lost in her future..before dis she admirer to be a doctor...tapi kalau setakat function of human cell saja yang dia tau..dan sangat tidak berjaya menghafal respiration process..itu adalah mala petaka namanya..macam mana benda simple pun tak bley ingat apatah lagi nanti kene hafal tentang physiology..dan juga therapy..dan juga surgery..arghh..tidak mungkin...sangat merisaukan kalau ada doctor yang pelupa....tetapi pelajar itu semakin bijak membuat calculation dan semakin memahami konsep pressure.force dan momentum...dan pelajar itu juga semakin pasti bahawa cita2 nya adalah CHEMICAL ENGINEER bukan lagi DOCTOR.....

2003
Pelajar itu sudah menjadi pelajar college..maka title nya sudah berubah ke PELAJAR KMPP YANG COMEL'..setahun di KMPP akan mementukan hala tuju hidupnya dan dia memang sudah makin cintakan fizik...kimia pun boleh semakin tertanam perasaan kecintaan dan dia semakin pasti..bidang yang hendak dipilih adalah fizik..fizik..fizik...

Bila pelajar kolej itu nak isi borang UPU..die menerima nasihat dari pelbagai pihak..dan dia tahu bahawa bidang engineering kene bersaing dengan lelaki...termenung sendirian..uceh...masih ingat lagi pelajar itu akan kata-kata lecturernya...

"bidang engineering adalah bidang yang diceburi lelaki..perempuan banyak sikit halangan bila jadi engineer ni..tambahan lagi kalau sudah berkahwin..u must spend the whole day with work not your family...."

dan setelah berfikir dengan panjang lebar nya..dan tidak mahu ambil risiko masa depan..ya..taknak amik risiko masa depan..nak cari kerja...nak pohon kerja...she choose to involve in education field..walaupun education bukan pilihan utama..bukan cita2 sebenar...but she keep trying to love this field....ya..dia akan cuba..pasti...

2004-2008
Pelajar itu sudah menjadi 'STUDENT UKM YANG COMEL'..cuba menerapkan unsur2 keguruan dalam diri dan menambahkan skill2 yang ada walaupun kaget....takpe2..keep trying..yang penting masih belajar fizik lah bukan..opps..dan juga math..itu tak tinggal.bagus2...itu yang dia suka sebenarnya..dan semakin hari..dia rasa bidang keguruaan memang bukan bidang utama..die lebih suka kepada bidang yang glamour..sbb dia memang suka glamour...

Ya..dalam hati tersemat nak jadi lecturer...tambah addicted nak jadi lecturer bila tgk lecturer TESL yang sangat memukau itu..dr norazah yang sangat baik hati..en zol yang sangat sempoy..en tajul yang sangat kelakar..wah..pelajar itu teruja..sgt teruja nak jadi seperti lecturernya..

2009
Jauh lagi perjalanan pelajar itu untuk mengejar cita-citanya..tahun ini merupakan tahun bermakna kerana dia baru menukarkan status dirinya yang double kepada single..Eh..apa ni?silap2..menukar status kepada Student Fakulti Pendidikan UKM kepada 'CIKGU ANIS YANG COMEL'..haha..dan last2 baru nak publish nama..itula gimik namanya kan..:P ..dimana mana orang panggil nya cikgu sekarang..her new name...

Niat untuk menjadi lecturer tidak pernah padam walaupun sudah 5 bulan berkhidmat di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia...pasti ramai yang tertanya bukan..kalau berminat sangat untuk menjadi lecturer..kenapa tidak teruskan pengajian 'master'..kenapa tidak terus apply lecturer kat private college..itu lebih mudah dan pantas kan...

Sabar ye..Cikgu Anis slow and steady...she bounded with goverment 5 years..so..dia kene berkhidmat dengan UKM..eh..kenapa UKM?ya..saya impikan nak jadi lecturer di Fakulti Pendidikan UKM..walaupun Cikgu Anis sangat berminat nak jadi lecturer..tapi itu tak bermakna dia tak berminat langsung bidang keguruan..jangan salah sangka..dont make a judgement...memang Cikgu Anis mempunyai cita-cita sendiri..Cikgu Anis mahu berjaya juga dalam bidang keguruan..mahu melihat ada students yang berjaya hasil didikan nya..mahu mendapat khidmat cemerlang..then selepas puas...baru nak jump to her real dream~become a lecturer~

Perjalanan karier Cikgu Anis masih jauh lagi..kadang2..dia terpikir..adakah dia cukup sempurna untuk mendidik anak bangsa yang memang mencabar sekarang..tapi Ahamdulillah..sampai sekarang..dia masih lagi berpuas hati dengan pilihan yang di buat walaupun itu pada asalnya bukan pilihan utama..dan Cikgu Anis bersyukur dia tak pilih CHEMICAL ENGINEERING dulu sebab dia taknak jadi mangsa pengangguran di kala ekonomi gawat sekarang...n Cikgu Anis nak ingatkan di sini..tugas guru tidaklah semudah yang di sangka..tak percaya?jadilah guru...

Yang pasti..she want to be a good teacher before be a good lecturer....


"Kerana Dirimu Begitu Berharga"

~kisah ini adalah kisah benar dari seorang guru muda bernama Anis Diyana~


2 comments:

Azwandy Bin Muhamad said...

Salam...
Owh.. Cikgu rupenye...
Selamat Hari guru ye cikgu...
Selamat mendidik anak bangsa...
hehe...
Sy pon ade niat nak jd lecturer...
InsyaAllah, kalau xde halangan & ade rezeki, dpt la capai impian 2...
Gudluck cikgu...

ADORA said...

tula..jadi nanti u beter terus smbg master i rasa..lagi cepat mcm tu..now i dah mcm excited sgt nak smbg..tapi tgh tgg surat lantikan
mm..u ader amik scholar kpm ke?

PHD IS A LONELY JOURNEY