Anjakan Paradigma

Hati berkata... T_____________________T


"SAYA RASA SAYA SUDAH MATANG SEDIKIT"


Perubahan fasa dari remaja kepada ciri-cira separa kewanitaan....adalah satu simptom yang dialami oleh semua pihak yang bernama perempuan melayu terakhir..opss..cina dan india termasuk juga..tidak terlupa kepada kaum bajau dan lain2.....dan sebagai seorang yang bernama perempuan melayu terakhir yang comel...ok..silap..sudah berniat tak mau buat entry puji diri ..perlu sedikit humble..sebagai seorang yang bernama perempuan melayu terakhir yang tidak kurang comelnya...hehe...i pun rasa i mengalami sikit ciri2 separa kewanitaan itu..ini bermakna..ciri-ciri kewanitaan masih belum sempurna..tapi masih ada sikit...dan itu bermakna ianya normal.....ok..kalau pening.sila abaikan....haha..



Pelbagai persoalan akan timbul pada peringkat zaman remaja.Dan semua persoalan ini akan di jawab oleh pakar motivasi Datin Dr Hajah Anis Diyana sebentar nanti.Persoalan yang sering bermain main di fikiran seorang perempuan melayu terakhir yang tidak kurang comelnya adalah....




Adakah saya sudah matang?



Diantara faktor-faktor seorang remaja berasa separa kematangan adalah



1. Anda menjadi busan menonton Akademi Fantasia.Sebuah rancangan hiburan yang tiada ilmiah.Hanya nak dapat vote murahan.Di zaman era kegemilangan Mawi,Zahid dan Vince...anda menjadi fanatik Akademi Fantasia sehingga sanggup berebut rebut kerusi di 'Mapley" semata mata nak tgk Mawi nyanyi lagu "Tiada Lagi Ku Dengar Kidungmu........" dan taksub menonton sampai sanggup share bangku kedai mamak semata mata nak tgk final AF..gila taksub....dan kini..nak tgk ulangan apatah lagi diari pun sudah tidak kesah.Perubahan ini dialami oleh remaja yang berasa dirinya sedikit matang kerana tidak melayan rancangan berunsur tidak ilmiah.Hai..baru sekarang nak rasa tidak ilmiah...HAHA...T__________________T



2. Anda akan menjadi amat2 mementingkan penampilan diri.Jika di tahun 90an..jika kuah sambal nasi lemak yang di beli di kantin sekolah terjatuh di atas tudung..anak remaja akan cepat2 membasuh dan teruskan makan sambil berkata




"Hal perut harus di utamakan..makan dulu"



Tapi kini...jika sambal terkena tudung sikit pun anda akan kecoh macam dah takde tudung lain..




"Alamak!!kena sambal..ni tak suka ni..sighhhhhh"



Apatah lagi tentang isu2..hot body..makan banyak berasa gemuk..makan sikit berasa melengkung...Tipikal Woman...Simptom2 kewanitaan.....Selain itu,anda juga akan mengambil berat tentang isu2 kewanitaan seperti...make up terbaru mac~hello kitty~..perfume terbaru gucci ~flora~..fashion masa kini..~leggings n belt~...new shades ~the big one untuk menahan kesan uv..ahaks~...new handbag..heels...suma anda nak ambil tau...sbb anda kini bercirikan separa kewanitaan...zaman remaja?tshirt n jeans sgt suite....ringkas...



3. Anda nak tgk cerita bercirikan travel n living...sebab idamkan rumah yang cun2...bercirikan NGEO..untuk menjadi ilmiah senang hidup berfakta...dan yang penting..anda mula melayan berita pukul 9 di tv3..sedangkan dulu..bab berita paling membuhsankan.....apatah lagi nak tgk pun tak nak....



4. Anda kurangkan bercakap kerana kesibukan kerja...anda menghabiskan masa menanda buku jika anda guru..membuat soalan jika anda guru...merekod data pelajar jika guru..owh.kenapa contoh kerja hanya merujuk kepada guru..opss...ini disebabkan oleh perempuan melayu terakhir yang tidak kurang comelnya adalah seorang guru..HAHA..berbunyi seperti workaholic tapi sebenarnya anda mengalami fasa tidak suke bersembang tentang ridiculous things apatah lagi berunsurkan kipochi sedangkan dulu..jiran sebelah balik rumah pun asyik nak usha je. samada die bw bini or bw makanan ke tak time bulan puasa.Sgt menyebok...HAHA.... T________T



Ciri-ciri ini akan dialami oleh semua remaja yang meningkat ke alam wanita.Tetapi remaja ni masih tidak bercirikan wanita sepenuhnya kerana.....



1.Anda tidak melayan Akademi Fantasia tetapi masih menjadi peminat setia American Idol.Sangat teruja bila Kris Allen nyanyi lagu Heartless dan terus mendownload lagu tersebut dan ulang sampai 40 kali.Hanya suara Kris Allen bukan Kanye West.Sumpah Kanye West merajuk ngn Kris Allen lepas ni sbb suara dah tak laku.Hehe.

2.Masih menjadikan facebook sebagai makanan harian.Dunia blogging sebagai sayuran.Masih lagi mengeluarkan komen2 tidak berasas di dunia facebook.Masih lagi menjawab dan melayan kuiz-kuiz di facebook.Masih lagi berYM setiap malam.Dan masih mempunyai akaun skype yang kadang2 aktif.Masih..masih...masih...

3.Anda akan menjadikan movie marathon sebagai aktiviti mingguan.Ditambah dengan bowling dan karaoke sebagai acara sampingan.Kerana anda seorang perempuan melayu terakhir yang sedikit comel.Cis..ada lagi ayat ni..tak boleh blah langsung!

4. Anda masih lagi terkurang kontrol bile nak gelak.Masih lagi ketawa bercirikan hagemaru tanpa peduli orang kat sekeliling.Then bila dah terover..baru anda sedar dan berkata..


"Control...control"

Kenapa perlu control?Sebab anda seorang perempuan melayu terakhir yang tidak kurang comelnya yang bercirikan sedikit kewanitaan.HAHAHA.....


~berpikir sebentar tentang diri~

Berdasarkan ciri-ciri diatas...i merasakan i ader mempunyai 500% seperti ciri2 diatas dan ini bermakna i mempunyai sikit simptom2 kewanitaan..hehe..tapi kerana anis adalah seorang perempuan yang berusia 23thn dan bertemakan riang2 remaja..maka unsur2 keremajaan tidak hilang...cuma mengalami sedikit anjakan paradigma dalam diri....dan semoga lebih maju lagi..dan maju lagi..dan maju lagi....zoooooommmmmmmmmm....

Amin

Comments

HASNIZA IBRAHIM said…
i love this post.. erm.. kemek jugak la hidung aku sbb asyik tkena ats btg hidung jek ayat2 ko nih hahahaha.. so anis.. adakah kesimpulan yang aku boleh bua ialah hasniza seorang yang matang dengan separa ciri kewanitaan merangkap perempuan melayu tercomel..up sikit dr ko..hahahaha..
ADORA said…
yeah..sgt betul...ayat tercomel tu pun aku ngaku jugak..takpe..berkata benar walaupun pahit..huahuahua..

Popular posts from this blog

Info Buat Cikgu Yang Nak Sambung Belajar FREE

Entry Yang Terlambat

Jalan Jalan Di Bandar Muar