Posts

Showing posts from May, 2009

Saya Tidak Dapat Mengupload Gambar Di Facebook

Image
~Kami Mahu Pulang ~
~Sebelum Pulang~

~Masih Mahu Bergambar~


~suami Yon..Oppppsss~



~Puan Yon bersama kawan2nya~




Adab

Semalam i bersembang dengan my mates di sekolah..and of coz..my mate di sekolah adalah lebih berpengalaman dari i..kerana lebih berusia...'makan garam' dulu org cakap...n kami berbicara tentang 'THE WAY OF COMMUNICATION'...dan i berminat untuk share with all the bloggers sebagai panduan....

Kami bersembang tentang cara menegur kawan yang berlainan jantina bila terjumpa di luar pejabat @ sekolah..dan kwn itu bersama pasangan masing2....

Sebagai yang berpengalaman..my mates memberitahu ..menegur kawan di luar ketika kwn bersama pasangan harus mempunyai adab tertentu..tambahan lagi kalau kawan kiter tu berlainan jantina...disebabkan taknak mengelakkan unsur2 kejeolousan pasangan..so the right way is..kalau jumpa kwan kita bersama pasangan...kite tegur pasangan nye dulu..sbb pasangan die tu kan sama jantina..perkenalkan diri kita sbgi rakan kepada suaminya @ bfnya..then baru la sembang..sebab ader setengah perempuan @ lelaki tu..g tegur kwn di kawasan umum..tapi dekat pasang…

Anjakan Paradigma

Hati berkata... T_____________________T


"SAYA RASA SAYA SUDAH MATANG SEDIKIT"

Perubahan fasa dari remaja kepada ciri-cira separa kewanitaan....adalah satu simptom yang dialami oleh semua pihak yang bernama perempuan melayu terakhir..opss..cina dan india termasuk juga..tidak terlupa kepada kaum bajau dan lain2.....dan sebagai seorang yang bernama perempuan melayu terakhir yang comel...ok..silap..sudah berniat tak mau buat entry puji diri ..perlu sedikit humble..sebagai seorang yang bernama perempuan melayu terakhir yang tidak kurang comelnya...hehe...i pun rasa i mengalami sikit ciri2 separa kewanitaan itu..ini bermakna..ciri-ciri kewanitaan masih belum sempurna..tapi masih ada sikit...dan itu bermakna ianya normal.....ok..kalau pening.sila abaikan....haha..



Pelbagai persoalan akan timbul pada peringkat zaman remaja.Dan semua persoalan ini akan di jawab oleh pakar motivasi Datin Dr Hajah Anis Diyana sebentar nanti.Persoalan yang sering bermain main di fikiran seorang perempuan m…

Trauma

Petang tadi i tgk Cerita Artis Malaysia..ulangan Abby Abadi..sangatlah tabah i tgk Abby..n itu telah menambahkan inspirasi diri...mean bukan i saja menjadi mangsa kegatalan dan keegoan lelaki...n lucky i still lagi in bercinta mode...kalau dah kawin macam Abby..pasti lagi sengsara bukan...n i sedih kat part anak Abby cakap...

"Papa..balik la papa...Danish nak macam dulu2...." Serius..i tersentuh dgr Danish berkata macam tu...n..i pun nak bahagia macam dulu2..tapi bukan bersama lelaki itu...~trauma~


Tiada lagi airmata
Bisa ku tangiskan lagi ( tak guna menangis )
Tiada lagi guna bermadah( tak gune merayu )
Tempatku bukannya di sini

Sepuluh tahun ku menghamba padamu ( 8 tahun saja )
Tak ku pinta lebih daripada
Tulus cinta ( harapan dulu)
Namun kau menoda
Berkecai mahligai kita ( mahligai belum terbina )

Tidak pernahkah kau terfikir
Kemungkinan yang berakhir
Tidak pernahkan tersingkap di minda
Wajah kita sekeluarga ( tiada kaitan )
Sekelip mata berubah segalanya
Tiba-tiba dunia daku
Gelap gelitaT…

Sudah Pukul 4 Pagi..

Sekarang sudah pukul 4 pagi..mata tak lelap lagi.. ketagih nak baca blog orang..bila lagi mau baca kalau bukan hujung minggu..hari biasa...tgk pada keadaan diri..kalau dah penat tahap gaban..bukan setakat facebook..blog pun i taknak bukak..baik tgk tv sambil merehatkan diri....then tido....itu lebih indah bukan....

Life as a carrier girl sgtlah hectic..dan barulah sekarang i memahami kawan2 i yang dah kerja..mengadu dekat i time i final year dekat UKM tercinta dulu....
"kerja tak best..belajar lagi best"
dan i akan cakap...

"best pe kerja...ada duit..boleh shopping"
Now...baru i rasa..memang tak best kerja.5 hari akan terisi dengan kerja dan hanya memikirkan kerja.2 hari rehat.Tapi tu belum lagi klau pengetua tak dengki...nak sep kan cuti ckgu dgn buat kokurikulum pada hari sabtu..pasti hati tak ikhlas..menyumpah nyumpah..bukankah hari sabtu hari cuti dan untuk kamu keluar g tgk wayang @ shopping @ bermain bowling bersama rakan..indah bukan.kenapa nak ganggu sabtu ku?~s…

Kaki Wayang Era

Image
Jom layan movies!!!
~cerita ni i tgk di Big Cinemas @ Taiping Sentral dengan adik i.cerita ni best.sangat best setakat ini i rasa.cerita die tak berat.sgt sesuai untuk yang suke cerita thriller mcm i.jalan cerita pun menarik n action dier mengagumkan..i bagi 5 bintang..~



~cerita ni i tgk di TGV @ Times Square dengan Farah.Cerita ni panjang.Dan memerlukan penumpuan bila tgk.Kalau lost..memang takkan paham langsung cerita die.Ada byk feeling dlm cerita ni.Part kelakar ada,sedih ada yang action pun ada.Jalan cerita ada part yang mengelirukan sikit.Then cerita ni kene berfikir sket baru paham.I bagi 3 bintang~


~cerita ni i tgk di TGV @ Jusco Ipoh dengan Ema n Nuex.Cerita ni di awalnya agak membusankan..tapi bila part tgh n klimaks..sgt best.Tambah best sbb ada unsur2 physics cam astronomi n jisim...so sgt menarik perhatian i.Cerita berkaitan dengan unsur2 keagamaan tapi tetap menarik dgn aksi2 yang thriller.Cerita ini best.I bagi 4 bintang~

Aktiviti Hari Sabtu

Image
Yeah..weekend datang lagi..dan i hanya duduk di rumah...tgk movie..oppss..tgk movie di rumah?sangat ajaib lah bukan...ha..dah kantoi..duduk rumah konon..mana ada skrin TGV dlm rumah..pastilah anis keluar mencari liburan..kata cuti.isk,asyik keluar saja..tak reti duduk rumah ke??~hey!!watch out ur mouth!!~anis adalah remaja berusia 23tahun yang bertemakan riang ria remaja..so kehidupan remaja...memang tidak disiakan~
Hari dimulakan dengan membuat tugasan kerjaya profesional iaitu menjadi urusetia Forum Remaja Peringkat Negeri Perak.Sangat hebatlah bukan..sampai peringkat negeri tu i berkhidmat..tahun depan kalau tak naik DG 44 siap kau!!!haha..~tamak~..siapa nak bagi kau DG 44 kalau baru setahun kerja..dah..jgn demand lebih...Allah murka orang tamak..demand sket je..tahun depan kalau tak tukar kereta baru..siap kau!!HAHA ( gelak tamak sikit ) Hari diteruskan lagi dengan menjadi driver kepada ibunda di lebuh raya utara-selatan..memecut dengan kereta WAJA .menuju ke Ipoh...sambil menyumpa…

Kaget

Hati tersentuh.... Jiwa kaget.... Mendengar lagu cinta... Tapi ANIS harus kuat.... Ada Apa Dengan Lagu... "Dan lagu lagu di radio seolah olah memerli aku Pabila kau bersama yang lain......"

Entry Ilmiah

Image
Hari ini adalah hari yang sungguh BOSANDANMENGANTUKJUGABORINGSEKALI..eh..bosan itu bukankah boring?hantamlah labu....yang penting kau tahukan i nak bagitau sungguh bosan sekali hari ini...


Menjaga students time exam bukanlah perkara yang terbaik sekali dalam hidup...duduk sambil mendengar mp3 dan memakan keropok potato chips sambil menjaga exam...sgtlah bahagia sekali..haha..nak mampus kau..jaga students smbil dengar mp3..dahla pakai tudung bawal gred A..spesis yang jarang.pastilah nampak wayar earfon..lainla kau pakai selendang tebal pashima ke..bley la jugak nak sorok wayar earfon..haha..tapi kalaula boleh buat begitu..pasti pengalaman menjaga exam menjadi pengalaman yang bermakna sekali sebab boleh dengar byk kali suara kris allen nyanyi lagu heartless..sungguh sedap..memang layak kau menang american idol!!

I taktau berapa kali i menguap time jaga exam..dah la cuaca macam menggoda untuk tidur je..sejuk macam nak hujan...nikmatnye kalau disorongkan bantal..dahla kene tgk muke students…

Penghargaan

Semalam i dapat hadiah hari guru lagi.Last present.So..kita cakap..belated teachers day...Tapi takpe..nak bagi tiap hari pun tidak kisahlah bukan...Cikgu Anis menerima dengan tangah yang terbuka..haha..hati pun terbuka juga..isk..buat demand plak kat students.tak malu....mau hadiah tiap hari...sangat lah tidak ikhlas..insaf diri..insaf diri...

Sangatlah semangat students i bagi hadiah.sampai semalam pun ada lagi yang berlari lari kejar i macam artis semata mata nak bagi hadiah..ok..cerita terpesong sikit..student bagi selepas kelas..tiada adegan berlari di sini..haha...i ingat kalau in secondary school nafsu nak membeli dan memberi hadiah dah kurang..ni i tgk..form 6 pun masih semangat lagi memberi hadiah...patut la i g TESCO malam Ahad aritu..i tgk brg yang berharga 5 ringgit dan ke bawah semua sold out..habis dijual di pasaran TESCO.wa..boleh buat bisnes hari guru macam ni..laku2...siapa mau join?bisnes hadiah hari guru...menjual barang2 bernilai 5 rgt dan kebawah...hanya setahun sek…

Jangan Tegur

Image
Gambar ni gambar buat braces khas buat TYA yang nak tgk kan..1st i bertekad taknak letak coz gambar ini sgtlah buruksekali.....tapi takpe..sbb my lovely fren..kita ketepikan soal buruk..so..sila tgk tanpa tegur...



Suka Suka

Entry yang tiada motif ialah entry yang tiada cerita..tapi si penulis tetap nak letak entry..kenapa?kerana semangat kecintaan penulis pada bidang penulisan blog..uceh...Ya..dan semangat itu ditunjukkan apabila tiba masa "berintenet"..si penulis pasti tidak melepaskan untuk membuka blog...biarpun mendapat kritikan

"Asyik2 blog..haha.."

Tak kesah..blog i..i yang jagalah bukan..ia berkaitan kepuasan..kepuasan hati...

Entry tiada motif akan disertakan dengan elemen2 tag..

So.sekarang...mari kita main tag..tag diri sendiri..suka2....lets go!!!

1. Apa perasaan sekarang?
Rasa penat..kelas full arini..so nak rasa bebas malam ni...so entry pun bercirikan kebebasan..la..la..la...

2. Saya nak makan
Ni paling tak tau buat pilihan...selera makan sangatlah tidak hebat..patut kurus je...tapi yang paling nak makan sekarang....
Makanan yang berunsurkan chocolate..nikmat dah takde sejak bergigi besi..
Nak makan chicken chop yang sedap sbb dekat cn semua dah tak kena dengan selera...

3. Saya ta…

Satu Dalam Dua

Image
Lately i rasa macam i banyak terlanjur kata... Maaf kepada sesiapa yang terasa.... ...Muhasabah Diri.....
INDAH KHABAR DARI RUPA
I rasa now expression muka i tak seperti kata hati..senang nak cakap..mimik muka macam tipu ...haha..i pakai topeng ke g sekolah now??kenapa tipu plak?eh memakai topeng ke sekolah adalah idea yang bernas sekali..eh silap..amat bernas...sbb kalau i malas bukan i yang malas or tak buat kerja..bukan i yang salah..angelina jolie yang salah..sbb i pakai topeng bercirikan angelina jolie....haha..sungguh seksi bibir itu..~admirer~

Hari ni dah masuk kali kedua i mendapat teguran yang indah khabar dari rupa..tapi yang cantik itu hati kan..yang tak cantik itu muka..tapi muka i tetap cantik ( oppss..lagi sekali entry memuji diri yang pasti akan menggelikan ginjal kak mon :P )

Teguran 1 : "Anis kenapa muka macam bad mood je?"
Eh..Anis biasa ja..istilah bad mood kurang sikit kat i..tak tau..maybe i spesis yang suke nak gelak but now gelak terpaksa kontrol atas sbb2 ya…

Kisah Cikgu Anis

Image
2002

Pelajar perempuan comel itu..( watak heroin harus comel )...sangat suka berangan..pulak tu duduk tepi tingkap..kerja tiap hari usha ustaz hensem lalu..sumpah hensem macam norman hakim..cakap bahasa arab pun penuh dengan slaga..wah..admirer btol!!tiap ari wish ustaz hensem lalu..bila ustaz lalu..pastilah tak dapat tumpuan langsung..asyik nak usha ustaz hensem saja bersama rakan yang kurang sikit comel ( watak kedua harus kurang comel sikit..hahaha..gelak besar.. :P )

Masih hilang tujuan..apakah masa depan pelajar perempuan yang kerjanya asyik megusha orang lalu depan kelas dan tumpuan utama haruslah diberikan kepada ustaz hensem...tapi yang pasti..die tak suka biologi yang membiolkan..kerja sekolah asyik usha rakan yang kurang sedikit comel saja..tapi yang pasti nya..pelajar perempuan itu sangat suka pada fizik..she always gets a good marks in physics dan kawan yang kurang sedikit comel suka membalas dendam dengan mengusha semula kerja yang dibuat kawan yang comel..( haha..gelak bes…

Hari Untuk Saya

Image
nak cupcake comel..nak cupcake comel..nak cupcake comel... "SELAMAT HARI GURU" Semoga Menjadi Cikgu Yang Vogue dan juga Baik

Yang Best Dan Tak Best

Perasaan hari ni bercampur baur..kalau boleh dicampukan semua perasaan ni..i rasa boley menjadi chocolate caje yang sangat sedap sekali..aik..nape nak cakap pasal chocolate cake plak..ye..SAYA TERINGIN NAK MAKAN CHOCOLATE CAKE SEKARANG...haha..sudah menjadi kuat makan sekarang..cis..jangan gemuk..jangan gemuk..haha

Dari pagi tadi i rasa macam-macam....sekejap perasaan best tu datang..jap perasaan tak best datang...macam chipsmore..'sekejap ada sekejap takde'..yeah..maka tema hari ni adalah bercirikan kechipmorean....( owh..apakah itu kechipmorean ..haha.. )

I - Yang Bercirikan Best

I berjaya memasang braces di gigi hari ni..actually niat di hati ni memang dah lama nak pasang braces.since dari i kat ukm lagi.dulu time i kat ukm..i ader buat..buat yang unpermanent.tapi hangat-hangat si tahi ayam..yerks..tahi ayam tu hangat ke?sungguh geli orang yang mencipta peribahasa..mesti penah pegang tahi ayam..~geli...serius geli~

So bila hari ni dah berjaya..rasa best sgt..dah berjaya..sbb da…

I Wish....

Hari in khamis.Dan pagi tadi buat kali ke empatnya dalam seminggu i datang awal ke sekolah iaitu pukul 10 pagi..sangat tak suka datang awal sbb nanti i akan terasa lama sangat kat sekolah..then mulala fikiran negatif merasuk kepala iaitu..'saya tidak mandi tengahari..busuk kah saya?'..haha..rase alergik tak mandi tengahari...sbb bukankah tengahari itu panas dan kita perlu mandi??

I bukan suka2 nak datang awal ke sekolah.Ada kerja nak di settlekan...sebab ada sok sek sok sek berkata

"Rajinnya Anis datang awal..." Cis dari datang awal sek0lah..baik i layan astro hitz takpun mtv..sambil minum air milo..sedap2...This week i bz dengan preparation hari guru...dan isi borang maklumat murid...dat why asyik kene dtg pagi yang pastinya akan menggelikan ginjal i bila nak bangun pagi..dan mandi..dan bersiap dan ke sekolah..dan balik pada pukul 6.30..ahhh..tak rela!!!serius tak rela...

Tengahari tadi i ada rehearsal untuk hari guru..i incharge students for sketsa..sgt tak boleh blah …

Keinsafan

Image
Alhamdulillah..i sudah selesai menunaikan solat isyak..cukup solat 5 waktu hari ni..Alhamdulillah..

Entry bermula dengan ciri-ciri keinsafan..sbb since dari semalam..ops..silap2 bukan semalam..actually after jumpa farah last week..hati i memang di sentuh dengan ciri-ciri keinsafan..yeah..i mahu jadi muslimah...aminnnnn

I bukan lah seorang yang alim..walaupun berasal dari keturunan yang alim...:)..ya..i bersyukur di lahirkan dalam family yang amat menitik beratkan soal solat sbb kalo i balik kampung..tok i pasti selalu ingatkan

"Anis dah solat?"

Kat rumah pun sama..bila i ni terrleka sket..mak selalu tanya soalan itu..syukur..syukur..kalau family i tak secaring itu..pasti i bertambah jahil lagi...

Tapi macam raihan nyanyi la kan.

'iman tak dapat di warisi'

Biarpun mak selalu pesan..tok selalu ingatkan..kadang2 memang i akan termiss jugak solat..isk..seorang gadis berusia 23 tahun dan tak cukup solat..adalah memalukan bukan??

Oppps..anis bukan tak beriman..tapi masih kurang l…

Cantikkan

Image
Honda Malaysia Sdn Bhd finally brought us the 2009 Honda City. For those that already know pretty much everything about the car thanks to this blog’s detailed coverage in the past, let’s quickly get down to what’s important, the price!The 2009 Honda City comes in 2 variants, the Honda City 1.5S and the Honda City 1.5E. The 1.5S is the lower end variant, priced at RM84,980 OTR with insurance while the top of the line is the Honda City 1.5E priced at RM89,980 and includes full specs such as larger wheels and paddle shifters.The City comes with a 3 year warranty and 6 months free servicing. For the full scoop on the Honda City for the Malaysian market, continue reading this story after the jump
More about Honda City..read here

~opps..yang ini pun cantik juga..omg!!~



Kipochi

I actually baru je selesai berbuka puasa...aikk.tetiba lak buka puasa tgh malam.sgt tidak logik..ok..ayat kias..berpuasa dari facebooking and blogging..pergh..2 hari tak menyentuh keyboard..rase macam nak kena sawan babi pun ada..haha..sgt addicted..even my facebook or my blog takla seperti artis..tapi bila bukak blog n facebook my frens..actually i boleh juga update cerita kwn2..yela..dah hidup terasing ni..kene la pandai survive..haha..ayat tak boleh blah..macam la duduk kat hutan or planet marikh...

Menyibuk kan diri membuka blog orang atau membuka facebook orang..adakah itu kipochi?

Tidak..tidak..i tidak kipochi..i rase tu lumrah..tapi bila dah over nak sibuk2 tau hal orang itu boleh jadi macam entiti paranormal..luarbiasa..n memang buat i rimas..

I actually sebenarnya rimas sgt dengan orang kipochi dan orang kipochi itu adalah merujuk kepada penjual nasi ayam dekat dengan rumah i..sebab makcik tu asyik menyibuk hal orang dan pastilah ianya akan mengundang perasaan tak suka kan..di …

Hati Ini Resah

Salam...

Sudah dua hari i off dari menceburkan diri dari bidang blog..maybe minggu ini merupakan minggu yang terlalu hectic buat si anis..ya..anis kepenatan menjadi bomoh bidang terjun...

This weekend i went to kl..kota metropolitan itu..actually niat di hati tak de la nak kesana..tapi because i feel lonely tinggal kat rumah..my mum ader urusan bisnes dekat sane,my sis takde kat rumah sbb sgt aktif menjadi atlit di kepala batas dis week so i dicide to went there dis week..at least tak busan plus can meet with my frens..owh tidak lupa..my cousins...saya rindu... :)

Seperti yang i maklumkan before..berjumpa dengan kawan sangat mengujakan..akan membuatkan hati melompat lompat..menari nari sume adela...owh..i sgt suka berhibur bersama rakan ok!

I jumpa farah.Serius cakap...memang sgt rindu dekat farah..i rase it almost 8 months i tak jumpa die after my convo...last day i jumpe farah.time hari convo..farah datang bawa bunga..sgt appreciate..bunga itu masih lagi i simpan..owh..bunga yang lain j…

Histeria Part 2

Kecoh...kecoh sgt sekolah i 2hari kebelakangan ni..kecoh dengan kes histeria yg memang history..uceh.......

Ditambah pula dengan i teacher on duty dis week.menjadikan life begitu hectic dis week...dan sophistikated..haha..tiada kene mengena..tapi saje nak tambah.. :P

I mmg takut dengan kes histeria kat sekolah i..even nak jadi rescue ranger apatah lagi power rangres apatah lagi powerpuff girl pun i tak berani...Students datang dekat i..dengan keadaan termengah mengah

"cikgu..cikgu..ader student histeria lagi dekat surau"

I dengan perasaan tidak membantu nya boleh jawab

"tunggu ye..cikgu panggil cikgu lain"

Maaf ye..cikgu memang tak boleh tolong...i'm not go go power rangers..tapi masih mengekalkan ciri2 wonderpets.. akan sentiasa bekerja sama tak kire masa..ok ubah topik:P

Tapi pengalaman histeria kat sekolah i memang bagi new experience for me..I dapat la usha dari jauh macam mane nak ubat orang yang kene rasuk ni kan..n the thing yang i nampak..ustaz kat sekolah i g…

Today's Entry:Version 2

AMARAN : ENTRY TODAY TERPAKSA DI BUAT DALAM 2 VERSION UNTUK MENGELAKKAN KEBORINGAN PEMBACA

I suka rabu...tapi membenci isnin..kerana rabu sgt free..hari yang sgt tiada kelas...so datang sekolah hanya untuk menggoyangkan kaki sambil menyanyikan lagu..'hip hip hooray'..lagu amat sesuai dengan tema...

Tapi today membuatkan i rase nak catatkan dalam diari

"RABU DALAM SEJARAH"

Sebab 1st time in my life selama 23 tahun ..i tgk orang histeria..ramai2 plak tu..sgt takut sbb i mmg penakut..even kalau bagi audibles berunsurkan kehantuan di ym pun i tak suke ok...

I tak sangka plak sekolah i tu agak keras tempat die..sampai students can be like that..sumpah lepas ni mesti i takut nak tido sekolah...tolong..tolong.....

........... new post ..............

Esok ada pertandingan pesta pantun peringkat daerah..so sbb SEMUA SUKE ANIS..maka i pun sudah pastilah akan terlibat dari pagi sampai petang..mampukah nak bangun awal??~sighhhhhhh~

Ok..stop blogging..stop facebooking..stop ym..i nak bua…

Today's Entry:Version 1

Image
Selamat Pagi Malaysia....Wah...global nye skop..sampai Malaysia gituww..macam famous sangat..ekeke..ok2..kecik kan skop..Selamat Pagi Readers...

Mm..nampak ceria saja i arini..yeah..orang dah baik demam..so meter keterujaan kembali ke paras normal...sudah berjaya memegang penyapu untuk menyapu sampah gaya seorang perempuan melayu terakhir..haha..ayat apakah??...( owh..i'm very sensitive about the dust..sakit mata..tapi kadang2 dah bz tu buat2 tak paham je.. )...menambahkan lagi meter kesihatan by follow the paula abdul's workout cardio dance dengan langkah yang songsang untuk kali yang ketiga selepas beli pada bulan lepas..apa ni??3 kali sebulan.sangat tidak sihat!!time beli aritu beria..tekad di hati nak buat tiap2 hari..haha..wahai anis..sila betulkan balik niat ok....:)..dan meter kesegaran di tambah dengan secawan hot milo..owh..sgt segar...~fresh~

Memulakan hari bersama hot milo @ hot chocolate yang dibuat dengan ramuan mesra gadis sunti amatlah menjadi rutin buat si pemina…