Friday, July 7, 2017

REVIEW: DTOX NATURAL SENDAYU TINGGI

Ok, hari ni saya nak buat sikit review tentang produk yang memang saya dah guna and sangat puas hati. Dtox Natural Sendayu Tinggi.
.
Sebenarnya ni produk first dari Sendayu Tinggi yang saya beli setelah follow instagram kak Yati Sendayu Tinggi. Tengok macam banyak sangat review yang tentang produk ni, so kita pun rasa nak try lah. Lagipun, memang saya selama ni cuba untuk Dtox, buatlah air lemon plus halia, tapi result macam takde effect sgt. Pernah juga beli macam macam jenis teh Dtox dengan harapan dapat membuang di pagi hari, tapi takde pun nak rasa sakit perut pagi pagi and bergegas ke toilet. So feel dia tak tak puas sangat. Memang degil betul badan saya ni. Huh! Thats why saya rasa nak try Dtox Natural dari Sendayu Tinggi ni. Tengok harga dia pun ok je. Bagi saya affordable. So memang teruja nak beli.
.
First saya beli di Sendayu Tinggi Kuantan. Jauh sangat pergi kan dari KL ke Kuantan. Sebab kebetulan time tu balik dari Cherating, lalu Kuantan, nampak la outlet Sendayu Tinggi tepi jalan, gigih la minta suami pusing and cari jalan nak pi outlet balik. Nasib baik suami rajin nak melayan kerenah isteri ni.
.
So bila dah balik KL tu, malam nya terus cuba. Rasa memang best. Sedap. Tapi manis sikit kalau letak air sikit je. So kalau nak kurangkan manis, tambah lah air tu. Ikut kesuaian rasa kita kan. Minum sebelum pukul 9 malam. Kadang kadang ada je saya pernah terlajak lebih dari 9 malam. Tapi tak lebih dari pukul 10 malam la. Kenapa kena minum dalam tempoh waktu tu? Rasanya untuk dtox tu betul2 digest dalam perut kot. Not sure. Tapi saya rasa tu jawapan dia. Nak tahu jawapan yang betul, kena tanya Kak Yati Sendayu Tinggi saya rasa. Maybe, she have the answer.
.
Pagi nya bila bangun dari tidur, terus bergegas nak ke toilet. Nak membuang lah. And bila membuang tu, saya rasa puas sebab najis tu tak macam biasa. Dia cair. So memang konfiden dtox ni menjadi lah. So bila dah timbul rasa puas hati tu, mula la hari hari kita minum dtox ni kan. And lepas minum ni, badan memang rasa segar. Sampaikan rasa, kalau tak minum, terasa badan ni "lain macam". Maybe sebab dah hari hari kita mencuci usus, kurangkan makan makanan yang berminyak, and banyakkan minum air putih, so badan pun memang dah programme jd segar je.

And kalau cerita bab kekurusan badan ni, alhamdulillah. Berat pun dah turun 7kg dalam tempoh 3 bulan. Berat sebelum 72kg. Berat sekarang 65kg. Ada 5 kg nak kena struggle. Tapi sebenarnya mission saya adalah nak sihat. Jaga pemakanan, jaga usus. And saya percaya bila benda2 tu kita jaga, insha Allah berat pun boleh turun. Al maklumlah dah masuk usia 30 an ni, ada banyak benda yang kena berjaga jaga.
.
Kalau korang nak beli, saya sangat sangat recomended: Sebab
1. Menjadi
2. Rasa sedap
3. Harga murah
.
Kalau nak beli, boleh terus ke website Sendayu Tinggi atau melalui ejen ejen Sendayu Tinggi. Korang tengok je dekat instagram Sendayu Tinggi, memang banyak ejen Sendayu Tinggi dekat situ. Mana tahu ada yang berhampiran dengan korang. Yang mana tinggal berhampiran dengan outlet Sendayu Tinggi, boleh juga terus ke outlet Sendayu Tinggi. Boleh juga korang tengok tengok barang lain yang menarik jiwa dan meracun korang nanti. Hihi. All the best!

Sunday, June 18, 2017

PHD IS A LONELY JOURNEY

"PhD is a lonely journey, others may walk it with you, BUT nobody can walk it for you"
.
Have you ever heard this before?
Yes, this is the situation that you have to face for all Phd students. Eventhough you have a good friends and familes that always give their full support along your phd journey, BUT you still feel lonely in your journey to get your scroll. In your journey to get your "Dr"
.
Why this should happen?
Phd is a journey about you and your research. Your research will give a new contribution to the knowledge in your area. Your research is yours. Only you will understand your research. Not even you supervisor, family and friends. Its only you understand it well.
.
Yes, i admit, even though you have a good support system during your phd journey, who always understand you....BUT to finish this journey, you have to finish it by yourself. If we are blur or stuck, yes we can seek their opinion. And yes, maybe one of them can be a good advisor to you, But they will not help you in your research 100%. Because they will not understand 100% about your research. And..oh! Even though they are understand it and you trust them, but the fact is still NOT. Because you have also consider either their philosophy is same with you. It not, how they want to drive you in the same way with you?
.
Phd is very complicated. Its not depends on how clever you are, BUT how clever you are to manage and control yourself in order to achieve the success that you want. Thats why, the meaning behind success is sacrifice, tears, survive and blood. You have to sacrifice everything! Families and money absolutely.
.
How you want to beat your loneliness during your phd journey?
1. Enjoy yourself. Enjoy with your research. If you are not feel so, you have try to find the answer for this question : "Why I want to do this research?"
If you have enthusiasm towards your research, you will reduces the level of loneliness in yourself.
.
2. Reward yourself. Dont over focus. Sometimes we want to catch up the due date. But, dot forget about yourself too. If you dont this, i am worried, one day you will burnt out with your own research. Go shopping, movies, hang out with friend, do what ever you like as long as you can reward yourself and soon after that you can back to your research with more energetic.
.
3. Always discuss with your supervisor. Why he/she be a supervisor? Because he/she have a phd experience before you. With he/she experience, he/she can advice you about the shoud and shouldnt that you have to do during your phd.
.
4. And, the last but not least, dont keep your research too secret. Tell everyone about your research. That what attend conference and seminar also good for you to networking and communicate about your research. Dont have a feelings that someone one to copy your research. Sarcastic! Unless, he/she steal your tesis and copy one by one that you can say its "liar".

So, for those who want to start their Phd journey, welcome to the lonely world. Day by day, you will feel that, life is all depends on you. Feel it. Experience it.
.
Sorry for the messy and "rojak" post. Sometimes, it is easy to write in english more than malay. Just do whatever you feel comfortable and happy right?
.
Ok, back to my research mode now!

Sunday, June 11, 2017

KEBURUKAN MEMOHON CUTI BELAJAR BERGAJI PENUH

Assalamualaikum. Salam Ramadhan dan Salam Nuzul Quran.
.
Post ni pun macam dah lama ditinggalkan ye. Ini juga post kesinambungan dari entry yang lepas tentang "Kebaikan Memohon Cuti Belajar Bergaji Penuh"
.
Bila ada kebaikan, as usual mesti ada keburukan kan. Actually, tidak lah terlalu disaster sangat. Perkataan "keburukan" tu macam terlalu extreme for me. But, untuk setakat ni, I dont have any words yang sesuai nak menggantikan perkataan tu, jadi saya gunakan dulu. If readers have any good ideas, can drop a comment :). Really appreciate.
.
So, straight to the point, apa perkara yang akan berlaku setelah kita memohon cuti belajar bergaji penuh?
.
1. BERSEDIA UNTUK REPOSTING
Untuk guru yang menyambung belajar bergaji penuh, setelah tamat cuti pelajar, anda kena bersedia mengahdapi kenyataan yang anda tak akan kembali ke sekolah lama anda semula. Once dah buat keputusan untuk bercuti, dah tinggalkan sekolah, means you have to leave everything! Life is not same as before dah. Kalau dulu kat sekolah lama mungkin anda dah rasa selesa dengan jawatan dan tugas tugas yang anda pegang di sekolah. Tapi, bila dah berpindah ke sekolah baru, as usual, semuanya akan bertukar! So dont expect it will be same. 

Dan yang tak best nya, jika sekolah di kawasan rumah anda tu tiada kekosongan, maka bersedialah untuk berpindah ke tempat baru, kawasan baru, negeri baru. You have to start all over new again. Kalau dulu sebelum sambung belajar, sekolah anda mungkin depan rumah je. Lepas habis cuti belajar, bersedialah untuk terima hakikat yang kita tak mungkin kembali ke sekolah lama. Unless, kalau you ada "good kabel" . Ini saya tak nak ceritalah. Itu saya rasa kes lain. Tapi hakikatnya, inilah yang bakal berlaku. 
.
2. KEMELESATAN EKONOMI
Tadaaa...ni pun menarik juga untuk dikupas. Kalau sebelum bercuti belajar, anda rasa duit gaji anda banyak dan boleh berjoli and and arasa kalau cuti belajar bergaji penuh pun duit anda akan bertambah banyak sebab ada support dengan biasiswa, i will said, you are totally WRONG!. Walaupun ada biasiswa, rasa duit banyak, namun dengan keadaan ekonomi sekarang, anda akan rasa, makin lama sambung belajar, makin nipis duit. Silap silap simpanan pun menipis! Serius! Ini pengalaman yang saya kongsikan dari beberapa sahabat yang turut sama sambung belajar.
.
Kenapa jadi macam ni? Bukan ke dah dapat biasiswa ke?
Sebabnya waktu sambung belajar ni, macam macam nak pakai duit. Beli buku, photostat, beli alat tulis. Walaupun ada je kerajaan sponsor wang bantuan setiap tahun RM 250, tapi kalau dah belajar peringkat sarjana/phd ni, harga buku bukan sama macam harga buku rujukan SPM. Malahan lebih mahal lagi sampai beribu! Tu belum masuk lagi kalau buat kajian jenis eksperimenatl yang nak kena beli bahan dan segalanya. Duit travel dan belum lagi masuk duit kecelakaan yang diluar duga macam laptop rosak, hard disk rosak, printer rosak dan macam macam lagi lah perkara yang diluar duga. Serius tak cukup. Walaupun orang dengar macam kita kaya je bila gaji pun dapat, biasiswa pun dapat. Itu indah khabar dari rupa je la.

Tapi apa pun, masih bersyukur sebab dapat biasiswa. Kalau tak dapat, dah masuk taraf kategori asnaf kot. 
.
3. HIDUP ANDA DIHANTUI TESIS TESIS DAN TESIS
Jika anda rasa waktu bercuti ni zaman anda hepp heepp hooraay...hello...kalau dah tiap minggu kena kejar dengan Supervisor nak horay horay apa nya. Makan tak kenyang, tidur tak lena nak kejar dateline itu biasa. Kalau di sekolah, you do the sanme routine almost everyday, pergi kelas, balik kelas, buat kerja pengkeranian. Tapi nak ni bila dah sambung belajar, dia ada tambahan sikit. Buat kerja pengkeranian pun memang dah buat dah, tapi tiap hari kena berfikir 'the new' things tentang tesis anda. Tu yang berhantu tu!
.
Ok, saya tulis 3 dahulu. If ada tambahan, saya akan add on :). Tapi jgn jadikan post ini sebagai pematah semangat untuk terus sambung belajar. Perjuangan sentiasa ada cabaran. Jika kita dah berjaya melalui cabaran ini, insha Allah kita kan berubah menjadi orang 'baru' dalam hidup kita.
.
All the best to all!

Sunday, April 16, 2017

Zulaikha Selepas 3 Bulan di Aulad As Sofa

Ini kiranya macam kesinambungan dari entry yang terdahulu. Sebagai seorang ibu yang baru ada pengalaman pertama untuk menghantar anak ke sekolah, of course banyak benda yang saya risaukan. Elok kah dia di sekolah? Mampu nak terima ke dengan environment di sekolah? Hati ibu yang penuh kerisauan kan. Kalau hati bapa, dikatanya semua ok. Woman Vs Man :)
.
Sebab tu kalau setiap hari ambil Zulaikha dari sekolah, dan dia senyum panjang je, perasaan pertama bila tengok dia, mestilah rasa lega. Rasa lapang dada bila tengok Zulaikha mampu belajar walaupun hanya pada usia yang belum cukup 3 tahun pun. Alhamdulillah, memang Zulaikha very easy daughter.
.
Dan selepas 3 bulan di Aulad As Sofa, memang saya rasa satu perkembangan positif buat Zulaikha. Hari pertama dia masuk ke Aulad As Sofa. Nangis. Hampir nak dekat sebulan juga nangis setiap kali nak hantar pada awal pagi. Tiap kali hantar ke sekolah, setiap itu hati berzikir supaya jangan la Zulaikha nangis. Tapi sampai je dekat tangga Aulad As Sofa, berperang ummi nak hantar. Bila tanya pada ustazah, dia ok je dalam kelas. Berdebar.
.
Tapi dalam menangis dia tu, dua minggu lepas dia ke Aulad As Sofa, dia dah pandai baca Al Fatihah walaupun pelat. Pada waktu tu, saya yakinlah dengan kata kata ustazah, memang dia ok. Cuma waktu nak hantar tu je drama. Kalau dalam tempoh 2 minggu pun dah dapat hafal surah Al Fatihah, maksudnya anak saya memang dapat sesuatu setiap hari bila ke sekolah. Cuma drama pagi pagi jela yang lebih. :)
.
So, as a parents, bila tengok Zulaikha ada perkembangan positif macam ni, saya mula bagi galakkan pada dia. Kadang kadang di rumah atau sambil drive tu, saya tanya juga apa surah yang dia dah boleh baca. Dan hasilnya? Dari surah Al Fatihah, dia sekarang sudah boleh hafal surah Al Ikhlas dan surah Al Kauthar, selepas 3 bulan di Aulad As Sofa. Alhamdulillah.

Kadang kadang tentang hafalan surah ni terlepas pandang jugak nak ajar anak di rumah. Sebab kan ummi Zulaikha ni cikgu Fizik, so selalu lah Zulaikha ni belajar mengira, mewarna, (typical academic teacher). Tapi bila sedar anak saya ni dah boleh menghafaz beberapa surah, saya pun jadi terdorong untuk bantu dia lagi. Education is not depends 100% in school.
.
Solat pun Zulaikha ada belajar di sekolah. So sekarang ni kalau time solat tu, memang dia pun sibuk sekali lah nak solat bersama ummi dan abbi. Lepas tu mengajar kita pulak.
.
"Ummi, imam dulu la"
"Ummi, baca doa"
.
Memang ada kami ajarkan dia solat juga, tapi bila environment tu ada di sekolah dan di rumah, insha Allah dia akan jadi habit. Repetition is a mother of success. Sebab itu kami hantar dia ke Aulad As Sofa supaya Zulaikha dapat belajar dalam environment islamic seperti yang kami mahukan. Lega lah hati ummi nak menulis tesis macam ni kan. :)
.
Bulan ni (Bulan Mei) Zulaikha akan genap umur 3 tahun. Bila dah nak masuk umur 3 tahun ni, Zulaikha dah pandai hafaz beberapa surah, baca doa untuk ibu bapa, pandai nak zikir lepas solat, saya rasa keputusan untuk tukarkan Zulaikha dari taska lama dia ke Aulad As Sofa adalah yang terbaik buat Zulaikha. Hari hari lalu depan Daqwah As Sofa, Zulaikha pun cakap, nanti dah besar, Zulaikha nak sekolah sini. Insha Allah nak. Semoga Allah permudahkan urusan kita di masa hadapan nanti.
.
Sekarang, ummi yang kena belajar lebih nampak nya. Belajar nak hafaz quran juga. Sekurangnya boleh bantu anak menghafaz ketika dalam kereta atau waktu 'dating' kami berdua. Semoga ini juga jalan untuk menjadikan ummi dan abbi ke arah insan yang lebih baik, yang lebih dekat ke jalan Allah.

Wednesday, March 29, 2017

KEBAIKAN MEMOHON CUTI BELAJAR BERGAJI PENUH (BIASISWA HLP)

Hye, i'm back. 😁😁😁
.
Hari ni saya nak kongsikan tentang kebaikan memohon cuti belajar bergaji penuh. Mana tahu kalau post ni boleh membantu korang dalam membuat decision untuk mohon biasiswa atau tidak kan. Kan first step untuk berjuang tu, akan datang bersama keraguan. Jadi, selain beristikarah, ini saya ceritakan kebaikan yang best best kalau korang bercuti belajar ni. Mohon korang teruja (HAHA).

Sebelum tu, saya nak buat sedikit disclaimer lah ye :
1. Kebaikan yang saya senaraikan ini adalah berdasarkan pengalaman sendiri. So, mungkin berbeza dengan yang lain. Hanya pengalaman peribadi sahaja.
2. Segala fakta yang saya berikan, sekiranya salah dan jika ada, itu adalah dari kekhilafan saya sendiri. Tak terlibat dengan mana mana pihak.
3. Cuti bergaji penuh yang saya maksudkan disini adalah bagi pemegang biasiswa HLP. Untuk kakitangan kerajaan setahu saya, inilah tawaran biasiswa yang ada untuk bercuti bergaji penuh.
4. Cuti bergaji penuh adalah bermaksud, kau tak pergi kerja langsung, tapi dapat gaji (WOW!!) tapi kena pergi belajar la. Bukan goyang kaki.
.
Bila korang memohon cuti belajar bergaji penuh, tawaran untuk bercuti (Yahoo!!) diberikan selama tiga tahun bagi pengajian PhD dan 2 tahun (kalau saya tak silap) untuk pengajian Sarjana. Kalau dulu, kalau tak habis study dalam tempoh yang diberikan ni, korang boleh extend lagi. Tapi sekarang ni, dengan keadaan ekonomi dan banyak sangat kes kes yang extend ni, so kalau tak habis study dalam tempoh yang ditetapkan ni, korang boleh dibenarkan extend. Tapi setelah dicadangkan oleh SV dan diluluskan oleh pihak Kementerian. Bila kau extend tu pulak, biasiswa dah tak layak dapat. So memang bergantung pada duit gaji je la untuk bayar yuran dan segala perbelanjaan pengajian.
.
So straight to our topic today, nak share dengan korang kelebihan bila korang dapat cuti belajar ni adalah:
.
1. PENGALAMAN BARU - Korang akan dapat pengalaman baru di universiti, kawan baru, ilmu baru, Memang best. Dah 10 tahun ngadap students, cikgu dan pengetua je. Sekali sekala ubah angin memang best tau. Jadi students balik. Tua tua pun pergi library. Kalau dulu zaman muda malas kemain. Sekarang, ha rasakan. Hehe.
.
2. BEBAS DARI PUNCH CARD - Ni part best jugak. Korang boleh plan nak pergi mana sesuka hati tanpa ada punch card. Tapi kena plan betul betul la. Jangan suka hati sangat sampai tak belajar then kena extend. Pastu akhirnya kau merana. Maksud saya, selama cuti ni korang tak payah dah la tergesa gesa keluar rumah sebelum subuh. Korang boleh plan kan masa korang dalam sehari macam mana. Asalkan tak tinggal kerja hakiki. SV saya pesan, untuk students full time, buat kerja at least 8 jam sehari. So pandai pandai la nak bahagikan 8 jam tu macam mana.
.
3. TAK PAYAH MINTA CUTI - Ini pun satu kelebihan jugak saya rasa. Korang tak payah beria nak mohon cuti isi borang itu dan ini. Kalau ada emergency, just msg SV maklumkan dia. Ni kelebihan kalau tiba tiba anak sakit, korang ada la peluang nak jaga anak sambil tulis tesis. Kalau korang kerja, kan cuti tu limited. Anak belum sihat, dah dalam dilema nak kena hantar pengasuh/nurseri. Ni kira bonus la. Tapi lepas tu, pandai pandaila cover balik masa tu. Buat waktu malam ke pulak. Untuk berjaya dalam pengajian PhD atau Sarjana ni, discipline is a key! Orang suruh cuti belajar. Bukan cuti berfoya foya.
.
4. NETWORKING BARU- Bila korang dah ambil cuti belajar ni, gunakanlah peluang yang sebaik nya. Sebab peluang yang ada sekarang, korang akan gunakan di masa hadapan. So bila korang ada peluang pergi conference ke, kolokium ke, korang pergi lah. At least, korang bukan sahaja dapat ilmu, tapi dapat juga networking baru. Kawan baru. Kan best kalau ramai kawan. Bagaikan ada sejuta pengalaman tau. :)
.
So, ini adalah antara kelebihan dia kalau korang dapat cuti belajar bergaji penuh. Tapi setiap kelebihan tu akan datang jugak dengan kekurangan kan. So next entry saya akan ceritakan pula kekurangan cuti bergaji penuh ni. Moga apa yang saya kongsikan dapat membantu korang untuk membuat keputusan. All the best!!


Sunday, March 26, 2017

ZOO KEMAMAN YANG MENYEDIHKAN

Sempena anniversary bulan dua yang lepas, sempatlah saya dan family ke Cherating. Why we choose Cherating? Konon konon nak berehat di tepi pantai nan indah kan. Plus, saya ni memang peminat pantai timur food, so pergi pantai di kawasan pantai timur, akan jadi pilihan pertama walaupun sibuk nak selesaikan tesis PhD yang masih dalam progress ni.
.
So, seperti biasa, sebelum pergi kemana mana, we will start with plan. And yang jadi kaki plan ni, most of the time memang saya lah berbanding suami. So bermula dengan aktiviti google, saya pun menggoogle dan menyenaraikanlah tempat yang menarik sekitar cherating. So takde la nanti asyik nak memandang laut je kan. Ko mampu?
.
Hasil pencarian di google, saya pun terjumpalah beberapa aktiviti yang menarik yang boleh dibuat di Cherating. Antara nya saya senaraikan di sini
.
1. Melihat kelip kelip
2. Snorkeling di Pulau Ular
3. Melihat flora dan fauna di sepanjang Sungai Cherating
4. Melawat Zoo Kemaman
5. Melawat pusat sanctuari penyu
.
So ini antaranya lah yang boleh di buat di Cherating. Kalau korang dari KL, boleh lag singgah Kuantan, singgah ke Pusat Konservasi Gajah, Teluk Chempedak, so sebenarnya banyak. Tapi depends pada plan masing masing lah kan. Pada saya, sebabkan kalau kemana mana pun tujuan nya adalah untuk menghappy kan anak, saya pun decide nak bawa ke Zoo Kemaman setelah beberapa kali anakku request nak pergi zoo.
.
Dari review, ok..not bad lah juga saya rasa Zoo Kemaman ni. Ada mini theme park, ada jambatan gantung, wah dalam hati sebelum pergi dah rasa best dah ni. Mesti happening jugak ni.
.
Tapi bila dah sampai, rasa macam indah khabar dari rupa je. Kami sampai awal. Pukul 10 dah sampai sebab jangkaan kami kalau zoo ni menarik, pastilah nak spend masa yang lebih lama kan. Nak tengok gajah, harimau, buaya. Yang menarik bagi kanak kanak.
.
Mula mula kami sampai, kami nampak ostrich. Nampak ostrich ni kurus je. Tapi rupanya tu anak ostrich, ada la lagi mak dia yang besar, ok..not bad sangat lah sebab ostrich macam takde excited sangat nak tengok.
.
Bila dah berjalan makin lama di Zoo Kemaman ni, kami dah mula rasa tak menarik. Sebabnya? Banyak sangat kawasan haiwan yang dalam proses pembaikan. Memang tak banyak lah sangat haiwan nya seperti yang disangka. Kalau ada pun, kawasan dia pun macam tak ada pembersihan. Kolam ikan berkeladak, kolam buaya pun dah hijau dah. Sedih pulak tengok nasib haiwan kat dalam zoo ni, dah la terkurung, tak terjaga pulak tu. Tiba tiba je rasa sedih.
Banyak tempat yang dalam proses pembaikan, tapi ini je yang saya snap sebab mood dah kelaut ...

Hai buaya, masih boleh bernafas kah?

Nak tengok harimau, harimau pun ada seekor ja, gajah pun seekor je, monyet ada seekor yang kami nampak, orang utan ada dalam 3, 4 ekor. Banyak la jugak. Ikan hanya ada ikan kelisa yang besar tu je dalam satu kolam yang berkeladak. So, korang boleh bayangkan betapa tak fun nya kami rasa bila di Zoo ini.
.
Gajah makan apa tu?

Bila kami jalan lagi, kawasan water theme park dan jambatan gantung yang diwarwarkan kata fun tu pun dan tutup. Kosong je. Patut la sunyi kawasan zoo ni. Bagi saya sunyi dan menyedihkan. Sekarang, berharap sangat adalah action pemulihan terhadap Zoo Kemaman ni. Zoo dah besar. Ok dah. Tapi penyelenggaraan terhadap haiwan saya rasa kurang. Haiwan pun nampak macam tak makan dan tak mandi. Adoi, kesian!
.
Jambatan gantung yang tergantung 

Harapan saya, ada pihak berwajib yang akan mengambil berat terhadap keadaan zoo kemaman ni. Semoga dia tak terus luput dan kekal menjadi pusat tarikan buat pelancong suatu hari nanti.



Wednesday, February 1, 2017

PERMOHONAN BIASISWA HLP (SARJANA DAN PHD) BUAT PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN KPM TAHUN 2017

Jeng jeng jeng.

Now, its OPEN!
Permohonan biasiswa HLP untuk pengajian Sarjana dan PHD buat pegawai perkhidmatan pendidikan KPM tahun 2017.

So bagi yang berminat nak sambung belajar dengan bercuti penuh, korang boleh tengok link ini.


Dah klik link ni, korang bacalah betul betul syarat yang diperlukan untuk memohon biasiswa ini. Kalau betul betul rasa nak sambung belajar, buat betul betul. Ini satu permulaan langkah pertama untuk berjuang tau! Bukan untuk bercuti relax berhorray horrey dari sekolah. Mana mana pun akan ada rasa tekanan dia. Even belajar atau mengajar. So, sebelum nak ambil, perbetulkan niat dulu. Bercuti belajar bukan bermaksud untuk bersenang lenang.

Cepat cepat isi borang, cepat cepat buat proposal (kalau belum buat) dan cepat cepat hantar. Macam saya dah tulis dalam entry sebelum ni, tindakan yang pantas tu pun akan mempengaruhi kejayaan korang nak dapatkan biasiswa ni. Sebab kalau dah last minutes, pegawai kat JPN pulak tak ada, jangan korang meroyan sorang sorang marahkan pegawai ya!

So, good luck kawan kawan yang baru mula untuk berjuang. Buat yang konfius konfius lagi nak mohon atau tak, next entry saya akan tuliskan pro and cons memohon biasiswa ni. Ok? Setiap perkara mesti ada benda yang baik dan buruk kan. Moga jadi panduan buat korang nanti.
.
All the best!!

REVIEW: DTOX NATURAL SENDAYU TINGGI