Posts

KEBAIKAN MEMOHON CUTI BELAJAR BERGAJI PENUH (BIASISWA HLP)

Image
Hye, i'm back. 😁😁😁
.
Hari ni saya nak kongsikan tentang kebaikan memohon cuti belajar bergaji penuh. Mana tahu kalau post ni boleh membantu korang dalam membuat decision untuk mohon biasiswa atau tidak kan. Kan first step untuk berjuang tu, akan datang bersama keraguan. Jadi, selain beristikarah, ini saya ceritakan kebaikan yang best best kalau korang bercuti belajar ni. Mohon korang teruja (HAHA).

Sebelum tu, saya nak buat sedikit disclaimer lah ye :
1. Kebaikan yang saya senaraikan ini adalah berdasarkan pengalaman sendiri. So, mungkin berbeza dengan yang lain. Hanya pengalaman peribadi sahaja.
2. Segala fakta yang saya berikan, sekiranya salah dan jika ada, itu adalah dari kekhilafan saya sendiri. Tak terlibat dengan mana mana pihak.
3. Cuti bergaji penuh yang saya maksudkan disini adalah bagi pemegang biasiswa HLP. Untuk kakitangan kerajaan setahu saya, inilah tawaran biasiswa yang ada untuk bercuti bergaji penuh.
4. Cuti bergaji penuh adalah bermaksud, kau tak pergi kerja …

ZOO KEMAMAN YANG MENYEDIHKAN

Image
Sempena anniversary bulan dua yang lepas, sempatlah saya dan family ke Cherating. Why we choose Cherating? Konon konon nak berehat di tepi pantai nan indah kan. Plus, saya ni memang peminat pantai timur food, so pergi pantai di kawasan pantai timur, akan jadi pilihan pertama walaupun sibuk nak selesaikan tesis PhD yang masih dalam progress ni.
.
So, seperti biasa, sebelum pergi kemana mana, we will start with plan. And yang jadi kaki plan ni, most of the time memang saya lah berbanding suami. So bermula dengan aktiviti google, saya pun menggoogle dan menyenaraikanlah tempat yang menarik sekitar cherating. So takde la nanti asyik nak memandang laut je kan. Ko mampu?
.
Hasil pencarian di google, saya pun terjumpalah beberapa aktiviti yang menarik yang boleh dibuat di Cherating. Antara nya saya senaraikan di sini
.
1. Melihat kelip kelip
2. Snorkeling di Pulau Ular
3. Melihat flora dan fauna di sepanjang Sungai Cherating
4. Melawat Zoo Kemaman
5. Melawat pusat sanctuari penyu
.
So ini an…

PERMOHONAN BIASISWA HLP (SARJANA DAN PHD) BUAT PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN KPM TAHUN 2017

Image
Jeng jeng jeng.

Now, its OPEN!
Permohonan biasiswa HLP untuk pengajian Sarjana dan PHD buat pegawai perkhidmatan pendidikan KPM tahun 2017.

So bagi yang berminat nak sambung belajar dengan bercuti penuh, korang boleh tengok link ini.

TAWARAN BIASISWA HLP (SARJANA DAN PHD) TAHUN 2017 

Dah klik link ni, korang bacalah betul betul syarat yang diperlukan untuk memohon biasiswa ini. Kalau betul betul rasa nak sambung belajar, buat betul betul. Ini satu permulaan langkah pertama untuk berjuang tau! Bukan untuk bercuti relax berhorray horrey dari sekolah. Mana mana pun akan ada rasa tekanan dia. Even belajar atau mengajar. So, sebelum nak ambil, perbetulkan niat dulu. Bercuti belajar bukan bermaksud untuk bersenang lenang.

Cepat cepat isi borang, cepat cepat buat proposal (kalau belum buat) dan cepat cepat hantar. Macam saya dah tulis dalam entry sebelum ni, tindakan yang pantas tu pun akan mempengaruhi kejayaan korang nak dapatkan biasiswa ni. Sebab kalau dah last minutes, pegawai kat JPN pu…

6 Persediaan Sebelum Memohon Biasiswa HLP

Image
Ini entry yang dah lama betul nak tulis tapi tak tertulis tulis.Sampai dah nak habis cuti belajar dah pun.Sebelum tu, ini adalah pengalaman. So, depend nak follow ke tak. Kalau yang baik tu mungkin boleh jadikan panduan dan kalau yang tak sesuai tu, tinggal tinggalkan lah. . Sekarang ni pun saya dah di tahun akhir cuti belajar. Berbaki setahun lagi. Kejap betul masa berlalu. So, boleh la cerita sikitkan macam mana pengalaman saya waktu mohon cuti belajar dengan biasiswa dulu. . Lepas saya habis belajar master (part time), memang niat ni membuak buak nak sambung belajar lagi. Belajar ni fun kot! Plus saya ni jugak dah mula jatuh hati dengan dunia research. So, memang usaha gigih la untuk sambung belajar, tapi memang kali ni dah niat, kalau sambung PhD, nak ambil cuti belajar sebab macam dah tak sanggup untuk hidup dalam huru hara bila sambung belajar secara part time. . Kali pertama saya mohon, GAGAL. GAGAL sebab tak cukup syarat. Syarat dia kena setahun lepas habis belajar master bar…

5 TIPS MENGHANTAR ANAK KE SEKOLAH SEAWAL 3 TAHUN

Image
Bila masuk tahun baru, memang penuh wall dengan news feed anak anak ke sekolah. Bertabahlah untuk seminggu ye! Yang dah anak 2,3 orang dah pi sekolah atau anak dah remaja, mungkin tak berapa nak excited sangat. Tapi kalau ada kawan kita yang anak sulungnya masuk tadika, korang bertabahlah ye dengar cerita mereka. Kita raikan juga. . Macam anak saya, Zulaikha pun dah masuk school. 2 tahun 7 bulan. Awal betul kan. And as i mentioned before, bukanlah saya kiasu sangat nak hantar anak ke sekolah, tapi as a working mother memanglah kita akan hantar anak ke taska kan. Dan sebelum ni memang Zulaikha di hantar ke taska yang playschool tu. Cuma, bila masuk umur 3 tahun, taska ni akan masukkan anak anak yang umur 3 tahun ni ke kelas lain yang ada modul pembelajaran, iaitu kelas EDP ( English Development Programme). Tapi sebabkan Zulaikha ni kitaorg memang cadang untuk lorongkan dia ke arah agama, so kami pindahkan dia ke Aulad As Sofa. Masih lagi dalam kelas yang kami panggilkan sebagai school…

Rutin di Tahun 2017

Hari ke 4 di dalam tahun 2017
So far, saya dah mula dapat rentak untuk tahun ni.
.
Pagi, bangun seawal pukul 5.30 untuk siapkan makanan pagi.
Kira ni time lewat la.
Kalau dapat bangun pukul 4, memang dah rasa Alhamdulillah sangat sebab dapat buat tahajjud sekali.
Tapi, biasalah, bila jadi mak and Zulaikha pun still lagi menyusu badan bila tidur even dah umur 2 tahun 7 bulan ( Bila nak stop Zulaikha hey!), so memang agak sukar kalau nak bangun pukul 4 bagi. Sebab tu kalau dapat terjaga tu, memang rasa Alhamdulillah sangat!
.
So, start pukul 5.30 pagi tu, saya dah mula masak untuk husband and sarapan pagi untuk Zulaikha. Husband akan pergi kerja pada pukul 6.50 pagi, and soon after that, mula lah time saya dengan Zulaikha pulak. Kena kejut Zulaikha, bagi makan, bagi mandi smapai hantar dia ke sekolah before 8.30 pagi. Struggle betul tapi moms life is the best life kan?
.
Bila dah hantar anak, baru lah boleh mengadap thesis sampai waktu time ambil dia. SO far, dalam masa dua harini, saya…

Hari Pertama Zulaikha di Aulad As Sofa

3/1/2017
.
Hari ini hari pertama persekolahan Zulaikha. Sound macam Zulaikha dah besar sangat kan. Tapi Zulaikha sebenarnya baru berusia 2 tahun 7 bulan. Bulan 5 nanti baru Zulaikha masuk 3 tahun. Dan kira, kalau ikut tahun, tahun 2017 ni Zulaikha dah 3 tahun.
.
What?
Awalnya hantar sekolah?
Tak boring ke dia nanti?
Ok ke dia?
.
Yes, sebenarnya persoalan itu jugak yang bermain di fikiran saya dan suami as a parents. Bukan kiasu sangat nak hantar Zulaikha ke sekolah awal awal, tapi since dia umur 1 tahun pun, dia dah masuk playschool. Taska playschool. Pagi pagi ada la aktiviti melukis, menampal. And selebihnya dia main je. So, bila dia dah masuk 3 tahun, kalau ikut taska Zulaikha yang lama, dia akan pindah ke kelas EDP (English Development Programme). Disini pun Zulaikha tak la sungguh2 belajar lagi sampai nak pecah kepala hotak, cuma kelas nya ada modul pembelajaran. Tapi dia dah masuk kelas lain lah kiranya.
.
So, bila dah buat aktiviti men'google', Zulaikha ni kami decide k…